Een luchtbevochtiger is een toestel dat ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in je huis op het juiste niveau gehouden wordt. Een goede luchtvochtigheid is belangrijk, vooral in de winter wanneer de luchtvochtigheid zakt onder de 40 procent door de verwarming in te schakelen.

De relatieve luchtvochtigheid geeft in percentage weer hoeveel water er in de hoeveelheid lucht is opgenomen ten aanzien van de maximaal haalbare wateropname. Idealiter bedraagt die relatieve luchtvochtigheid best tussen de 40 en 60 procent. Te laag en je kan last krijgen van een verstopte neus of droge lippen.

De luchtvochtigheid is afhankelijk van de temperatuur en de luchtdruk in de kamer. Koude lucht bijvoorbeeld bevat veel minder water dan warme lucht.

Voordelen van een luchtbevochtiger

Bovendien brengt het toestel heel wat voordelen met zich mee. Vooral als het vriest, is een luchtbevochtiger geen overbodige luxe.

  • Kans op verkoudheden daalt
  • Hydratatie van de huid
  • Goed voor je houten vloer en meubels
  • Beter voor planten en huisdieren

Soorten luchtbevochtigers

Ultrasone luchtbevochtiger

Door een klein trilplaatje wordt er water met een zeer hoge trilfrequentie in beweging gebracht. Het water wordt zo getransformeerd in een zichtbare nevel.

+ stil
+ energiezuinig
– regelmatig vervangen van het kalkpatroon
– niet voordelig voor je muziekinstrumenten door de witte neerslag

Koudwaterbevochtiger

Bij een koudwaterbevochtiger verdampt het water op natuurlijke wijze en daardoor is de luchtvochtigheid steeds constant.

+ energiezuinig
– jaarlijks filters vervangen
– ontkalkpatroon gebruiken

Stoombevochtiger

Een stoombevochtiger warmt water op en blaast het de lucht in.

– stoom soms plaatselijk erg heet
– hoger energieverbruik

Luchtwassers

Een luchtwasser is eigenlijk meer dan een luchtbevochtiger, het reinigt ook de binnenlucht. Verontreinigende deeltjes worden als het ware opgevangen en gewassen. De lucht die opnieuw de ruimte wordt ingeblazen, is vrij van stof, geurtjes of pollen.

+ stil
+ energiezuinig
– schoonmaken van filters
– iets duurder door de dubbele werking

Reageer