Samsung en multiroom: het wordt een steeds beter huwelijk. De R3 en de R5 maken deel uit van de nieuwe lijn toestellen en moeten een betaalbare oplossing voor jouw multiroomopstelling worden. Wij namen de speakers in huis.

Design

De R3 en de R5 (officiële namen: WAM3500 en WAM5500) pakken het op designvlak anders aan dan de vorig jaar gelanceerde R7 (WAM7500) en R6 (WAM6500): waar de voorgangers vooral in het oog moesten springen, zijn de R3 en R5 gemaakt om naadloos in jouw interieur te passen, als een onopvallende speaker.

De toestellen lijken een beetje op een vaas, maar dan in het zwart. Het rechtopstaande, ronde ontwerp werd ontwikkeld met het oog op een 360°-geluid (waarover straks meer). Waar de de R7 en R6 ideaal zijn voor de flashy gebruiker, vervullen de R5 en R3 de wensen voor wie op een subtielere manier muziek naar de woonkamer wil brengen.

samsung-wam3500-2

Dat wil uiteraard niet zeggen dat de speakers saai en doordeweeks zijn. Bovenaan elke speaker vind je een bedieningspaneel met verborgen aanraakfuncties: door met jouw vinger in het midden te tikken, leg je het toestel aan, een swipe gaat naar het volgende nummer en je kan ook het volume regelen.

De R3 en R5 werken op netstroom, dus je zal sowieso toegang moeten hebben tot een stopcontact. Dankzij het stevige voetje staan de speakers heel stabiel.

Alles samen mag je zeker stellen dat Samsung een zeer geslaagd design voorstelt, voor wie liever voor subtiliteit kiest.

Features en gebruiksgemak

De toestellen maken deel uit van de Samsung Multiroom-lijn, wat inhoudt dat je een heel arsenaal aan speakers en toestellen hebt die je met elkaar kan connecteren. Denk daarbij niet enkel aan de specifieke multiroomsystemen, maar ook recente Samsung-soundbars en -televisies horen daarbij.

De installatie van de speakers op jouw systeem gebeurt volledig via een app en is heel simpel. Omdat de R5 en R3 ook Bluetooth ondersteunen, kan je via de app snel gaan detecteren welke luidsprekers nog niet in het wifi-netwerk zijn opgenomen. De app kiest ook automatisch het sterkste wifi-signaal (wat meestal zal neerkomen op het jouwe), handig voor wie in een rijhuis of een appartement woont. Het enige wat je nog hoeft te doen, is het wifi-wachtwoord ingeven en je bent vertrokken.

Untitled design (3)

De lijst van bronnen waar je uit kan kiezen is heel netjes: Spotify, Deezer, Qobus, Rdio, TuneIn Radio, JUKE, …: ze worden allemaal ondersteund. De enige die we wel missen, zijn Tidal en SoundCloud. Jammer, want dat zijn toch ook twee grote spelers op de streamingmarkt. Om voor de hand liggende redenen is er ook geen ondersteuning voor Apple Music.

Daarnaast kan je ook bestanden van op jouw telefoon, een DLNA-ondersteunend toestel (zoals een NAS) of vanaf je eigen pc gaan afspelen.

We haalden het zonet al even aan: je kan ook andere toestellen, tot zelfs jouw televisie of Blu-ray speler, op de R3 en R5 draadloos aansluiten.

Untitled design (6)

Waarom zou je dat willen? Wel, de R3 en R5 kan je gaan gebruiken in een groep (logisch, bij een multiroomoplossing), maar ook in stereo. Zet je bijvoorbeeld een R5-speaker aan elke zijde van jouw televisie, dan kan je op een simpele manier een stereogeluid of zelfs een surround creëren. Op die manier kan je snel overschakelen van muziek luisteren in multiroom naar een film kijken met een stereogeluid. Alle instellingen voer je snel via de app door.

Diezelfde app ziet er trouwens best goed uit en is overzichtelijk. Op het hoofdscherm kan je de speaker(s) selecteren en krijg je ook controletoetsen over jouw media. Je beschikt ook over een equalizer voor de speaker(groep). Je kan snel speakers toevoegen of verwijderen, en dat zonder dat de muziek stopt. Per toestel kan je ook nog eens apart het volume wijzigen voor een meer uitgebalanceerd geluid.

Samengevat: de app doet eigenlijk alles wat je mag verwachten en is nog eens overzichtelijk ook.

Klik hier om producten in te laden

Geluidskwaliteit

Samsung zorgde met de R3 en R5 voor een 360°-geluid en dat merk je meteen. Het geluid is vol en je kan de toestellen probleemloos in het midden van de kamer zetten: iedereen zal hetzelfde te horen krijgen.

Beide speakers maken gebruik van dezelfde 25mm-tweeter en bieden gelijkaardige kwaliteit. Logischerwijze krijg je bij de R5 meer basklanken te horen, maar ook de R3 deed het meer dan behoorlijk. Gebruik je ze samen, dan zal je zelfs goed moeten luisteren om een verschil op te merken. Als we dan toch een van de twee moeten kiezen, dan opteren wij eerder voor de R3. Wij vonden het kwaliteitsverschil tussen de R3 en R5 geen 100 euro waard.

samsung-wam3500-3

We haalden er een veelvoud aan muziekgenres door: David Bowie, Daft Punk, Linkin Park en ander pop- en rockgeweld. De geluidskwaliteit was telkens heel knap en bijzonder ruimtevullend.

Om de buren wat te sparen, hebben we nooit echt het volume volledig naar de top durven duwen, wat zeker iets zegt over de hoge gevoeligheid van de set. Ook iets luider waren er amper onzuiverheden op te merken. Het geluid is vol over alle toonaarden en dankzij de equalizer kan je ook verder nog accenten gaan leggen.

Conclusie

De R3 en R5 bieden op geluidsvlak wat je voor die prijs kan verwachten en bieden uitzicht op een bijzonder uitgebreide multiroom, waarvan ook jouw televisie en soundbar deel van kunnen uitmaken.

De bijhorende app is heel overzichtelijk en de installatie is op enkele minuten gedaan. Bovendien is de geluidskwaliteit meer dan behoorlijk en dankzij de 360°-opbouw heb je nergens dode zones.

Naar onze mening mocht het design wel iets ‘specialer’, maar als je zo onopvallend mogelijk wilt werken, dan is deze reeks helemaal jouw ding. De prijzen zijn echter niet van de goedkoopste: voor de R5 betaal je 399 euro, voor de R3 299 euro.

 

[gap height=”30″]

[review]

Reageer