Huawei heeft op een internationale persconferentie in Londen zijn nieuwe vlaggenschip voorgesteld: de P9. Zwaartepunt van het toestel bevindt zich in de camera, die Huawei samen met Leica ontwikkelde.

Er werd de voorbije weken nogal wat geteased door Huawei, en tot vlak voor de onthulling van de P9 wist Huawei de nieuwsgierigheid te wekken. De hashtag ‘#oo’ werd hét codewoord en de slogan ‘Change the way you see the world’ maakte de verwachtingen hoog.

Wat op voorhand al ‘gelekt’ was, was de samenwerking van Huawei met camerafabrikant Leica. Wat dat concreet betekende, was echter nog niet duidelijk.

Dual Cam

Nu weten we dat uiteraard wel: de P9 is uitgerust met een Dual Cam: twee lenzen, elk met hun eigen functie. Uiteraard is er een gewone RGB-lens, die zich richt op kleuren, maar nieuw is de zwart-witlens waarmee je foto’s in ‘pure’ zwart-wit kan nemen, en dus niet zomaar door middel van een filtertje een grijzer beeld krijgt. Leica staat gekend om zijn zwart-witkwaliteit (monochroom), dus dit zien terugkomen in de P9 is wel logisch.

dual-cam-p9

 

Beide camera’s bieden een 12 megapixelsensor en werken perfect samen. De ene neemt dus een kleurenfoto, de andere in zwart-wit. De twee beelden worden dan samengevoegd en hierdoor kan je, volgens Huawei, 90% meer licht opvangen dan de Samsung Galaxy S7 en 270% meer dan de iPhone 6s.

De Hybrid Focus moet daarbij voor extra scherpte zorgen en gebruikt drie methodologieën: laserfocus, diepteberekening en contrast. Op die manier moeten ook actiefoto’s altijd scherp weergegeven worden.

Professionele functies

De camera van de P9 richt zich ook ietwat op de meer geavanceerde fotografie. Zo kan je manueel bokeh-effecten gaan toevoegen (waarbij een deel van de foto wazig wordt), iets wat nog geen enkele smartphone kon.

Ook de manier van focussen kan je gaan aanpassen, alsook ISO-waarden en andere parameters. Als extraatje maakt de virtuele sluiter ook het typische Leica-geluid.

Hoe de camera het in the field doet, weten we je binnenkort te zeggen in een review.

Overige specificaties

De Huawei P9 komt voor de rest met een 5,2 inch Full HD-scherm en Kirin 955 2,5 GHz 645-bit processor. De accu haalt 3000 mAh en zou knappe prestaties moeten neerzetten.

kleuren-p9

 

Mag het iets groter zijn?

Als een 5,2 inch niet groot genoeg is, is er nog altijd de al even nieuwe P9 Plus. Die brengt niet enkel een 5,5 inch scherm, maar heeft ook een drukgevoelig scherm (net als Apple), een 3400 mAh-batterij, een 8 megapixel selfiecamera en een infraroodsensor waarmee je onder meer jouw televisie kan bedienen.

Prijs en beschikbaarheid

De P9 ligt vanaf 20 april in de winkelrekken, de pre-orders beginnen op 11 april. Het toestel gaat 549 euro kosten. De P9 Plus ligt vanaf 1 juni in de rekken en maakt je 699 euro lichter.

 

 

Reageer