Wat heb je nodig om van multiroom audio te kunnen genieten in de woning? Via de onderstaande 10 vragen helpen we je op weg om jouw ideale multiroom audiosysteem samen te stellen.

1Waarom kiezen voor multiroom audio?

Er zijn verschillende redenen om een muziekverdeelsysteem te voorzien.
Je kan muziek in verschillende kamers afspelen zonder dat je een aparte set per kamer dient aan te schaffen. Een cd-speler, tuner of versterker kan je zo beschikbaar maken voor andere ruimtes.

Je muziekcollectie kan je voortaan op één plaats bewaren waardoor er geen rondslingerende cd’s meer in de woning zijn. Door een iPod of NAS-schijf aan te sluiten kan je de muziekcollectie digitaliseren en heb je nog meer gebruiksgemak bij het oproepen en afspelen van muziek, en dit in elke kamer. Een NAS (Network Attached Storage) is niks anders dan een harde schijf met beperkte software die je op je thuisnetwerk kan aansluiten via een ethernetkabel.

Je hebt overal dezelfde bediening – via afstandsbediening, bedieningspaneel, iPod-applicatie, …

2Welke apparatuur is er al in huis?

Welke muziekbronnen heb je al in huis? Denk aan een hifiketen, een cd-speler, FM-tuner, MP3-speler of iPod, muziekserver, digitale muziekbestanden op een computer, een NAS-schijf. Welke bronnen plan je nog in huis te nemen, of welke gaan zeker de deur uit?

3Hoeveel zones of kamers wil je van muziek voorzien?

Ga even na waar je overal muziek wenst af te spelen in huis. Dit zal gaan bepalen hoeveel je multiroom opstelling gaat kosten.

4Wat wil je in deze zones gaan afspelen?

Dit zijn je bronnen: FM-radio, internetradio, online muziekdiensten, een cd, muziekbestanden vanop een computer of NAS-harde schijf. Let er op of de bestaande spelers een analoge stereo-uitgang hebben. Zo kan je ze koppelen aan een centrale eenheid.

5Heb je al luidsprekers?

Dit kunnen discrete inbouwluidsprekers zijn maar ook meer traditionele boekenplankluidsprekers of vloerstaanders. Inbouwluidsprekers zijn, op enkele uitzonderingen na, vooral geschikt in plaatsen waar de muziek als achtergrondmuziek zal dienen. Denk maar aan badkamer, toilet, keuken. In de keuken en zeker de badkamer kan je best opteren voor een waterbestendige luidspreker.

6Op welke manieren wil je toegang hebben tot de muziek in elke ruimte?

Bij sommige systemen kan je een bedieningspaneel (bedraad of draadloos) in elke kamer laten plaatsen. Maar er zijn evengoed systemen waarbij je met één afstandsbediening de muziek in alle kamers regelt.

Hoe dan ook, per kamer zal je ongetwijfeld de bron willen kiezen (bij multisource), het volume regelen en het volgende nummer kiezen (afhankelijk van het gebruikte systeem).

7Is het mogelijk luidsprekerkabels te trekken naar deze zones? Of de bekabeling voor de bediening?

Zoniet, dan dien je lokaal te versterken en dus draadloos te gaan werken. Een alternatief zijn de powerline-oplossingen die gebruik maken van het bestaande stroomnet in de woning om de signalen, zowel audio als bediening, te versturen. Hierdoor hoef je niet langer je muren open te slijpen.

8Al plannen gemaakt?

Door je multiroom wensen duidelijk op papier te omschrijven, weet je bij een bekabeld systeem beter waar welke kabels moeten komen. Dat kan je zelf doen of laten doen door je AV-installateur. Vooral bij nieuwbouw of grondige verbouwingen, waarbij heel wat zaken op relatief korte tijd de revue passeren is een plan met checklist een handig hulpmiddel.

Maak van elke kamer waar multiroom muziek gewenst is een ruwe schets. Hierop teken je waar de luidsprekers moeten komen, en eventuele de plaats van de muurpaneeltjes. Je kan ook een idee krijgen van de lengte van de bekabeling, en waar je die gaat wegstoppen. Overloop eerst de kleinere kamers en eindig bij de woonkamer waar doorgaans heel wat AV-apparatuur aanwezig is.

Met deze schetsen neem je dan contact op met je installateur, of kan je offertes aanvragen.

9Welke manieren zijn er om multiroom audio te voorzien in mijn woning?

Er zijn drie opties:

  • voeg extra speakers toe aan je bestaande audiosysteem
  • plaats een afzonderlijke multiroom versterker (= de bekabelde oplossing)
  • ga voor digitaal (al dan niet draadloos)

10Wat kost multiroom audio?

De kostprijs van een muziekverdeelsysteem hangt af van hoofdzakelijk de volgende drie factoren.

  • (1) In hoeveel kamers wil je naar muziek luisteren;
  • (2) hoeveel bronnen wil je aansluiten; en hoeveel moeten er onafhankelijk van elkaar kunnen spelen?;
  • en (3) de kosten van het installatiewerk (slijpen, bekabeling, …)

Reageer