Panasonic AX900 op IFA 2014

De AX900 is Panasonic’s nieuwste topmodel in zijn gamma van televisies. De beeldkwaliteit van deze Ultra HD tv evenaart die van Panasonic’s beste plasmatelevisie, de ZT60.

De AX900 staat voor de beste beeldkwaliteit die Panasonic momenteel kan bieden. Nu Panasonic de plasmatechnologie volledig achter zich heeft gelaten, heeft het wat te bewijzen om diezelfde beeldkwaliteit ook bij de LED-technologie te realiseren.

Eerste indruk op IFA

Tijdens een testcase op de IFA konden we de zwartniveaus – altijd een goede graadmeter van de beeldkwaliteit van een tv – van de AX900 vergelijken met Panasonic’s laatste en beste plasmatelevisie en een led-tv van een eerdere generatie. Het resultaat is uitstekend te noemen. Ook de kleurweergave is in orde. Hoe is Panasonic daar nu in geslaagd?

Beeldkwaliteit

De knappe beeldkwaliteit wordt bekomen door de inzet van tal van technieken. Dankzij Direct LED met full-array local dimming aangevuld met een unieke Local Dimming Ultra-technologie produceert de AX900 rijk en diep zwart, zonder verlies van details en met mooie kleuren. De kleurweergave in donkere scènes is een van de zwakke punten waar vele lcd-televisies lange tijd zwaar met geworsteld hebben.

Panasonic AX900 op IFA 2014

De AX900 analyseert het ontvangen videosignaal niet in traditionele 3 x 3 matrices, maar in 5 x 5 matrices van local dimming-zones en past de helderheid van elke zone zeer nauwkeurig aan. Hierdoor bewegen heldere objecten vloeiend, is de contrastratio hoog, zijn de zwarttinten diep en rijk en is het kleurverloop optimaal, zelfs in de donkerste scènes.

Panasonic ging ook een samenwerking aan met de Panasonic Hollywood Laboratories, om het kleurenbeheer van professionele studiobeeldschermen naar de huiskamer te brengen.

Analyse van omgevingslicht

Tot slot analyseert de AX900 de verlichting van de kamer waar de tv staat opgesteld. De tv houdt bij de verwerking van het videosignaal rekening met de hoeveelheid omgevingslicht. Al veel televisies doen dit, maar Panasonic zou via een tabel met duizenden correctiewaarden voor verschillende helderheden veel nauwgezetter het beeld kunnen afstemmen op het gemeten licht.

Panasonic AX900 op IFA 2014

Ultra HD-eisen

Omdat de AX900 een Ultra HD televisie is, kijken we even of hij voldoet aan alle vereisten. Zo zijn maar liefst alle vier de HDMI-ingangen van het type 2.0 met ondersteuning van HDCP 2.2 (of H.265). Veel Ultra HD televisies van de eerste generatie hebben slechts één dergelijke aansluiting.

Er is tevens een Displayport-aansluiting die 4K-beelden met 60fps naar de tv kan sturen, en is er ook een ingebouwde HEVC-decoder. Die laatste is nodig om streamingdiensten in 4K te kunnen ontvangen. Panasonic zegt alvast dat Netflix 4K en Amazon’s streamingdienst van de partij zullen zijn.

Verkrijgbaar

De AX900, die beschikbaar zal zijn in 55-inch en 65-inch, werd op de IFA in Berlijn voorgesteld en is al vanaf eind september 2014 te koop.

TX65-AX900 < € 5500
TX55-AX900 < € 4000

Ontdek hier alle televisies van Panasonic
Klik hier om producten in te laden

Reageer