Wie dacht dat de pixelrace voorbij was, heeft het duidelijk mis. Waar de televisiemarkt eventjes zoet is nu de Ultra HD-resolutie stilaan de standaard is, ligt de focus grotendeels op de mobiele markt. Sony heeft die boodschap goed begrepen en heeft met de Xperia Z5 Premium de allereerste smartphone met een 4K-scherm.

Ultra HD

Het spreekt voor zich dat het scherm dé aandachtstrekker van de Z5 Premium is. Wanneer je het toestel inschakelt, zie je dan uiteraard ook heel veel detail. Het apparaat biedt een ppi (pixels per inch) van 806, wat echt enorm veel is. Een huzarenstukje.

Je kan je echter de vraag stellen of dat eigenlijk wel nodig is. En nog beter: of je dit eigenlijk wel kan zien. De Ultra HD-resolutie toepassen op een scherm van 5,5 inch zorgt voor een overvloed aan beeldpunten, maar als je er een WQHD-scherm (2560 x 1440) naast houdt zie je eigenlijk niet zoveel verschillen. Je kan je dus vragen stellen bij de relevantie van zo’n 4K-scherm.

Te veel pixels of niet, de Z5 heeft een heel knap display. Kleuren zijn levendig, de kijkhoeken zijn goed en het contrast is diep: alles wat je bij een topsmartphone mag verwachten.

Design

De Xperia Z5 Premium is uitgerust met het intussen gekende Sony-design: een zwarte, minimalistische stijl. Enkel voor de achterzijde pakt Sony het anders aan: die is namelijk uitgerust met een spiegelend oppervlak. Een beetje bizar van Sony, en ook niet meteen ons idee van ‘mooi’. Wel heel handig als je snel eens jouw haar wilt goedleggen of make-up wilt bijwerken, natuurlijk. Helaas neemt het spiegelvlak ook heel gemakkelijk vingerafdrukken op.

Het behoud van de gekende look kan je ook op twee manieren bekijken: het zorgt voor continuïteit in de Xperia-lijn en het design is op zich best wel knap.

xperia-z5-premium-2

Maar waar concurrenten constant proberen te vernieuwen, blijft Sony misschien iets te lang aan hetzelfde principe vasthouden. Zeker voor een vlaggenschip als de Z5 Premium mag er wel meer vernieuwing in gestoken worden.

De IP-waarde van 68 betekent dat je het toestel tot anderhalve meter onder water kan gebruiken, maar Sony raadt niet langer aan om zijn smartphones volledig onder te dompelen in water. Jammer, want het was een van dé selling points van het merk.

Bij regenweer hoef je je echter geen zorgen te maken over de duurzaamheid van jouw smartphone: de Z5 Premium kan het zonder problemen aan. De microUSB-poort heeft zelfs geen afsluitend klepje nodig.

Net als vele andere fabrikanten zorgde ook Sony voor een vingerafdruksensor. Die deed het bij ons naar behoren

Software

De Z5 is uitgerust met Android 5.1 (Lollipop) en een eigen Sony-schil, die er zoals altijd vrij goed uitziet.

Sony is wel een beetje te gul geweest met extra apps, waaronder een antivirus, nieuwsapp, PlayStation-apps en OfficeSuite, waardoor je nogal wat last hebt van bloatware. Al die extra programma’s staan ook een beetje haaks op de algemene trend die we opmerken, waarbij heel wat fabrikanten overschakelen naar zo clean mogelijke basisinstellingen. Gelukkig kan je dat teveel aan apps ook verwijderen.

Prestaties

De Xperia Z5 Premium is uitgerust met een Snapdragon 810-processor en biedt 3 GB RAM-geheugen. Puur op gebruikservaring zie je dat het toestel ook heel netjes presteert. Multitasken en gamen vormen geen enkel probleem voor de processor.

Een groot scherm met zo’n hoge resolutie eet natuurlijk nogal wat weg van jouw batterij. Sony bouwde een 3430 mAh-accu in, wat allesbehalve slecht is, maar toch zal je er rekening mee moeten houden dat je geregeld zal moeten herladen.

xperia-z5-premium-3

Zit je tijdens het pendelen te gamen of filmpjes te bekijken en gebruik je ook overdag geregeld jouw telefoon, dan zal je ’s avonds al snel met een grotendeels leeggelopen batterij zitten. Bij iets gematigder gebruik kan je het gemakkelijk een dag uitzingen. Hoe dan ook, zal je het toestel (zoals bij elke smartphone) elke nacht aan de lader mogen hangen.

Camera

De Z5 Premium is uitgerust met een knappe camera aan de achterzijde, met maar liefst 23 megapixels, en een 5 megapixelvariant vooraan. Met eerstgenoemde kan je ook 4K-filmpjes maken.

De foto’s zijn van goede kwaliteit en tonen een heel scherp beeld. Qua kleurweergave zit de Z5 Premium echter wat een de koude kant, maar het contrast is meer dan degelijk en de HDR-opsmukking (onder de noemer backlight correction) is prima.

Ga je even aan de slag met instellingen en wijzig je de witbalans, krijg je al een veel levendiger eindresultaat.

Alles samen presteert het toestel heel goed qua scherpte, maar de kleurweergave mocht wat ons betreft wel iets beter voor zo’n high-end telefoon.

Conclusie

De Xperia Z5 Premium is zeker een goede smartphone, maar het is ook geen must-have. Het 4K-scherm is heel knap, maar uiteindelijk een beetje overbodig. Meer aandacht voor het design had Sony meer vooruitgeholpen.

De waterdichtheid blijft een knap selling point voor Sony, en op dat vlak heeft het zeker een voorsprong op de concurrenten. Want wees eerlijk: een ongelukje is snel gebeurd.

Nog even over de prijs: die ligt op 799,99 euro en is dus nogal aan de hoge kant. Daarmee bevind je je min of meer in de prijscategorie van de Samsung Galaxy S6 (Edge) en de iPhone 6S, en beide concurrenten bieden wat ons betreft toch iets meer waarde voor hun geld.

 

Klik hier om producten in te laden

[gap height=”30″]

[review]

 

Reageer