Microsoft heeft met Windows 10 zijn nieuwe besturingssysteem onthuld. De update komt helemaal gratis voor wie Windows 7 of hoger gebruikt. De computergigant pakte bovendien uit met de hologrambril Hololens.

Gratis update naar Windows 10

Er was redelijk wat informatie bekend over Windows 10, maar Microsoft heeft nu wat meer concrete info prijsgegeven over het nieuwe OS. Een van de belangrijkste aankondigingen is het feit dat Windows 10 als volledig gratis update naar je pc komt als je Windows 7, Windows 8.1 of Windows Phone 8.1 gebruikt. Dat houdt bovendien ook in dat desktops, laptops, tablets en smartphones allemaal op hetzelfde besturingssysteem zullen draaien.

Windows-10_Product-Family

Minder goed nieuws is er voor de browser Internet Explorer, want die lijkt een stille dood te gaan sterven. Microsoft stelde immers Project Spartan voor, een nieuwe browser die de rol van Internet Explorer meer dan waarschijnlijk moet gaan overnemen.

Microsoft voorziet in Windows 10 ook een grote rol voor Cortana, de digitale assistent die je eerder al bij Windows Phone vond en doet denken aan Siri van Apple. Deze functie zal je doorheen verschillende programma’s en menu’s helpen met allerlei tips en uitleg.

Windows10_Phone_Laptop-3C

Verder bevestigde Microsoft dat het startmenu en de startknop terugkeren. Wanneer Windows 10 precies gelanceerd wordt, werd nog niet bekendgemaakt.

Hololens

Naast Windows 10 stelde het bedrijf ook een holografische bril voor, de Hololens. Die werd enthousiast ontvangen en speelt een beetje in op de groeiende populariteit van virtual reality. De Hololens werkt echter met hologrammen die je kan gaan manipuleren.

MSHoloLens_MixedWorld_LivingRoom_LongBrowser_RGB

Het toestel zit ook anders in elkaar dan bijvoorbeeld een Oculus Rift of Gear VR van Samsung. Het doorkijkglas is transparant, zodat je de wereld rondom je blijft zien. De Hololens zal vervolgens allerlei hologrammen gaan projecteren, zodat het lijkt alsof die echt voor jou staan. Deze objecten kan je bovendien gaan manipuleren, zoals je in onderstaand filmpje kan zien.

De bril werkt volledig draadloos en zonder computer en draait (uiteraard) op Windows 10. Met de Hololens kan je ook je eigen ontwerpen in 3D maken of kan je hologrammen van vrienden bekijken. De integratie met andere toestellen moet bovendien naadloos verlopen: ontwerp je een 3D-hologram met de bril, dan kan je dat ontwerp meteen gaan afdrukken via je Windows 10-computer. Microsoft werkte voor de ontwikkeling samen met het Jet Propulsion Laboratory van NASA, dat ook aan de Marsdrone Curiosity werkte.

Microsoft lanceert met Holostudio een eigen softwareplatform waarmee je volledig zelf aan de slag kan om je eigen hologrammen te ontwerpen en te delen.

De Hololens wordt tegelijkertijd met Windows 10 gelanceerd. Prijsinformatie is nog niet bekendgemaakt.

Xbox One-streaming

Ook voor gamers was er goed nieuws, want Xbox One-gebruikers kunnen met Windows 10 hun games streamen naar hun pc of tablet.

0114_OutWindows_tv19_011815-500x281

Reageer