Eén blik op deze speaker en je kan je vast een idee vormen van waarom KEF voor de naam ‘Egg’ koos. Het design mag dan wel niet puur eivormig zijn, het gaat er alleszins wel wat naartoe. Wij voelden dan ons ook kiplekker toen we de luidsprekers in huis mochten nemen.

KEF staat bij audioliefhebbers gekend als een fabrikant die geluidskwaliteit hoog in het vaandel draagt. Omdat design en uiterlijk natuurlijk ook belangrijk zijn en een grote rol spelen voor de consument, besteedt KEF er ook de nodige aandacht aan.

Design

Wanneer je de speakers dan ook uit de doos haalt, zie je meteen dat de Egg met zorg gevormd werd. Wij kregen de witte versie in huis (die wij trouwens de mooiste vinden, en die frisser is dan de blauwe en de zwarte variant) en waren meteen onder de indruk. De toestellen zijn mooi afgerond en gestroomlijnd en ogen heel modern.

Als je een moderne speaker in huis wil halen die in heel wat interieurstijlen past, en met name het Scandinavisch design lijkt ons een knappe combinatie met de Egg, dan zit je met deze toestellen goed.

De opbouw voelt bovendien heel stevig en kwalitatief aan en je hoeft helemaal geen schrik te hebben dat de speakers omver gaan vallen. Ze staan zeker stevig genoeg op hun poten.

Het zal je trouwens al opgevallen hebben dat we hier telkens in een meervoudsvorm praten, en daar is een perfect logische reden voor: de Egg komt telkens in een stereo-oplossing van twee speakers.

Aansluitingen & features

Die twee lijken op het eerste gezicht als een eeneiige tweeling, maar bekijk je de achterzijde, dan zie je meteen de verschillen. De luidsprekers gedragen zich in een klassieke ‘master – slave’-verhouding waarbij de ene al het werk doet en het geluidssignaal vervolgend doorstuurt naar de tweede speaker.

rsz_kef-egg-buttons2-1500x1000

Uiteraard is er dus ook een verbinding nodig tussen de twee, en dat doe je door het meegeleverde kabeltje aan te sluiten. Deze aansluiting is de enige poort die je op de ‘slave’-speaker vindt, de overige connecties maak je op de master.

Klein detail hierbij; de connectie gebeurt door middel van twee pinnetjes, en de connector op de kabel komt niet echt stevig over. Ons testtoestel toonde dan ook al een beetje schade een de kabel, en als je dus iets vaker de speakers wilt verplaatsen (en dus de kabel telkens losmaakt), kan je hier dus wel mee te maken krijgen.

KEFF is echter wel gul geweest met aansluitingen: er is een mini-USB poort, een poort voor een externe subwoofer en achter een klein klepje ook nog een 3,5-mm- en een optische uitgang. Zoals bij elke moderne speaker is er ook Bluetooth (en dit met apt-x ondersteuning).

De bedoeling van KEFF? De Egg de go-to speaker maken voor zowat elk toestel in jouw woning: de televisie, de computer, en de mobiele toestellen. De USB- en optische kabel krijg je er trouwens zomaar bij van KEF, een mooie geste.

De USB-poort ondersteunt bovendien hi-res audio (24-bit/96 kHz), dus als je audiobestanden in hoge resolutie op jouw computer hebt staan, kan je ze meteen in vol ornaat beluisteren.

Bij de Egg krijg je bovendien ook een handige afstandsbediening, de installatie gebeurt vlekkeloos en verbinding maken via Bluetooth is een eitje. Heel wat positivo’s, dus.

Geluidskwaliteit

De verscheidenheid aan toepassingsgebieden vraagt natuurlijk ook om een brede geluidsmarge: of je de speakers naast jouw desktop plaatst, als geluidsboost voor jouw televisie of als stand-alone audiostreamer, je moet in alle situaties een goed geluid te horen krijgen.

Het deed ons plezier om te horen dat KEF hier meer dan in slaagt. In alle opstellingen kregen we een vol en gewoonweg heel vloeiend, ruimtelijk geluid te horen. Alle toonaarden vormen mooi één geheel en zowel zang als instrumenten komen knap over.

rsz_kef-egg-remote1-1500x1001

Qua baswaarden moet je geen huisdaverende resultaten verwachten, maar algemeen gezien waren we zeker tevreden met de lage tonen en de subwooferaansluiting leek ons ook niet echt nodig. De lage tonen zijn zuiver en zonder trillingen en dat is iets waar zeker niet elke speaker in slaagt. Maar de subwooferaansluiting is natuurlijk handig voor wie net dat ietsje meer bas wilt.

Conclusie

KEF wist ons met de Egg zeker te overtuigen en is zowel op design- als op geluidsvlak een schot in de roos. Dankzij de vele aansluitingsmogelijkheden richt KEF zijn pijlen op verschillende types gebruikers, maar zonder daarbij te veel hooi op zijn vork te nemen. Heel knap.

Wat je eventueel wel kan tegenhouden, is de prijs van 499,95 euro. Die is niet mals, maar anderzijds krijg je er ook gerust wat voor terug. Is de Egg dat prijskaartje dan waard? Wij zijn geneigd ja te zeggen, vooral dan omdat je er werkelijk alle kanten mee uitkan. Dat KEF het design en het geluid meer dan in orde kreeg, staat natuurlijk vast.

[gap height=”30″]

[review]

 

 

Klik hier om producten in te laden

Reageer