Niet meer uit de zetel moeten komen om het gordijn te sluiten. Geen last meer met hoge en grote gordijnen in zware stoffen. Gordijnen op elektrische rails zijn de oplossing voor tal van situaties, en bovendien vlot combineerbaar met domotica.

De elektrische gordijnrails hadden in het verleden te kampen met een luxe-imago, omdat men ze enkel zag bij grote, luxe hotelketens. Dat is nu al even verleden tijd. In de zorgsector worden ze volop ingezet, met minder werkdruk voor de verplegers en meer autonomie voor de zorgbehoevende als resultaat.

En ook op de particuliere markt stijgt de interesse. In het buitenland is er een grote vraag naar op afstand bedienbare gordijnrails bij thuisbioscopen. En als inbraakpreventie, waarbij de gordijnen op gepaste tijden sluiten, beginnen ze de aandacht te trekken. We overlopen even de mogelijkheden voor de particuliere woning.

Aanwezigheidssimulatie met gordijnen

Aanwezigheidssimulatie is bij domotica een handig instrument waarmee een inbreker moeilijker kan zien of er iemand thuis is. Op geregelde tijdstippen het licht aan- en uitschakelen is een onderdeel van de oplossing, net zoals rolluiken ’s nachts sluiten en ’s morgens weer openen.

Maar deze maatregelen zijn niet afdoende voor de iets slimmere inbreker die meer voorbereidingen treft. Een belangrijk signaal van aan- of afwezigheid geven de gordijnen. Als die constant open of gesloten zijn, ondanks het inschakelen van veiligheidsverlichting, weet de inbreker vaak al genoeg.

Elektrisch bedienbare gordijnen zijn dan een geschikte oplossing. De Nederlandse firma Goelst is specialist in deze materie. Goelst heeft een uitgebreide collectie aan gordijnrails én de gordijnstoffen die passen bij elk interieur. Het systeem van Goelst heet G-Rail en heeft een unieke eigenschap in vergelijking met andere systemen. Sluit je per ongeluk eens de gordijnen met de hand dan raakt de gordijnrail niet beschadigd.

De gordijnsystemen van Goelst kunnen makkelijk gekoppeld worden aan een domoticasysteem. Dat maakt tal van interessante toepassingen mogelijk. Door middel van een schemerschakelaar of astronomische klok kan je de gordijnen dan op de geschikte momenten laten openen en sluiten. Bij fel zonlicht kan je ze laten sluiten en zo opwarming in de woonruimtes tegengaan. Bovendien blijven delicate planten of meubels beter beschermd tegen de felle, verblekende zonnestralen.

Home cinema liefhebber

Wie graag een filmpje meepikt en thuis een rasechte thuisbioscoop heeft uitgebouwd, kan zijn gordijnen elektrisch laten bedienen. Kies je bijvoorbeeld de sfeer home cinema, dan doven de lichten naar een lager niveau, schakelt de flatscreen en home cinema installatie in, en schuiven de gordijnen elektrisch voor de ramen. Handig als je geen rolluiken hebt of overdag wil kijken.

De oplossing van Goelst voor al deze problemen bij de particulier heet de G-Rail 6200, een gordijnrail met afstandsbediening. Met een druk op de knop verschuiven de gordijnen. En het kan nog leuker: wie al over een geavanceerde afstandsbediening voor zijn home cinema beschikt, kan hier de functies van de G-Rail naar overbrengen. Zo bedien je met één remote de thuisbioscoop én de gordijnen. De gordijnrail werkt op 24 volt en wordt stekkerklaar geleverd door Goelst.

Moeilijk bereikbare plekken?

Veel van de hedendaagse woningen in Vlaanderen worden met grote glazen wanden en hoge vides getekend. Ongetwijfeld laat dat extra licht de woning binnen, maar het is wel minder praktisch om er gordijnen te hangen en open en dicht te schuiven. Ook hier biedt de G-Rail 6200 soelaas.

Zelfs serres, dakkoepels en andere moeilijk toegankelijke plekken kunnen nu van zonnewering worden voorzien. De geschikte rail daarvoor is de G-Rail 6500 van Goelst.

Moeilijk te been?

Elektrische gordijnen zijn een handige hulp bij wat oudere mensen of personen die bedlegerig zijn, en moeite hebben om gordijnen goed te bedienen. Het is hetzelfde fluisterstille systeem dat Goelst aanbiedt aan ziekenhuizen en zorginstellingen, waar het marktleider is.

Reageer