Na een eerste introductie op de CES konden we tijdens het Europese Forum van Samsung in Monaco nader kennis maken met de televisies die het merk in 2016 voor België en Nederland in petto heeft.

In een eerder artikel belichtten we al de highlights van het nieuwe gamma. Nu treden we wat meer in detail en kregen we ook de eerste (en voorlopige) prijzen door van product manager TV bij Samsung België, Kris Hellebuyck.

Nadruk op HDR

Over de televisies kunnen we kort zijn: de Samsung SUHD TV’s zijn het beste wat de Koreanen op het vlak van televisie al verwezenlijkt hebben. Ze voldoen allen aan de vereisten om het Ultra HD Premium keurmerk van de UHD Alliance te dragen.

Concreet betekent dit dat je op deze televisies Ultra HD beelden in High Dynamic Range (HDR) kan bekijken met een helderheid van liefst 1000 nit. De combinatie van meer helderheid, een groter kleurenpalet en de hogere resolutie maken de nieuwe lichting televisies dit jaar erg interessant.

[mpc_callout preset=”preset_1″ title_font_preset=”default” title_font_color=”#4b4b4b” title_font_size=”22″ title_font_line_height=”1″ title_font_transform=”none” title_font_align=”left” title=”Leestip: Wat is High Dynamic Range?” title_margin_divider=”true” title_margin_css=”margin-top:0px;margin-bottom:12px;” content_width=”100″ content_font_preset=”default” content_font_color=”#9c9c9c” content_font_size=”17″ content_font_line_height=”1″ content_font_align=”left” content_margin_divider=”true” content_margin_css=”margin-top:0px;margin-bottom:0px;” icon=”fa fa-lightbulb-o” icon_color=”#dd3333″ icon_size=”50″ icon_padding_divider=”true” icon_padding_css=”padding-right:30px;” icon_margin_divider=”true” border_divider=”true” border_css=”border-color:#efefef;border-style:solid;border-radius:10px;” padding_divider=”true” padding_css=”padding-top:20px;padding-right:40px;padding-bottom:20px;padding-left:30px;” mpc_button__preset=”mpc_preset_22″ mpc_button__url=”url:http%3A%2F%2Felektrozine.be%2Fhigh-dynamic-range-de-moeite-waard-slechts-een-gimmick%2F|title:Link|” mpc_button__font_preset=”default” mpc_button__font_color=”#dd3333″ mpc_button__font_size=”15″ mpc_button__font_transform=”uppercase” mpc_button__title=”Lees meer” mpc_button__border_divider=”true” mpc_button__border_css=”border-top:2px;border-right:2px;border-bottom:2px;border-left:2px;border-color:#dd3333;border-style:solid;border-radius:0px;” mpc_button__padding_divider=”true” mpc_button__padding_css=”padding-top:12px;padding-right:30px;padding-bottom:12px;padding-left:30px;” mpc_button__margin_divider=”true” mpc_button__margin_css=”margin-top:11px;” mpc_button__hover_font_color=”#ffffff” mpc_button__hover_background_color=”#dd3333″ mpc_button__hover_background_effect=”expand-horizontal” mpc_button__hover_background_offset=”0″ mpc_button__hover_border_css=”border-radius:0px;” mpc_divider__disable=”true” mpc_divider__preset=”mpc_preset_2″ mpc_divider__width=”10″ mpc_divider__lines_color=”#f7f7f7″ mpc_divider__lines_weight=”2″ mpc_divider__margin_divider=”true” mpc_divider__margin_css=”margin-bottom:-10px;”][/mpc_callout]

Het keurmerk dat je op de winkelvloer zal gaan herkennen aan een nieuw logo, moet de consument helpen beter de nieuwe technologie er uit te kunnen pikken. Maar ook de tv-fabrikanten zullen flink wat marketing en training uit de kast moeten halen om de consument te overtuigen van het nut van HDR.

Alle SUHD-modellen van Samsung maken gebruik van panelen met Edge LED en de in eigen huis ontwikkelde en verder verbeterde quantum dot backlights. Samen zorgen ze voor de daarnet genoemde maximale helderheid van 1000 nits. Daardoor slaagt Samsung er ook in om 96% van het DCI-P3 kleurbereik weer te geven met zijn SUHD-televisies.

Samsung kiest voor de weergave van HDR trouwens voor de open standaard HDR10, die ook voor Ultra HD Blu-ray zal worden gebruikt. Maar men sluit niet uit dat in de nabije toekomst nog een bijkomende ondersteuning voor Dolby Vision volgt.

Maar niet langer 3D

Opvallend is dat de nieuwe tv’s van Samsung in 2016 niet langer 3D ondersteunen. De beslissing werd onder meer ingegeven door de afnemende vraag bij consumenten naar 3D in de eigen woning. Blijkbaar is men niet bereid (duurdere) 3D Blu-ray-schijfjes te kopen.

Verbeterde Smart Hub

Wat de softwarekant van het verhaal betreft is de vernieuwde Smart Hub de belangrijkste aanpassing ten opzichte van vorig jaar. In 2015 zagen we de geboorte van het eigen Tizen besturingssysteem, en die is nu nog sneller geworden.

samsung-smart-hub-2016

De dunne balk met apps en snelkoppelingen, die je onderaan het scherm in beeld krijgt te zien, is gebleven. Maar bij het scrollen komt er een tweede balk te voorschijn die content uit die app toont.

Tijdens onze eerste indruk op de beursvloer werkte het lekker snel. Scroll je naar Netflix, dan kan je meteen starten waar je bent gebleven in een serie of aflevering. En met één klik schakel je in een mum van tijd over naar een live tv-zender of een YouTube-stream.

Elke app krijgt hierdoor zo’n beetje zijn eigen voorkeuzezender, zonder dat je in menu’s moet duiken of de app moet opstarten. Ook games of eigen content zijn op dezelfde manier vlot bereikbaar. Kortom, een echte verbetering.

Een andere vernieuwing zien we bij de Samsung Smart Control Remote. Die bedient voortaan zowat alle apparatuur die is aangesloten op de tv zoals de set-top box, een spelconsole en home cinema systemen.

TV + Smart Home

Waar we tijdens het forum niet bijster veel informatie over te horen kregen was het internet of things verhaal. Na de overname van SmartThings enige tijd geleden, heeft dit platform zijn weg gevonden naar de nieuwe SUHD TV’s van Samsung.

Voor volledige ondersteuning en verbinding met de ondertussen 200 SmartThings-compatibele apparaten, is wel nog een SmartThings Extend USB-adapter noodzakelijk. Of je nu wil zien wie er aanbelt of het licht wilt uitschakelen tijdens een avondje thuiscinema, het kan allemaal via de tv.

[gap height=”32″]

Klik hier om producten in te laden

Reageer