Volgens Huawei moet de P9 smartphonefotografie naar een nieuwe hoogte brengen: het bedrijf werkte samen met Leica bij de ontwikkeling van de camera en komt met een dubbele lens. Wij gingen met het toestel aan de slag.
Dual Cam
We moeten er geen doekjes om binden: de camera is dé eye catcher van deze smartphone. Samen met Leica ontwikkelde Huawei een Dual Cam met twee lenzen. De ene lens neemt gewone kleurenfoto’s, de andere monochroomfoto’s. Op zich logisch, want Leica staat in fotografiekringen gekend om zijn sterke prestaties in monochroom (zwart-wit). Het is echter voor het eerst dat een smartphone zo’n lens meekrijgt.
En daar eindigt de vernieuwing niet. De P9 laat je ook toe om handmatig bokeh-effecten toe te voegen, waarbij een deel van de foto (de achtergrond of het voorplan) wazig wordt. Een bijzonder leuk gegeven, want zo geef je jouw foto’s meteen een professioneel elan. Bovendien werkt dit heel eenvoudig: gewoon de camera openen, kiezen op welk punt je wilt scherpstellen en via een eenvoudige slider de mate van bokeh aanpassen. achteraf kan je dan nog allerlei filters en effecten gaan toevoegen, waardoor je eigenlijk eindeloos kan gaan spelen met één foto.
De dubbele camera betekent dus dat je achteraf het focuspunt van jouw foto’s kan gaan aanpassen. Dit is niet nieuw, maar het bokeh-effect is dat wel. Hiermee brengt Huawei een knappe vernieuwing naar de markt.
Ook de monochrome prestaties zijn uitstekend: door het ontbreken van een kleurenfilter zijn de foto’s extra scherp, vol detail en met een verbluffend contrast.
En dan is er nog de Pro-modus, waarbij je allerlei instellingen snel kan gaan aanpassen. Deze functie is vooral gericht op de iets meer ervaren fotografen.
Alles bij elkaar opgeteld doet de camera van de P9 het prima. Het toestel stelt zeer snel scherp en biedt knappe foto’s, zowel in kleur als in monochroom. Video’s maak je in Full HD
Design
De P9 scoort ook met zijn knappe uiterlijk. Het toestel pakt uit met een 5,2 inch Full HD-scherm met afgeronde hoeken en heel licht gebogen schermranden, waardoor het heel aangenaam in de hand ligt.
De Huawei bestaat, zoals het een moderne vlaggenschip betaamt, vooral uit metaal en glas en is hierdoor stevig en licht tegelijkertijd. Een knap detailpunt van Huawei is dat de cameralenzen niet uitsteken boven de rest van het frame, waardoor die minder rap beschadigd worden en de P9 altijd mooi gebalanceerd op de tafel ligt.
Aan de achterzijde vind je ook een vingerafdrukscanner, waarmee je jouw telefoon extra kan beveiligen.
Software en prestaties
Onder de motorkap vind je een 2,5 GHz octa-core processor die zeker stevig genoeg is om alles in goede banen te leiden. Je kan voor de P9 kiezen tussen een 32 GB-versie met 3 GB RAM of een 64 GB-versie met 4 GB RAM. Specificaties die je van een topsmartphone mag verwachten, dus.
De Huawei P9 draait op Android 6.0 (Marshmallow), met daarover een EMUI 4.1-schil van Huawei zelf. En hier knelt het schoentje een beetje: de skin van Huawei is een beetje een rommeltje en werkt niet altijd even vlot. Het is al jaren een werkpunt voor Huawei en jammer genoeg hebben ze dit nog niet kunnen oplossen.
Op een rijtje
Pro
[list margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ icon_bg_color=”#” icon_bg_hover=”#” square_bg_radius=”0″ icon_size=”16″ icon=”brankic-icon-plus” icon_color=”#” icon_color_hover=”#”]Schitterende camera, Knap design, Goedkoper dan concurrenten[/list]
Contra
[list margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ icon_bg_color=”#” icon_bg_hover=”#” square_bg_radius=”0″ icon_size=”16″ icon=”brankic-icon-minus” icon_color=”#” icon_color_hover=”#”]Knullige software-skin[/list]
Conclusie
Met de P9 heeft Huawei een smartphone in handen die zich kan gaan meten met de topsmartphones van andere merken. De camera mag je gerust zowat de beste op de markt noemen, maar aan de software is er zeker nog werk.
Reageer