Op de jaarlijkse Dealerdays maakte LG zijn line-up oled tv’s voor 2020 bekend, inclusief specificaties en interessanter nog, de prijzen.

De nieuwe lichting oled televisies voor 2020 kent niet zoveel veranderingen in vergelijking met vorig jaar. Zoals eerder al bericht komt er dit jaar voor de eerste maal een 48 inch grote oled tv op de markt (in de CX-serie). Naar dat kleinere beeldformaat is volgens LG veel vraag naar. Een andere blikvanger is de Gallery-reeks (of GX-serie), een oled tv die je volledig vlak tegen de muur hangt via een ingenieuze muurbevestiging.

Verder komt er dit jaar opnieuw een instapreeks, de BX-serie, en krijgt de WX-serie met het untradunne Wallpaper-design en soundbar een kleine update. De duurste reeksen zijn de ZX-serie, die bestaat uit 8K oled tv’s, en de RX-serie van oprolbare oled tv’s. De E-reeks uit 2019 wordt niet verder gezet.

Op HDR vlak zijn er dit jaar een aantal uitbreidingen zoals Dolby Vision IQ en Filmmaker Modus. Dolby Vision IQ zal de helderheid van de Dolby Vision HDR-weergave proberen aan te passen aan het omgevingslicht in de kamer. Filmmaker Modus moet de beelden naar ‘het kleine scherm’ brengen zoals de regisseur het altijd al wilde. Denk aan de correcte beeldverhouding, kleuren en framesnelheden. Dolby Vision IQ

LG mikt met de nieuwe oled tv’s ook op pc-gamers: er is een inputlag van ongeveer 13ms en ondersteuning voor Variable Refresh Rate (VRR) via Nvidia’s G-Sync of AMD’s FreeSync.

Alle HDMI-poorten zijn van het 2.1-type en ondersteunen tot 4K HFR (120p). Apple-liefhebbers kunnen blij zijn door de ondersteuning voor AirPlay 2 en HomeKit, en spraakbediening is er via Google Assistant en Amazon Alexa.

Laten we de reeksen even opsommen met de belangrijkste features:

1BX-serie

LG-BX-serie-2020-oled-tv

Dit is de instapreeks van oled tv’s die waarschijnlijk iets later op de markt zal verschijnen dan de andere modellen. Hiervan maakte LG nog geen richtprijzen bekend. Deze televisies gebruiken een iets minder krachtige beeldprocessor, de Alpha 7 Gen. 3.

Modellen:

OLED55BX6LA (55 inch)
OLED65BX6LA (65 inch)

2CX-serie

LG-CX-serie-2020-oled-tv

Een veelgehoorde wens onder consumenten was een kleinere oled televisie. Aan die roep komt LG in 2020 nu tegemoet met een oled tv van 48 inch in de CX-reeks.

Vanaf deze reeks doet LG’s derde generatie van de Alpha 9 AI processor zijn intrede. Die levert onder meer betere tone mapping voor HDR-beelden en betere ‘deep learning’ algoritmes voor de verbetering van de beeldkwaliteit.

Een onderdeel van de Alpha 9 processor is AI Sound Pro. Die analyseert en classificeert audio in vijf categorieën – muziek, films, sport, drama of nieuws – voor duidelijkere stemmen en een rijker achtergrondgeluid. Gesproken woorden worden geïsoleerd en het volume ervan verhoogd, waardoor het onderscheid tussen achtergrond en gesproken dialogen duidelijker is en gesprekken makkelijker te volgen zijn.

Modellen:

OLED48CX6LB (48 inch) – 1.699 euro
OLED55CX6LA (55 inch) – 2.099 euro
OLED65CX6LA (65 inch) – 3.099 euro
OLED77CX6LA (77 inch) – 5.999 euro

3WX-serie

LG WX-serie 2020 oled tv

De Wallpaper oled-tv krijgt dit jaar een opnieuw ontworpen soundbar en is slechts in één schermformaat beschikbaar: 65 inch.

Model:

OLED65WX9LA (65 inch) – 4.999 euro

4GX-serie

LG-GX-serie-2020-oled-tv

De Gallery-reeks, die beschikbaar is in afmetingen van 55, 65 en 77 inch, hangt volledig vlak tegen de muur dankzij een speciale muurbevestiging. De tv’s zijn slechts 20mm dik. In vergelijking met de W-reeks van superdunne oled tv’s, waarbij de elektronica in een externe box werd weggewerkt, zijn alle componenten geïntegreerd in het beeldscherm. Een tafelvoet wordt trouwens bij deze modellen niet meegeleverd.

Modellen:

OLED55GX6LA (55 inch) – 2.599 euro
OLED65GX6LA (65 inch) – 3.599 euro
OLED77GX6LA (77 inch) – 6.999 euro

5ZX-serie

Deze reeks bevat de 8K-versies van de oled televisies van LG. De nieuwe 8K tv’s krijgen ook de nieuwste generatie van de Alpha 9 AI-processor mee, die bovendien specifiek werd verbeterd voor het opschalen van 4K-beelden tot 8K.

Volgens LG is “de AI Picture Pro van de α9 Gen 3-processor in staat om gezichten en tekst op het scherm te herkennen, deze te verfijnen en aan te scherpen om meer natuurlijke huidtinten, goed gedefinieerde gelaatstrekken en duidelijkere tekst te produceren. Bovendien herkent de Auto Genre Selection het type content en past deze automatisch de ideale beeldinstellingen toe. Zo garandeert LG bij films, sport, standaardbeeld en animatie de beste beeldkwaliteit.”

Modellen:

OLED77ZX9LA (77 inch) – 19.999 euro
OLED88ZX9LA (88 inch) – 29.999 euro

6RX-serie

LG-RX-serie-2020-oled-tv

De RX-serie bestaat uit de peperdure 65-inch oprolbare oled tv die na gebruik zich weer terug in een meubel verbergt. Dat meubel dient meteen ook als soundbar en omvat alle elektronica.

Model:

OLED65RX9LA (65 inch) – 59.999 euro

De verschillende oled televisies zullen te koop zijn vanaf eind april, mei 2020.

Bekijk hier de huidige oled televisies van LG

Reageer