Philips biedt dankzij Ambilight altijd ietsje meer beleving dan andere televisiefabrikanten. Dit jaar gaat het bedrijf echter nog een stapje verder en lanceert het Ambilux, dat jouw beeld echt gaat projecteren in plaats van kleuren te verspreiden via lampjes. We gingen aan de slag met de 65PUS8901, de allereerste Ambilux-tv!

Wat is Ambilux?

Ambilux is een variant op Ambilight en moet de beleving van jouw televisiebeeld nog vergroten. Het is als het ware een Ambilight 2.0. Uitgangspunt is nog steeds hetzelfde: de informatie van jouw televisiescherm naar de muur achter jouw televisie brengen, waardoor jouw scherm eigenlijk groter lijkt te worden.

Ambilight doet dat al jaren via kleurenprojectie: kleine lampjes aan de achterzijde van jouw scherm brengen de kleuren boven, naast en onder jouw televisie. Ambilux vertrekt van hetzelfde principe, maar vervangt de lampjes door picoprojectoren die jouw beeld gaan projecteren op de muur. Dus niet gewoon meer kleuren, maar daadwerkelijk vormen en contouren.

 

ambilux-6

Verwacht echter geen messcherp beeld: de projectie is een soort wazige voorstelling van op jouw scherm. Maar bij bepaalde scènes, zoals je hieronder zal lezen, herken je wel degelijk gezichten, objecten en vormen.

Design

Voordat we het effect van Ambilux bespreken, bekijken we het design van de televisie. Dat kan je nog het best omschrijven als ‘kenmerkend Philips‘: het dunne scherm wordt omgeven door een smalle, zwarte rand met een metalen afwerking.

Dat de televisie er heel licht en bijna fragiel uitziet, dankt het aan de Bladewire-voetjes. Die zijn verrassend dun, maar houden het scherm wel stevig op  hun plaats. Bovendien staan de voetjes niet volledig aan de uiteinden van het scherm, waardoor je ook op iets kleinere meubels het toestel kwijt kan. Goed gezien van Philips.

Het lijkt bijzaak, maar ook de achterzijde is heel strak en minimalistisch. De rug is wit en is voorzien van een afdekplaat waarmee je de aansluitingen kan verbergen. Je vindt er onder meer vier HDMI-poorten en drie USB-ingangen.

Beeldkwaliteit

Voor we de nieuwe Ambilux bespreken, hebben we het eerst over de beeldkwaliteit. Daarvoor schakelen we Ambilux uit, want op die manier kan je het beeld op zijn puurst bekijken en beoordelen.

De PUS8901 is een Ultra HD-televisie, en de beelden zijn dan ook mooi scherp. Philips voorzag voor de test ook native 4K-content, en daarop zie je dat het toestel veel details aankan. De beeldverwerking verloopt ook subliem: nergens onzuiverheden, ruis of andere storende elementen terug te vinden.

We zetten de beeldinstellingen op de voorgekalibreerde isf-nachtmodus (die we ook al bij de PUS8601 terugzagen) voor een knap resultaat. De zwartwaarden hierbij zijn goed, maar geen absolute top. Dit heeft uiteraard gevolgen voor het contrast, dat voor een televisie van dit kaliber best beter mocht. Het toestel maakt gebruik van edge led-achtergrondverlichting en dat merk je ook.

ambilux-4

Qua kleuren doet de PUS8901 het ook niet echt schitterend: meer dan eens kregen we het gevoel dat er iets te veel rood aanwezig was. Dit kan je natuurlijk gaan aanpassen, maar ook bij verdere kalibratie hoef je geen metingen te doen om te zien dat er iets schort met de kleurweergave. Jammer, want de PUS8901 is een high-end toestel en dit verwacht je niet.

Naast de native 4K-content gingen we ook aan de slag met enkele 1080p-Blu-rays. De ingebouwde upscaler doet daarbij knap zijn werk en brengt de films naar een hogere resolutie. Ook hier zal je niet veel last hebben van artefacten of andere visueel storende elementen.

Belangrijk om te melden is dat Philips geen HDR-ondersteuning voorziet voor de PUS8901. Die komt er echter later wel via een software-update. Hou er wel rekening mee dat de tv slechts 400 nits helderheid biedt, wat eigenlijk een pak te weinig is om écht van HDR te kunnen genieten.

Ambilux

Natuurlijk is Ambilux hét paradepaardje van deze televisie. En wie Ambilight al knap vond, zal waarschijnlijk helemaal weggeblazen worden door Ambilux.

Het verschil is namelijk groot: de projectoren zorgen er eigenlijk voor dat je van een 65 inch scherm naar een 100 inch scherm gaat. Jouw beeld neemt zo de achterstaande muur volledig in.

Dat kan echter ook nadelen hebben: omdat je min of meer op jouw muur te zien krijgt wat je op het scherm ziet, word je sneller afgeleid dan bij gewone Ambilight. Gelukkig went dit wel na een tijdje, én kan je kiezen uit verschillende Ambilux-types.

‘Extreem’ is, natuurlijk, de meest dynamische instelling. Het biedt een groot rechthoekig vlak waarbij de kleuren mooi in elkaar overlopen en je duidelijk vormen van jouw scherm kan herkennen. Uiteraard vonden we dit bij momenten nogal afleidend.

Bij ‘Dome’ krijg je hetzelfde effect als Extreem, maar dan in een halve cirkel rond de televisie. ‘Standaard’ is rechtlijniger en minder dynamisch. ‘Cube’ is de meest creatieve: de kleuren en vormen worden als het ware gepixelleerd weergegeven, in kubusjes dus. Wij wisten dit effect zeker te appreciëren, al zien we er ons niet meteen een film van drie uur in afhaspelen.

ambilux-5‘Tunnel’ toont zich als, verrassing, een tunnel die je als het ware in het scherm trekt. Deze optie vonden wij niet echt aangenaam, maar kan leuk zijn als je bijvoorbeeld een racespel speelt. ‘Relax’, ten slotte, lijkt het meest op het oude Ambilight. Hier is er overwegend sprake van kleuren en vagere vormen, en minder van projectie.

Na enkele kijkuren wisten wij ‘Dome’, ‘Standaard’ en zelfs ‘Extreem’ best nog te appreciëren. Al gebruik je dat laatste best niet bij snelle actiefilms, want dat zou iets te veel kunnen afleiden. Ook ‘Cube’ is leuk, maar leent zich niet tot alle videotypes.

Je kan ook gaan spelen met de grootte van de Halo, voor als je vrije muur niet groot genoeg is om een projectie van 100 inch te tonen.

Hoe dan ook, het resultaat van Ambilux is adembenemend en een serieuze stap vooruit op Ambilight. Het verhoogt jouw inleving en is zoveel knapper dan ‘gewoon wat kleurtjes’. Ambilight lijkt er kinderspel bij.

Conclusie

Op vlak van beeldkwaliteit hadden we eigenlijk wat beter verwacht van Philips. Die is zeker goed, maar voor een tv van dit kaliber en deze prijs (4.999 euro) mag je meer verwachten.

ambilux-3

Maar bij deze televisie draait het natuurlijk vooral om Ambilux. De PUS8901 moet het begin zijn van een compleet nieuwe Ambi-beleving bij Philips. Het is een serieuze vooruitgang op Ambilight en kan ook de niet-fans overtuigen. De nieuwe weg die Philips met dit toestel inslaat, belooft veel goeds.

Hou er wel rekening mee dat er momenteel slechts één Ambilux-model naar de markt komt en dat die een 65 inch scherm heeft. Wil je ook ten volle van Ambilux genieten, zal je bovendien ook nog eens een extra 40 inch moeten voorzien voor de projectie. Zeggen dat niet elke huiskamer zoveel vrije ruimte rond de televisie heeft, is een understatement.

Voor vele huishoudens lijkt het beste advies dan ook om nog even af te wachten, totdat Ambilux ook in kleinere modellen ingebouwd wordt.

[gap height=”30″]

[review]

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer