Samsung Z1 Tizen smartphone

De Z1 komt met Samsungs eigen besturingssysteem Tizen en oriënteert zich in het instapsegment.

Meer dan een jaar na de eerste aankondiging van Tizen-smartphones, heeft Samsung nu de Z1 voorgesteld. De lancering van het nieuwe OS liep niet meteen van een leien dakje: eind 2013 kwamen de eerste berichten dat Samsung een Tizen-telefoon zou lanceren, maar die verdween later van de radar. Op het Mobile World Congress kondigde Samsung ook al aan dat het meer aandacht zou gaan geven aan Tizen, terwijl het normaal gezien ook een Tizen-smartphone in Rusland had moeten voorstellen, maar die werd om onduidelijke redenen uitgesteld.

Nu is het er dus eindelijk van gekomen: met de Z1 is de eerste Tizen-telefoon een feit. Kanttekening: Tizen werd wel al gebruikt in smartwatches van het bedrijf, zoals de recente Gear S.

Naast het nieuwe besturingssysteem is er echter niet veel spectaculairs aan de Z1. Het specificatielijstje duidt op een 4 inch WVGQ-scherm, 3G-connectiviteit, een 1,2 GHz dual core-processor, 768 MB RAM-geheugen, een 1500 mAH-accu, een 3,1 megapixelcamera en 4 GB opslaggeheugen, uitbreidbaar met een microUSB-kaart. Natuurlijk hangt hier ook een laag prijskaartje aan vast van 5700 Indiase roepie (het toestel is voorlopig enkel in India verkrijgbaar), omgerekend zo’n 80 euro. Volgens Samsung biedt Tizen een hele snelle opstarttijd, knappe webprestaties en een hogere batterij-efficiëntie.

De Z1 is op zich helemaal niet zo speciaal, maar met de echte start van Tizen op smartphones lijkt Samsung alvast een nieuw tijdperk in te luiden.

De andere smartphones van Samsung ontdekken?

Reageer