Nikon 1 AW1 systeemcamera

De Nikon 1 AW1 brengt een waterdicht en schok- en vorstbestendig systeem naar de wereld van systeemcamera’s. Wij gingen met het toestel aan de slag.

Camera’s met weerbestendige eigenschappen en robuuste behuizingen zijn helemaal niet nieuw. Deze specificaties in een systeemcamera terugvinden, is dat echter wel. Wie de voorbije jaren een robuuste, waterdichte camera wou die ook ruig weer de baas kan, had daarbij twee opties: ofwel koos je voor een goedkope compactcamera die qua fotokwaliteit veelal te wensen over liet, ofwel ging je voor een waterdichte behuizing om rond je spiegelreflex of systeemcamera te doen. Dit laatste kost echter al snel heel wat geld.

Met de Nikon 1 AW1 betreedt de fabrikant dus een zo goed als onontgonnen terrein, waarbij een systeemcamera gewoon standaard met weerbestendige eigenschappen komt.

Stevig baasje

De Nikon 1 AW1 is, zoals aangegeven, van geen kleintje vervaard. Het toestel is namelijk waterdicht tot op 15 meter, kan vallen tot twee meter hoog en temperaturen tot -10°C aan en is ook stofdicht. Het hanteren van de Nikon 1 AW1 in de regen vormde dan ook geen enkel probleem. Ook wanneer je het apparaat onder water houdt, kan je moeiteloos alle functies doorlopen, selecteren en gebruiken.

Even opvallend is de robuustheid die het toestel aan de dag legt inzake valbestendigheid. Bij wijze van test lieten we de camera, inclusief objectief, van op schouderhoogte vallen. Opmerkelijk genoeg bleven het objectief (ook al schokbestendig en door Nikon meegeleverd) in één geheel samen en was er geen enkele vorm van beschadiging vast te stellen. Het toestel bleef perfect werken, zelfs na verschillende stoten te hebben moeten incasseren. Ook qua stofbestendigheid presteert de Nikon goed: zand en andere kleine deeltjes geraakten niet door de behuizing, waardoor de elektronica probleemloos bleef werken.

Design

Om een toestel waterdicht te maken, moeten veelal toegevingen gedaan worden op het vlak van design. Hoewel Nikon dit bij de 1 AW1 heeft weten te beperken, merk je toch enkele verschillen met een standaard systeemcamera. Het toestel is niet zozeer dikker dan andere toestellen, maar met zijn 357 gram wel nogal aan de zware kant. Dit zorgt anderzijds wel voor extra grip als je het toestel onder water bedient.

Wanneer je de Nikon 1 AW1 bedient, valt meteen op dat er geen draaiwiel is om een fotomodus te kiezen. Dit is vooral jammer omdat Nikon met het toestel de enthousiaste fotograaf wil aanspreken. Ook bij het bedienen onder water is een draaiwiel handig omdat je dan heel snel de juiste modus kan kiezen, terwijl je nu in de menu’s moet gaan duiken met de toetsen aan de schermzijde.

Die toetsen voelen dan ook nog een beetje stroef en traag aan, iets wat je bij een camera van dit kaliber niet meteen verwacht. Waarschijnlijk zal dit wel te maken hebben met het waterdicht maken van het toestel, maar heel aangenaam is het niet. Bovendien zijn niet alle toetsen even gemakkelijk bereikbaar. Daar heeft Nikon echter een oplossing voor, namelijk de Action Control-functie. Die laat je toe de camera ook via kleine bewegingen te bedienen, zonder dat je toetsen hoeft aan te raken. Handig opgelost van Nikon.

Zaken als diafragma en sluitertijd moet je via de menu’s wijzigen, waardoor je eigenlijk best wat tijd verliest voor deze basiseigenschappen aan te passen. Het scherm is geen aanraakscherm, wat op zich niet zo erg is aangezien je er onder water toch al geen gebruik van zou kunnen maken. Het 3 inch lcd-scherm biedt in de plaats een goede helderheid en scherpte, zodat je foto’s goed weergegeven worden.

Beeldkwaliteit

De Nikon 1 AW1 is een systeemcamera, dus mag je wel enige kwaliteit verwachten. Het toestel lost die verwachtingen ook wel in: de beeldkwaliteit zit zoals het hoort helemaal op niveau en toont natuurgetrouwe kleuren en weinig storende visuele ruis. Het contrast was naar ons mening wel iets te vlak, maar je zal opvallend weinig last hebben van zaken als flare. Ook het detail van donkere vlekken bij normale belichting is heel goed.

Wanneer je je echter in een omgeving met weinig licht bevindt en je de ISO-waarde verhoogt, krijg je echter nogal snel last van een korrelig beeld. Dit is enigszins jammer, zeker voor wie onder water foto’s wil nemen en dus weinig zonlicht voorhanden heeft. In zulke situaties zou de 1 AW1 iets beter mogen presteren. Op alle andere vlakken levert de camera echter heel knappe plaatjes af, ook in de automatische modi.

Wij kregen van Nikon een NIKKOR AW 11-27.5 mm f/3.5-5.6-objectief mee. Deze kit is heel geschikt om buiten foto’s te nemen, maar heeft een iets te traag diafragma om binnen voor mooie foto’s te zorgen. Opvallend: ook dit objectief is helemaal water-, schok- en vorstbestendig en kan je dus in evenveel verschillende situaties gebruiken als de camera zelf. De Nikon 1 AW1 komt ook in een kit met zowel dit zoomobjectief als een 10 mm f/2.8-groothoekobjectief. De Nikon 1 AW1 kan rekenen op een 14.2 megapixel CMOS-sensor, een ISO-bereik tot 6400 en is goed voor een reeks van 15 beelden per seconde.

Conclusie

Haalt de Nikon 1 AW1 dezelfde beeldkwaliteit als een topsysteemcamera of -spiegelreflex? Neen, maar voor de prijs mag je dat ook niet verwachten. Hoe je het toestel wel best samenvat, is als een heel degelijk toestel dat eindelijk een kwalitatieve oplossing voor de avontuurlijke natuurfotograaf aanbiedt. De stevige behuizing zorgt voor unieke robuuste eigenschappen, zonder de beeldkwaliteit uit het oog te verliezen. We hadden wel graag iets meer objectieven gezien die dezelfde weers- en valbestendige kwaliteiten bieden, zodat je meer opties had inzake het type foto’s dat je kan nemen.

Foto’s genomen met de Nikon 1 AW1 vind je hier.

Nikon 1 AW1 + 1 NIKKOR AW 11–27.5mm f/3.5–5.6 < € 799

Reageer