Sony Android TV 2015

Op een Benelux-event enkele weken terug toonde Sony zijn televisies voor 2015. Het aanbod bestaat uit niet minder dan 16 nieuwe Ultra HD televisies in 5 reeksen. En ook het Full HD segment blijft stevig vertegenwoordigd met meer dan 20 nieuwe tv’s. Zowat driekwart van de tv’s maakt de overstap naar het Android TV-platform.

Rode draad doorheen het gamma is de implementatie van Android TV. Op enkele instapmodellen in Full HD na, krijgen alle nieuwe televisies van Sony voor 2015 het besturingssysteem Android TV standaard ingebouwd. Sony voegt boven Android nog enkele eigen features toe.

Opvallend is dat Sony voor een evenwichtig uitgebouwd gamma gekozen heeft met veel Ultra HD televisies, zonder al te veel aandacht voor gebogen televisies (er zijn slechts 2 modellen).

Alle nieuwe Ultra HD televisies maken gebruik van een nieuw ontwikkelde processor, de X1, die voor het nodige jus moet zorgen bij de beeldverwerking en bij het gebruik van Android TV.

Sony verwacht dat de vraag naar groter schermen (+ 45-inch) zal blijven toenemen. Dit jaar zullen ook 1 op de 5 verkochte televisies van een Ultra HD-resolutie voorzien zijn.

Android TV

Alle nieuwe Smart TV’s van Sony zullen dus draaien op Google’s nieuwe platform voor televisies, Android TV.

Met Android TV gaat er flinke aandacht naar het spelen van games op de tv via de Google Play Store. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om externe Bluetooth-controllers daarvoor te gebruiken, zoals die van de PlayStation. Je zal in de Google Play Store trouwens enkel apps te zien krijgen die zijn afgestemd voor televisiegebruik.

Sony KD-75X9400

 

Daarnaast is er ondersteuning voor Google Cast, een soort Google Chromecast op steroïden waarmee je films, programma’s of foto’s kan streamen vanaf een app op je smartphone of tablet naar je televisie. In tegenstelling tot Chromecast kan video tot 1080p gestreamd worden. Tijdens het casten kan je de smartphone of tablet blijven gebruiken.

Een ander integraal onderdeel van Android TV is de spraakbediening. Via een ingebouwde microfoon op de touchpad-afstandsbediening kun je met Voice Control content opzoeken, een vraag stellen of de tv bedienen. Diezelfde afstandsbediening laat je toe makkelijk te bladeren door tv-zenders of andere content.

Apps als Netflix, TED Talks en Plex zijn standaard aanwezig. De eigen features van Sony manifesteren zich onder meer in een Direct App Launcher en de One-Flick Entertainment waarmee je via een snelle interface al jouw content kan terugvinden.

Een kleine opmerking. Om alle opties van de Android TV te kunnen gebruiken is er wel een Google ID nodig.

Sony Ultra HD televisie X93C

Centraal staat nieuwe processor

De nieuwe processor X1, die in elke nieuwe Ultra HD tv van Sony zit ingebouwd, werd speciaal ontwikkeld voor het sterk veranderende 4K aanbod, vertelt Mark Whiteman, TV product marketing manager van Sony Europe, ons tijdens de presentatie. Terwijl een conventionele tv alle 4K-content als gelijk behandelt, doet de X1 dit voor elke bron afzonderlijk.

Sony X1 processor

De X1 fungeert als een soort gatekeeper die elke bron zorgvuldig frame per frame analyseert en daarna de best passende beeldkwaliteit garandeert. Vandaag wordt er immers heel wat nieuwe 4K-content aangeboden en geproduceerd. Denk maar aan 4K YouTube, Netflix 4K of zelfgemaakte filmpjes op een nieuwe generatie van fotocamera’s en camcorders.

De nieuwe processor maakt heel wat verbeteringen op het vlak van de beeldkwaliteit mogelijk dit jaar. Zo is er een verbeterde ruisonderdrukking voor bepaalde delen van een beeld (Flat Area Detection). Denk bijvoorbeeld aan een shot van een stadspanorama met een felblauwe lucht. Terwijl de ruisonderdrukking voorheen over dat hele beeld werd toegepast, gebeurt dat nu afzonderlijk voor de woningen in dat stadsgedeelte én voor de blauwe lucht.

Zowel SD als HD worden door de processor opgeschaald naar bijna 4K-kwaliteit. Bij het opschalen van Full HD beelden trad er voorheen het effect op dat dunnere lijnen – zoals het ijzeren geraamte van de Eifeltoren – dikker werden weergegeven dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dat is nu sterk verbeterd. Verder werden er ook technieken als Noise Crusher en digitale ruisonderdrukking voor nieuwere codecs als HEVC aangepast.

Het Triluminos display past Sony al een paar jaar toe, maar in combinatie met de nieuwe processor schakelt die nog een tandje hoger. Het kleurenspectrum wordt uitgebreider zonder dat andere kleuren er onder komen te lijden.

Een andere functie aangedreven door de X1 processor is X-tended Dynamic Range, dat we alleen aantreffen op de topreeksen X93 en X94C. Het is Sony’s interpretatie van local dimming. Dat werkt nu nog iets beter met een betere detectie van gezichten door middel van een aangepast algoritme.

Geluid

De topmodellen voor 2015, de X94C en X93C met Wedge-design, hebben ingebouwde luidsprekers die High-Resolution Audio ondersteunen. Met Hi-Res Audio is de geluidskwaliteit nog beter dan een cd. De tv’s spelen probleemloos FLAC en WAV-bestanden af via USB of DLNA (tot 96kHz/24bit). Bovendien wordt gewoon geluid opgeschaald naar bijna hi-res kwaliteit.

Design

Qua design springt de X90C er tussenuit. Deze Ultra HD televisie is amper 4,9mm dik en met een speciale wandsteun bedraagt de afstand tot de muur slechts 4 cm. Gewone televisies hebben ventilatie achter de tv nodig, maar door het specifieke design van de Sony tv met ventilatie aan de onderzijde en een vernieuwd luchtstroompad, kan die enorm vlak tegen de muur worden geplaatst.

Sony Ultra HD televisie X90C

Ontdek hier alle televisies van Sony

Reageer