Wie graag ver verwijderde voorwerpen of personen fotografeert, kiest best voor een camera met optische zoom. En daarover beschikt vandaag elke compactcamera.

Zoomverhouding

De optische zoomlens zorgt er voor dat je dichter bij je onderwerp kan gaan, zonder je te moeten verplaatsen. De zoomverhouding, uitgedrukt in bijvoorbeeld 3x optische zoom, is het verschil tussen de brandpuntsafstand van de instelling van de breedste hoek (=kortste brandpuntsafstand) en het maximum dat je kan inzoomen (= de langste brandpuntsafstand).

Brandpuntsafstand of groothoek

De zoomverhouding is niet het allerbelangrijkste om op te letten. Kijk ook goed naar de kortste brandpuntsafstand of de groothoek, zoals vermeld op websites of in de brochures van de fabrikanten. Met een 28mm zal je meer in beeld kunnen brengen dan met een 35mm. De lange brandpuntsafstand is een indicatie van hoe ver je kan inzoomen, bijvoorbeeld 200mm voor het fotograferen van vogels.

Bij verwisselbare objectieven drukt men de optische zoom niet uit in 3x optische zoom, maar in brandpuntsafstand. Een 180mm brandpuntsafstand is dan 10x zoom in vergelijking met een 18mm brandpuntsafstand. Bij een zoomlens (bv. 18-200mm) is de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt bij een bepaalde brandpuntsafstand verschillend. Op 18mm kan dat bv. f/3.5 zijn; bij 180mm bijvoorbeeld slechts f/5.6. Bij een grotere zoom-afstand zijn in dit geval dus langere sluitertijden nodig om een foto goed te belichten.

Reageer