Sony FDR-X1000V

Of je nu graag gaat skiën, mountainbiken, trektochten doet of gewoon regelmatig gaat wandelen: een action cam is ideaal om die momenten op de gevoelige plaat vast te leggen. Wij gingen aan de slag met de X1000V van Sony.

Actie in 4K

Het succes van de action cam is ook Sony niet ontgaan. Het bedrijf gaat met de X1000V echter verder dan de concurrentie en biedt een Ultra HD-filmmodus aan. De allereerste is Sony hier echter niet mee, aangezien Panasonic vorig jaar al de 4K A500 voorstelde. De X1000V is echter uitgebreider, neemt op aan 100 Mbps en komt bovendien met de professionele XAVC S-codec.

Knappe specificaties op papier, en ook in de praktijk wist de X1000V absoluut te overtuigen. Om te filmen in 4K heb je heel wat opslagruimte nodigen dus deden we dit niet al te lang, maar op de korte scènes die we vastlegden, konden we de beelden meteen naar waarde schatten. Kleuren zijn levendig, scherp en in één woord gewoon knap. Heel leuk ook als je thuis een Ultra HD-tv hebt en de beelden er achteraf op wilt bekijken.

Maar ook in de lagere resoluties wist het toestel te overtuigen. Sony’s eigen XAVC S-codec zorgt samen met de 170° Carl Zeiss-lens voor een schitterend resultaat, met waarheidsgetrouwe kleuren, ook in donkere hotels en gangen en dat zelfs aan een 720p-resolutie, en een heel vloeiend beeld zonder storingen of ruis. Heel belangrijk, aangezien een action cam uiteraard heel wat snelle, schokkende bewegingen moet kunnen verwerken.

Veel meer dan live beelden

Zoals met de meeste action cams, kan je ook met de X1000V meer dan enkel actiebeelden filmen. Je kan met het toestel live streamen, burstopnames nemen, via Motion Shot LE een traject van een bewegend onderwerp in één foto tonen en via Interval Still Recording tijdens het filmen aan een bepaalde intervaltijd foto’s nemen.

Bovendien kan je handmatig gaan spelen met de instellingen over jouw beelden. Je kan zo bijvoorbeeld de belichting gaan aanpassen. Met Loop Recording kan je continu filmen, waarbij telkens de laatste 5, 20, 60 of 120 seconden worden opgeslagen. Met Live View kan je dan weer de camerabeelden tijdens het filmen rechtstreeks op je smartphone bekijken.

Via een app kan je jouw beelden gaan bewerken met de Highlight Movie Maker of de Action Cam App. Zo kan je effecten toevoegen, beelden vertragen of versnellen en jouw beelden combineren met muziek. Sony wil met de X1000V dus ook sterk uitpakken op vlak van functionaliteit en slaagt daar wonderwel in.

FDR-X1000V

Filmpjes ‘schieten’

Wie een beetje vertrouwd is met de action cams van Sony, zal meteen het typische ‘shotgun’-design herkennen van de X1000V. Hiermee is het toestel wel wat groter dan de concurrentie, en al zeker dan bijvoorbeeld een GoPro, maar de X1000V blijft uiteraard een gemak om mee te nemen en te bevestigen aan een mount.

Wij testten de schouderband uit, waarmee je het toestel vastmaakt aan je rugzak. Tijdens het skiën bleef de X1000V mooi op zijn plaats en kreeg je eigenlijk een knap first person-perspectief.

Uiteraard komt het toestel ook met een ingebouwde stereomicrofoon, zodat je ook het geluid van je omgeving zonder problemen kan opnemen.

Stevig baasje

Bij een action cam is het ook altijd uitkijken naar de stevigheid en de weerbestendigheid van het toestel. De X1000V kreeg een IPX4-waarde mee en is spatwaterdicht, kan temperaturen tot -10°C aan en is, mits de juiste behuizingen, onder water bruikbaar tot op 60 meter diepte, stofvrij en kan een val van 1,5 meter overleven.

Tijdens onze test mochten we aan den lijve ondervinden hoe stevig de X1000V wel is. Tijdens het skiën vielen we met ons volle gewicht op de action cam, maar die bleef volledig ongeschonden. Een bewijs dat het toestel absoluut tegen een stootje kan.

Gebruiksgemak

Sony zet echter niet enkel in op beeldkwaliteit en robuustheid, maar denkt ook mee inzake gebruiksgemak. Bij de X1000V hoort immers een armband met een Live-afstandsbediening en een schermpje waarop je live jouw opnames kan bekijken. Een heel handig accessoire, want niets vervelender dan uren filmpjes opnemen om dan achteraf te moeten zien dat er iets mis was met het beeld. Met de Live-armband vermijd je dit volledig, wat het meteen een bijzonder nuttig accessoire maakt.

De bediening van het toestel zelf kon misschien iets beter en vlotter verlopen, al zijn de menu’s zeker overzichtelijk genoeg om gemakkelijk de instellingen te wijzigen. Maar de reactiesnelheid en responsiveness waren niet altijd even snel.

De batterij doet het behoorlijk. Film je in 4K, moet je maximaal 50 minuten uit het toestel krijgen. Record je in Full HD, stijgt dat naar 115 minuten of dus een kleine twee uur. In 720p-kwaliteit haal je meteen een paar uur opnamemateriaal, wat in de meeste gevallen meer dan genoeg zal zijn.

Sony RM-LVR2

Conclusie

Met de X1000V maakt Sony het GoPro, de koning van de action cams, knap lastig. Zelfs als we de 4K-opnamemodus even beschouwing laten, trekt Sony waarschijnlijk aan het langste eind. De beeldkwaliteit is subliem en Sony etaleert mooi zijn software- en hardwarekennis.

Reken daar nog eens de uitgebreide film- en fotofuncties bij op en het gebruiksgemak dat de Live-armband bijvoorbeeld geeft, en je krijgt een high-end apparaat dat alle hokjes aanvinkt. Het toestel is misschien minder compact dan heel wat concurrenten, maar blijft klein genoeg om zonder hinder te kunnen sporten.

Met zijn prijskaartje van 449,09 euro valt ook de prijs van de X1000V heel goed mee, zeker als je kijkt wat je er allemaal voor terugkrijgt. Een topper!

Klik hier om producten in te laden

Reageer