Panasonic HC-W570

De W570 van Panasonic lijkt op het eerste gezicht een gewone Full HD-camcorder, maar komt met een ingebouwde tweede lens, de zogeheten Twin Camera. Hiermee zorg je voor een uniek effect waarbij je een in-screen opname krijgt. Wij gingen aan de slag met het toestel.

De komst van smartphones hebben niet enkel gevolgen voor fototoestellen, maar zeker ook voor de camcorders. Met heel wat smartphones kan je al in Full HD filmen, dus zoeken fabrikanten van camcorders naar nieuwe manieren om zich te onderscheiden en de consument aan te spreken. Panasonics Twin Camera is daar een mooi voorbeeld van.

Knap, licht design

Voor we aan het filmen gingen, viel ons het redelijk eenvoudige, strakke ontwerp van de W570 op. Met het scherm gesloten heb je amper knoppen, met enkel een zoomschuiver en een toets om foto’s te nemen aan de bovenzijde. En zelfs met het scherm opengeklapt word je helemaal niet overladen met drukknoppen. Less is more moeten ze bij Panasonic gedacht hebben en dat principe maakt dat de W570 heel overzichtelijk blijft. Niet onbelangrijk voor een instapcamcorder.

De W570 is verder een gemakkelijk bedienbaar toestel, waarbij de belangrijkste toetsen (zoom, opnameknop) tijdens het filmen vlot bereikbaar zijn. En hoewel je meteen ziet dat deze camcorder geen high-end toestel is, zorgde Panasonic wel voor een meer dan degelijke afwerking. De SD-kaartsleuf en de ingang voor de adapter (de accu van de de W570 laad je op door het aan het toestel te klikken en die vervolgens op het stroomnet aan te sluiten) komen met vlotte afdekplaatjes. Het toestel is met zijn 266 gram ook licht, maar voelt toch stevig genoeg aan.

Als we toch een klein puntje van kritiek moeten geven, mochten de knopjes achter het scherm (aan/uit, filmpjes bekijken, wifi, …) wat ons betreft iets beter indrukbaar zijn, maar dit is meer een detail dan echt een probleem. Alles samen mag je zeggen dat er met de W570 qua bouw en design helemaal niets mis is.

Beeldkwaliteit

Over de kwaliteit van het opgenomen beeld gaan we dit keer kort zijn: die is gewoon goed. De W570 biedt een Full HD-resolutie en wordt ondersteund door een BSI-sensor die zowel in heldere als donkere beelden zijn werk uitstekend doet. We merkten geen ruis op bij situaties met veel licht en in donkere scènes werden onderwerpen relatief scherp weergegeven.

Natuurlijk kan je je de vraag stellen of het toestel echt wel een meerwaarde biedt op de meeste smartphonecamera’s, die de laatste jaren steeds knappere beelden op je scherm toverden. Puur op vlak van resolutie is het antwoord ‘neen’ en bepaalde topsmartphones komen heel dicht in de buurt van de waarden die de BSI-sensor oplevert.

Waar de W570 dan wel weer een streepje voor heeft op mobiele telefoons, is de zoomcapaciteit. Met een optische zoom van 50, aangevuld met een Intelligent Zoom van 90 kan je echt wel heel ver gaan inzoomen op een onderwerp. Bovendien zorgt de de vijfassige Optical Image Stabilizer ervoor dat je beeld ook in volledig ingezoomde modus amper schokt.

De Level Shot-functie gaat dan weer een schuin beeld gaan detecteren en corrigeren. Als je beelden bijvoorbeeld niet volledig horizontaal zijn vastgelegd, gaat de W570 die met deze functie gaan aanpassen en mooi horizontaal gaan plaatsen. Eigenlijk kan je met de W570 dus amper nog iets misdoen, zelfs als beginner.

Panasonic

Twin Camera

We gaven het al even mee: fabrikanten worden steeds creatiever om hun camcorders te doen onderscheiden van de smartphone. De W570 doet dat met de Twin Camera: een klein draaibaar cameraatje dat naast het scherm ingebouwd zit. Hiermee kan je terwijl je iets of iemand aan het filmen bent, ook jezelf filmen door de Twin Camera naar jou te draaien. Denk bijvoorbeeld aan leuke momenten met je kinderen, op een feestje of als je bijvoorbeeld naar een vuurwerkshow aan het kijken bent.

Deze functie lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje nutteloos (dat dachten wij ook), maar door met de functie aan het spelen te gaan zagen we er ook de voordelen van in. Het leuke is dat je de Twin Camera gewoon kan uitschakelen wanneer je als cameraman of -vrouw niet in beeld wilt komen, maar dat wel kan als je wil.

Het kleine cameraatje kan je bovendien over een hoek van 270° pannen en ook 20° tilten. Je kan met andere woorden ook de camera naar de zijkant of naar voren draaien, zodat je onderwerpen die bijvoorbeeld op een paar meter van elkaar staan toch samen kan vastleggen. Wil je bijvoorbeeld jouw twee kinderen simultaan filmen terwijl die aan het tennissen zijn, dan kan dat dankzij deze functie.

Panasonic gaat nog een stapje verder en laat je zelfs met een ander toestel, zoals een smartphone, picture-in-picture op te nemen. Via wifi kan je dan je smartphone koppelen aan de W570 en onderwerpen die verder van elkaar liggen toch in één beeld krijgen.

De Twin Camera lijkt in de eerste plaats meer een gimmick dan echt een aanvullende functie, en in heel wat situaties zal dat ook het geval zijn. Maar tegelijkertijd loont het de moeite om wat te gaan spelen met de tweede camera, want dan ontdek je al snel dat de mogelijkheid om de cameraman of -vrouw van dienst ook in beeld te brengen eigenlijk zo gek nog niet is.

Is de Twin Camera dan echt een meerwaarde? Ja en nee. Veel zal afhangen van bijvoorbeeld jouw gezinssituatie (de Twin Camera is heel leuk bij het filmen van kleine kinderen) en of je echt op zoek bent naar een nieuwe manier om creatief te zijn.

Conclusie

Dat de W570 een leuk en vooral toegankelijk toestel is, staat buiten kijf. De vraag is nu of je echt een meerwaarde zal halen uit de Twin Cam als je gewoon wat beelden wilt schieten van natuurgebieden, of bijvoorbeeld snelbewegende sportscènes wilt vastleggen.

De zoom van het toestel is best indrukwekkend en ook de beeldkwaliteit is meer dan goed, maar de meerprijs die je betaalt voor de Twin Camera zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. De W570 kost 400 euro, terwijl je met de V270 (ook van Panasonic) een toestel met identieke specificaties, maar zonder Twin Camera, in huis haalt voor 300 euro en dus 100 euro uitspaart.

Of je dus voor de W570 moet kiezen of de V270, hangt volledig af van jouw noden. Denk je dat de Twin Camera echt een meerwaarde kan bieden, dan zeggen wij: twijfel niet en ga voor de W570, want je haalt er all-round een knap toestel mee in huis.

Ontdek hier zowel de W570 als de V270 van Panasonic
Klik hier om producten in te laden

Reageer