De Ultra HD Alliance heeft sinds kort een specificatie opgemaakt voor Ultra HD-beelden. Het Ultra HD Premium-label moet kwaliteit garanderen van zowel beeld als geluid. Maar wat houdt die term eigenlijk in?

Resolutie

De resolutie van een Ultra HD-beeld zal altijd (minstens) 3840 x 2160 pixels bedragen, maar de Premium-badge bevestigt dat het beeld kleur aan hoge kwaliteit, HDR en een zekere audiostandaard biedt.

Kleur

Op gebied van kleur is een 10 bit kleurendiepte het minimum. Een Full HD Blu-ray ondersteunt 8 bit kleuren en dat betekent 256 schakeringen per primair kleur (rood, groen en blauw). Ter vergelijking: 10 bit zorgt voor maar liefst 1024 schakeringen per kleur. Dat zorgt voor miljarden mogelijke kleuren die op jouw scherm getoond worden.

Maar natuurlijk moet ook jouw scherm al die kleuren kunnen weergeven. Daarvoor is er de BT.2020-kleurweergave. Hier is er echter ruimte voor verwarring: een televisie hoeft ‘maar’ 90 procent van deze kleuren te kunnen weergeven om het Ultra HD Premium-label te krijgen. Een monitor voor beeldbewerking moet dan weer de volle 100 procent halen.

High Dynamic Range

High Dynamic Range houdt kortgezegd in dat donkere scènes donkerder zijn en heldere scènes helderder en er zo een groter contrast ontstaat. De Ultra HD Premium-stempel kan op twee manieren verkregen worden. Een televisiescherm kan een helderheid van 1000 nits halen en zwartwaarden tot 0,05 nits, maar het kan ook heldere waarden van 540 nits halen en zwartwaarden van 0,0005 nits. In beide gevallen krijgt jouw scherm het Premium-label.

Reageer