Bij het aansluiten van je geluidssysteem op je televisie kan je doorgaans kiezen tussen bekabeling via HDMI of een optische aansluiting. Maar welke oplossing is nu de beste?

De basis

Laten we beginnen met duidelijk te maken dat beide opties goeie oplossingen zijn. Of je nu kiest voor de optische kabel of HDMI, je geluid zal op een kwalitatieve manier overgebracht worden. Beide kabels geven multikanaals geluid (zoals Dolby Digital) door en zijn allebei redelijk goedkoop.

Het grootste verschil tussen de twee is dat HDMI ook formats als Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio aankan: geluidsinformatie die je op Blu-rays vindt. Deze kunnen niet via de optische kabel doorgegeven worden. Bovendien kan HDMI ook video-informatie doorgeven, waar dat bij de optische audiokabel niet het geval is. Met HDMI kan je dus met slechts één kabel zowel beeld als geluid versturen. Gebruik je een optische kabel voor het geluid, zal je het beeld dus nog op een andere manier zien te verzenden.

De meest logische conclusie die je hieruit kan trekken, is: gebruik indien mogelijk een HDMI-kabel. Het biedt meer ondersteuning en zorgt voor een simpelere verbinding.

Afhankelijk van je toestel

We geven het echter wel aan: ‘indien mogelijk’. Of je alles via HDMI zal kunnen versturen, is grotendeels afhankelijk van de apparatuur die je in huis hebt, zoals bijvoorbeeld je receiver of je televisie.

Zo zullen iets oudere televisies immers geen HDMI ARC-ondersteuning bieden en heb je al je beeld- en geluidsbronnen al aangesloten op je tv en wil je enkel nog het geluid naar een soundbar sturen. In zulke gevallen zal je met een optische kabel moeten werken. Dat is ook helemaal niet erg, want in de meeste gevallen zal je geluidskwaliteit min of meer even goed zijn als de HDMI-bekabeling.

HDMI: iets beter, maar verwaarloosbaar

Dat HDMI een bredere ondersteuning biedt voor geavanceerdere geluidsindelingen zoals Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio en daardoor een stapje voor heeft op de optische kabel is zeker waar, maar je hoeft je geen zorgen te maken dat je tonnen geluidsinformatie misloopt als je een optische kabel gebruikt.

Het verschil is namelijk niet zo groot als je zou denken. Bovenstaande geluidstechnologieën zullen wel een verschil maken als je iets betere luidsprekers gebruikt, maar voor de meeste standaardsystemen zal je amper verschil horen. Het geluid zal misschien iets voller en vloeiender klinken, maar hier zal je ook een getraind oor voor nodig hebben. Zeker voor soundbars is dit verschil verwaarloosbaar, want lang niet alle toestellen zullen dit verschil hoorbaar kunnen maken.

Conclusie

Wanneer het kan, gebruik je best een HDMI-kabel. Het is niet enkel de eenvoudigste oplossing, je bent op die manier ook 100% zeker dat je het uiterste uit je geluidssysteem haalt. Staat je apparatuur het niet toe, hoef je je echter geen zorgen te maken: ook met een optische kabel zit je meer dan goed.

Reageer