Wanneer we over multiroom muziek praten, kunnen we niet om Sonos heen. Het Amerikaanse merk brak dit marktsegment als eerste open. Maar na jarenlang de markt zo goed als voor zichzelf gehad te hebben, kwam er de afgelopen twee jaar heel wat concurrentie bij. Zoals Samsung, Bose en Denon, en sinds midden 2013 het nieuwe merk Bluesound.

Nieuw mogen we eigenlijk niet zeggen. Heel wat van de mensen achter het bekende HiFi-merk NAD staan aan de wieg van dit merk, dat hetzelfde moederbedrijf heeft als NAD.

Dat de tagline treffend “hi-fi for the wireless generation” luidt is niet zomaar gekozen. De makers van Bluesound zetten geluidskwaliteit voorop, met ondersteuning voor het afspelen van high-res audio tot 24-bit/192kHz, of in mensentaal: een betere kwaliteit dan een CD-opname vandaag kan bieden.

Bluesound mikt dus op de muziekliefhebber die al even zit te wachten op een kwalitatief alternatief voor de huidige multiroom muzieksystemen en streamers. Die muziekliefhebber zal de komende tijd ongetwijfeld keuzes moeten maken, nu hi-res audio heel wat momentum kent. Met een mainstream-speler als Sony die er sterk op inzet, en ook streamingdiensten als Deezer, Qobuz en Tidal die met een hi-res aanbod het verschil met een Spotify willen maken.

We kregen de kans om alle producten van Bluesound te testen.

Het aanbod[gap]

Er gingen vele jaren aan ontwikkeling vooraf, en het aanbod is eenvoudig maar mooi uitgebalanceerd met momenteel zo’n zes producten. Er is de Node (€ 449 ), een eenvoudige muziekstreamer zonder versterker die je aansluit op een bestaande muziekinstallatie, en die je zo in een mum van tijd draadloos en multiroom maakt.

De Powernode (€ 699) is gelijkaardig maar bevat een ingebouwde versterker (2x50W), en dient dus enkel aangesloten te worden op een paar luidsprekers. Dan is er de alles-in-één oplossing Pulse (€ 699) , een draadloze speaker/streamer met 80W versterker, die binnenkort ook in een kleinere versie beschikbaar zal zijn.

Verder is er nog de Vault (€ 999), een muziekserver en -streamer van 1 terabyte waarmee je cd’s kan rippen. En tot slot is er de Duo (€ 999), een 2.1 speakerset.

Het voordeel van de Bluesound toestellen is dat je niet verplicht bent vanaf het begin een multiroom set-up af te nemen. Ze kunnen perfect alleenstaand dienst doen als streamer.

Design en aansluitingen[gap]

Het design van de Bluesound producten is ietwat anders dan we gewend zijn van multiroom aanbieders. De kubusvormige box, die uit zijn as is geplaatst, is gemaakt van een zwart of wit gekleurd plastic, met in het midden een aluminium band met een knop om het volume te regelen. Achteraan zijn steeds de aansluitingen terug te vinden.

Op de Powernode kan je niet alleen een paar luidsprekers aansluiten, er is ook een subwooferuitgang en een USB-poort voor een externe harde schijf of USB-stick met jouw muziek. Die USB-poort vinden we ook terug bij alle andere streamers van Bluesound, net zoals een ethernetpoort voor een bedrade aansluiting. De Powernode heeft wel geen optische uitgang zoals op de andere streamers.

Heb je al een NAS vol met muziek staan, zal Bluesound je hele muziekcollectie indexeren. Het is één van de weinige handelingen die je zelf nog moet opstarten bij de set-up, naast het aangeven van eventuele netwerkmappen.

 

bluesound-2

 

Heb je nog geen NAS of vind je het rippen via de computer te omslachtig en moeilijk, dan biedt de Vault soelaas. Die mikt overduidelijk op de muziekliefhebber met een grote collectie cd’s. Met de Vault zet je alle cd’s – zonder computer – over naar het lossless flac muziekformaat. Maar ook MP3 of een combinatie van beiden behoort tot de mogelijkheden. Elke geripte cd krijgt in de app een mooie albumhoesje en alle metadata mee. De Vault kan je vervolgens aansluiten op een muziekinstallatie via een digitale optische kabel of RCA stereokabels.

Zowel de Node als de Vault gebruiken een kwalitatieve Cirrus Logic 24/192 DAC (Digital-to-Analog Converter) die het geluid uitvoert via de analoge uitgang.

Set-up[gap]

Het installeren is erg makkelijk en bestaat uit verschillende stappen. De eerste is de Bluesound-app installeren, op je iPhone/iPad, een Android-toestel of een computer. Daarna is het kwestie van het Bluesound-toestel op het stroomnet te hangen, te verbinden met je thuisnetwerk, koppelen met een versterker of luidsprekers en de pret kan beginnen.

Zorg er wel voor dat alle apparatuur op hetzelfde WiFi-netwerk zit, anders zal de mobiele app bijvoorbeeld niet de Bluesound-apparaten vinden. Alle apparatuur kan draadloos geïnstalleerd worden, enkel de Vault moet je aan een ethernetkabeltje hangen. Dat betekent ook dat je geen hub of gateway nodig hebt die je nog tussen je router en je Bluesound-apparaten dient te plaatsen.

De app[gap]

De app staat centraal bij Bluesound. Via de app speel je al je muziek af. Muziek afkomstig van streaming muziekdiensten, muziek van je lokale netwerk of computer (bv. NAS of de Vault) of een radiozender op het internet.

 

bluesound-app

Met de app bouw je door middel van afspeellijsten je muziekbibliotheek beetje bij beetje op. Favoriete nummers van Spotify, je eigen muziek op een NAS of een gedeelde map op een computer: ze kunnen allemaal deel uit maken van een gezamenlijke afspeellijst.

De app is opgebouwd uit drie schermen waartussen je kan swipen. Er is een menuscherm met instellingen voor lokale bronnen, streaming muziekdiensten, samenstellen van afspeellijsten en configureren van de speler. Het tweede scherm toont de afspeellijst en je huidige nummer. En het derde scherm geeft een overzicht van al je Bluesound-spelers. Die kan je makkelijk groeperen, en zo bijvoorbeeld overal in huis dezelfde muziek afspelen.

Over de app kunnen we kort zijn. Het werkt allemaal erg intuïtief. Klik op een album en je krijgt de nummers te zien. Klik op een nummer en het wordt toegevoegd aan de afspeellijst. Duidelijker kan het niet zijn.

In de afspeellijsten wordt telkens met een icoontje aangegeven van welke muziekdienst de muziek afkomstig is. Twee andere leuke interface-elementjes zijn de vooruitgangsbalk binnen een nummer waardoor je in een oogopslag ziet hoelang het nummer nog duurt, en de aanduiding met MP3, cd of HD om aan te geven wat de kwaliteit van het muziekbestand is.

De Bluesound-apparaten ondersteunen zowat alle bestandsformaten: MP3, AAC, WMA, OGG, FLAC, ALAC en WAV met resoluties tot 24-bit/192-kHz. Sonos bijvoorbeeld is gelimiteerd tot cd-kwaliteit (16-bit/44kHz).

Muziek afspelen[gap]

Een belangrijke plaats krijgen uiteraard de streaming muziekdiensten. In onze testaccount hadden we de beschikking over streamingdiensten als TuneIn, Spotify, Deezer, Juke, WiMP en lossless aanbieders als Qobuz en Tidal.

Daarnaast kan je ook nog Murfie, Rdio, Rhapsody en Slacker gebruiken. Mochten er nog diensten zijn die Bluesound niet ondersteunt, dan kan je nog steeds via een optionele Bluetooth-adapter (die je aansluit op de USB-poort) de muziek streamen vanaf je smartphone of tablet.

 

bluesound-app-2

Een eerste test doen we met de grootste onder de streaming muziekdiensten, Spotify. Die werkt eigenlijk best goed met de eigen Spotify-app en via de technologie die Bluesound ondersteunt, namelijk Spotify Connect. In de Spotify-app selecteer je gewoon het Bluesound-toestel waarop je muziek wenst af te spelen en klaar is kees. Een nadeel evenwel is dat afspeellijsten of favoriete nummers dan niet in je Bluesound-app komen.

Gebruik je een lossless abonnement van Tidal, en heb je een degelijke muziekinstallatie dan ga je het verschil duidelijk horen. Onze muziek klonk veel opener en transparanter.

Maar je kiest voor Bluesound vooral omwille van de hi-res afspeelmogelijkheid. Daarom hebben we enkele FLAC-bestanden van Led Zeppelin, Dire Straits en The Eagles klaargezet op een USB-stick en die aangesloten op de Bluesound-toestellen. Bij bv. de Pulse hoor je meteen het verschil in vergelijking met de streaming muziek van bv. Spotify. En op onze kwalitatieve muziekinstallatie met stevige vloerstaanders, verkrijgen we meer detail en subtiliteit in de nummers.

Besluit[gap]

Het grote pluspunt van Bluesound is niet alleen de ondersteuning van hi-res audio maar de combinatie ervan met muziekstreamers en multiroom. Wie meer zoekt dan louter een Bluetooth of AirPlay streamer, en futureproof wil zijn, haalt met de Bluesound producten een uitstekende oplossing in huis, waar je nog jaren van kan genieten.

Reageer