inbouwluidsprekers
Sonance

Niet iedereen heeft graag immense luidsprekers in huis staan, en wat als je een hele home cinema set-up in de woonkamer hebt staan? Gelukkig is er een alternatief dat even goed geluid voortbrengt maar zo goed als onzichtbaar is: de inbouwluidspreker voor zowel wand als plafond.

Verbeterde kwaliteit

In plaats van het waardevolle vloeroppervlak in te palmen, kunnen deze speakers aan de wand of in het plafond van de kamer gemonteerd worden. Deze luidsprekers bestaan reeds een poos maar hadden tot voor kort een niet zo goede reputatie. Gelukkig hebben de fabrikanten de kwaliteit van deze luidsprekers aanzienlijk verbeterd waardoor ze nu een echte audiovisuele blikvanger in het interieur vormen.

Inbouw

Een inbouwluidspreker wordt in een holte in de wanden of het plafond aangebracht en met een rooster of grille afgedekt. Een inbouwluidspreker opmerken in een kamer is tegenwoordig niet zo makkelijk meer: enkel aan het rooster kan je nog een speaker herkennen. Bovendien zijn er inbouwluidsprekers op de markt waarvan de roosters en roosterranden overschilderbaar zijn.

Werking

Tweeters & woofers

Alle luidsprekers bevatten een of meerdere drivers die vibreren als antwoord op een elektrisch audiosignaal en als gevolg daarvan akoestische geluidsgolven produceren. Bij speakers met meerdere drivers wordt elke driver zo ontwikkeld dat het een specifieke frequentie reproduceert: tweeters staan in voor de hoogste frequenties, terwijl woofers de lage frequenties voor hun rekening nemen.

Sommige duurdere inbouwmodellen beschikken over tweeters die de hoge frequenties naar de luisterpositie sturen. Hoge frequenties zijn meer directioneel dan lagere frequenties. Inbouwsubwoofers hebben maar één grote driver die enkel de lage frequenties voortbrengt.

Frequentiebereik

Alle luidsprekers beschikken over inputs of ingangen die in de meeste gevallen worden verbonden met de output van een versterker. Sommige luidsprekers hebben een ingebouwde power amp. De prestatie van een speaker wordt aangeduid door zijn frequentiebereik, uitgedrukt in hertz (Hz) en kilohertz (kHz). Het menselijk oor kan frequenties van 20 Hz tot 20 kHz waarnemen; leeftijd en de blootstelling aan harde geluiden kunnen dit bereik reduceren. De meeste speakers hebben een frequentiebereik van 50 Hz tot 18 kHz.

Impedantie

Een andere belangrijke specificatie is de impedantie die wordt uitgedrukt in ohm. De meeste speakers hebben een impedantie van 4 tot 8 ohm. Hoe lager de impedantie, hoe meer vermogen de luidspreker van de versterker kan halen. Daarom is het belangrijk dat de impedantie van de speaker overeenkomt met de mogelijkheden van de versterker.

De inbouwluidspreker: handig

Voor velen zijn inbouwluidsprekers een volwaardig alternatief voor vrijstaande luidsprekers in de kamer. Luidsprekers voor wand of plafond elimineren bovendien al de luidsprekerkabels die zijn ingewerkt in de muur of het plafond. De huidige modellen klinken ook voortreffelijk.

Reageer