De 8100 multitool moet bij Dremel het summum van gebruiksgemak vormen: het apparaat moet gebruiksgemak koppelen aan een gedetailleerd werkresultaat. Wij namen het toestel onder handen.

Als klusjesman heb je thuis heel wat apparaten nodig. Vooral voor de grote karweien bestaan er tientallen types apparatuur, die telkens een bepaalde werking hebben. Met de Dremel 8100 zal je uiteraard geen zware klussen kunnen doen, maar de multitool combineert wel een breed gamma aan specifieke karweitjes.

Design

Wat meteen opvalt als je de Dremel 8100 vasthoudt, is hoe gemakkelijk die in de hand ligt. Niet enkel het lichte gewicht is een positief punt, maar ook de vormgeving en vooral de zachte grip voelen aangenaam aan. De 8100 is ook een volledig draadloos toestel, wat het nog eens pak mobieler maakt.

Gebruiksgemak en prestaties

De 8100 ligt zoals eerder gezegd bijzonder goed in de hand en is zelfs met de batterij geïnstalleerd helemaal niet zwaar: slechts 415 gram. Bij het werken heb je dan ook nooit het gevoel dat het apparaat te zwaar aanvoelt. Deze klusjes kunnen bestaan uit heel wat verschillende toepassingen: dankzij de verwijderbare bitjes kan je onder meer slijpen, boren, schuren, polijsten, en ga zo maar door. Dremel biedt hiervoor een heel gamma aan opzetstukjes aan, waarover later meer. Het verwisselen van deze stukjes gaat bovendien heel snel, gemakkelijk en zonder sleutel dankzij de EZ Twist-draaineuskap.

Als het puur op werkkracht aankomt, zal een draadloos toestel bijna altijd iets minder sterk zijn als een variant dat via een draad op het elektriciteitsnet aangesloten is. Ook bij deze Dremel 8100 is dit het geval, maar dankzij het wisselbare toerental tussen 5.000 en 30.000 toeren kan je het toestel altijd een boost geven als je dat nodig acht. De batterij voorziet je daarbij zo’n 45 minuten van energie en neemt een uurtje in beslag om volledig opgeladen te worden.

Al van bij het eerste gebruik zal je merken dat de 8100 bijzonder stil te werk gaat. Het toestel trilt ook nauwelijks, zelfs op het hoogste toerental. Dit is uiteraard ook nodig voor het echte detailwerk. En voor die klusjes waar je echt helemaal tot op het puntje goed wil zitten, is er de Detail Grip, een extra handvat dat je onderaan kan bevestigen en het mogelijk maakt met twee handen aan de slag te gaan.

Om te slijpen en te polijsten kan je zo goed als elk materiaal onder handen nemen, maar bij het zagen kreeg de 8100 het moeilijk bij bijvoorbeeld staal. Als het apparaat te warm wordt omdat het een bepaald materiaal niet goed aankan, zal het toestel trouwens automatisch uitschakelen om verdere beschadiging te voorkomen.

Accessoires

Een multitool zoals de 8100 moet het vooral hebben van zijn accessoires waarmee je een uiteenlopend gamma aan klusjes kan uitvoeren. In de verpakking vind je dan ook al zo’n vijftien hulpstukken waarmee je direct aan de slag kan. Naast opzetstukjes om te zagen, boren, schuren, slijpen en polijsten en de Detail Grip krijg je ook meteen een handige opbergtas in het pakket. Daarnaast zijn er nog eens tientallen bitjes die je apart kan aanschaffen, zodat je voor elke klus over het juiste gereedschap beschikt.

Conclusie

Deze Dremel 8100 is een heel degelijke tool voor wie regelmatig kleine werkjes uitvoert, zoals het slijpen van een tang of het doorzagen van dunne stukjes. Het toestel is echter niet zo krachtig als bedrade varianten en is dus niet meteen geschikt voor het iets zwaardere werk. Het apparaat blinkt echter uit in gebruiksvriendelijkheid en dankzij de vele accessoires zit je goed voor een hele resem karweitjes. Bovendien valt ook de kostprijs van 110 euro moeilijk een struikelpunt te noemen.

Reageer