Mitsubishi Electric lanceert de Lossnay RVX-serie, een energiezuinig mechanisch ventilatiesysteem met warmterecuperatie (systeem D) dat verse lucht aanvoert met een aanzienlijk verminderd energieverbruik.

 

De modellen in deze serie gebruiken een efficiëntere DC-ventilatiemotor, zodat de Lossnay RVX functioneert met aanzienlijk minder opgenomen ventilatorvermogen. Het opgenomen ventilatorvermogen begint vanaf 0,30 W/(l/s) tot maximaal 1,61 W/(l/s), zodat de Lossnay RVX-units gemakkelijker voldoen aan de bouwvoorschriften en de wetgeving en tegelijk meer energie besparen en minder CO2 uitstoten.

De nieuwe units kunnen ook grotere luchtvolumes aan dankzij vier apart instelbare ventilatiestanden, tegenover drie bij de vorige modellen. Elke ventilatiestand komt overeen met 25 %, 50 %, 75 % of 100 % van de luchtcapaciteit van de unit, wat meer controle geeft over het luchtvolume.

Deze units werden ontworpen om te voldoen aan de prangende behoefte aan verse lucht in hedendaagse moderne gebouwen. Deze moeten aan alsmaar strengere bouwvoorschriften voldoen en sterk geïsoleerd zijn. De nieuwe reeks Lossnay units – types 35, 50, 80 en 100 – werden getest en gecertifieerd volgens de norm NBN-EN 308.

Deze “luchtdichte” gebouwen hebben vaak nood aan efficiënte mechanische ventilatie om de opgestapelde muffe lucht en overtollig vocht af te voeren. Met het Lossnay-systeem is dit mogelijk en wordt er een meerderheid van de verwarmingsenergie gerecupereerd uit de uitgaande lucht, zodat er minder energie nodig is om de binnenkomende verse lucht op kamertemperatuur te krijgen.

In tegenstelling tot vele andere ventilatiesystemen op de markt, recupereert Lossnay zowel latente als voelbare warmte, wat zorgt voor een efficiëntere warmtetransfer. Dit houdt de binnentemperatuur en vochtigheidsgraad op een comfortabel niveau en beperkt het warmteverlies, wat leidt tot energiebesparing en lagere kosten.

Naast de energiezuinige motoren heeft de serie ook een nieuwe bediening, de PZ-61DR-E Lossnay controller met lcd-scherm met achtergrondverlichting. Deze is niet alleen beter zichtbaar en eenvoudiger te bedienen, hij heeft ook meer mogelijkheden en kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden en meer energie besparen. Met de weektimer kunnen de vier ventilatorsnelheden nu apart ingesteld worden. Zo stelt u elke dag van de week de optimale ventilatie in.

De Lossnay-serie biedt standaard ook gratis zomerkoeling door het binnenbrengen van koele, verse lucht in het gebouw via een bypassklep. Deze koeling kan natuurlijk enkel gebeuren als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. De nachtventilatie, die de interne temperatuur vermindert en de muren van het gebouw afkoelt waardoor de belasting op het klimatisatiesysteem de volgende ochtend afneemt, is nu ook veel flexibeler. De parameters zijn per toepassing apart instelbaar.

De RVX-unit heeft ook een automatische ventilatiestand die nu nog flexibeler is. Deze laat de Lossnay-units automatisch wisselen tussen warmterecuperatie en bypassmodus, afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur. De sturingskring van de nieuwe Lossnay RVX-units heeft extra functionaliteit gekregen en heeft nu meer bedieningsopties. Er is nu ook een contact voorzien om de eventueel vereiste voorverwarming bij vriestemperaturen aan te sturen. De vier ventilatorsnelheden kunnen ook bediend worden via een extern 0-10V DC-signaal, zoals een CO2-sensor of BMS-systeem van een andere fabrikant.

De nieuwe Lossnay RVX-units kunnen aangesloten worden op de Mitsubishi Electric Mr. Slim en City Multi systemen en centraal aangestuurd worden door de Mitsubishi Electric gecentraliseerde controllers, zodat de units gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in commerciële gebouwen.

Reageer