De komst van smartphones heeft de hele manier waarop we met onze telefoon omgaan drastisch veranderd: apps, intuïtieve software en Full HD-schermen zijn standaard geworden. Maar hoe zullen onze smartphones er in de (nabije) toekomst uitzien? We zetten enkele mogelijke ontwikkelingen op een rij.

De wereld van mobiele telefonie gaat razendsnel vooruit. De smartphone zoals we die nu kennen is namelijk amper vijf jaar oud. Hoewel je zeker kan discussiëren over welk apparaat nu de echte eerste smartphone was, wordt door velen de lancering van de eerste iPhone in 2007 gezien als het beginpunt van smartphones zoals we die nu kennen.

In die vijf jaar stond de technologie verre van stil en elk (half)jaar stond alweer een ander toestel met nieuwe functies te pronken. Wie echter dacht dat we het maximum uit onze mobiele telefoons gehaald hebben, heeft het meer dan waarschijnlijk mis: de smartphone zal de komende jaren blijven veranderen, en als we de geruchten, kenners en prototypes mogen geloven staan ons nog bijzondere dingen te wachten. Hieronder volgt een greep uit de functies van de smartphone van de toekomst.

Supersterke saffierschermen

Het stevige Gorilla Glass moet binnenkort misschien wel plaatsmaken voor een nog sterker scherm, namelijk saffierglas. Dit materiaal wordt momenteel al in het leger gebruikt als ruiten in voertuigen. Ook in de iPhone 5 wordt al saffierglas gebruikt: niet in het scherm, maar als bescherming van de cameralens. Op dit moment is saffierglas nog heel duur (een smartphonescherm zou momenteel meer dan twintig euro kosten), maar volgens kenners gaat de aankoopprijs van saffierglas de komende jaren fel zakken, waardoor het voor fabrikanten een pak interessanter wordt. Misschien lopen we in de toekomst wel rond met praktisch onbreekbare schermen, iets wat een pak gebruikers plezierig zal stemmen.

Waterdichte (nano-)techniek

De techniek heeft op zich niet specifiek met smartphones te maken, maar twee bedrijven toonden al een nanocoating die je smartphone volledig waterdicht maken. Op de CES-beurs van vorig jaar gaven Liquipel en P2i hoe een speciale nanocoating ervoor zorgde dat water afgestoten werd en je je smartphone zonder probleem kon onderdompelen. De nanolaag werkt namelijk waterafstotend, waardoor je ook je kleren, schoenen of notitieboekje kan beschermen. De laag is volledig onzichtbaar en heeft geen invloed op de werking van je smartphone. Beide bedrijven blijven onderzoek voeren naar de techniek, maar bij Liquipel kan je nu alvast je smartphone laten behandelen. P2i werkt dan weer rechtstreeks samen met de fabrikanten en lanceerde met de Motorola Razer alvast de eerste smartphone die met de techniek is uitgerust.

Draadloos opladen

Draadloos opladen bestaat al een tijdje, maar het is pas eind vorig jaar echt beginnen doorsijpelen in de smartphonewereld dankzij de Lumia-reeks van Nokia. De Lumia 820 en 920 zijn vanuit de doos geschikt om draadloos op te laden en zijn daarmee de eerste smartphones die deze functie ondersteunen. Het laadstation moet je bij deze toestellen nog apart aanschaffen, wat meteen een teken is dat ook Nokia de stap nog niet volledig durft te zetten. Nochtans ziet ook luidsprekerfabrikant JBL letterlijk muziek in de techniek: het lanceerde een luidspreker die specifiek op de Lumia-reeks gericht is en die draadloos tegelijk je smartphone oplaadt en muziek afspeelt door je smartphone gewoon op de luidspreker te leggen. Mocht draadloos opladen doorgang vinden naar de grote merken, kan het binnenkort dus afgelopen zijn met laders met allerlei verschillende connectiepoorten en wordt smartphones van verschillende merken met één lader nog gemakkelijker. Ook opladen op openbare plaatsen moet hierdoor gemakkelijker ingeburgerd kunnen geraken.

Betalen via smartphone

NFC mag dan wel intussen al redelijk goed ingeburgerd zijn voor het draadloos versturen van bestanden en vooral muziek, maar een van de eerste toepassingsgebieden van de techniek moet je in de bankenwereld gaan zoeken. NFC werd namelijk vooral ontwikkeld om betalingen via je smartphone mogelijk te maken. Via een virtuele rekening zou je met een simpele tik met je smartphone tegen een speciale lezer boodschappen, tankbeurten of parkeerbeurten moeten kunnen betalen. Hoewel deze techniek op zich wel heel snel en gemakkelijk is en ook op technologisch standpunt perfect uitvoerbaar is, geraakt het systeem echter nog niet van de grond. Hier en daar loopt er wel een proefproject, zoals in de Stad Kortrijk, maar het lijkt erop dat we nog even zullen moeten wachten vooraleer betalen met NFC ingeburgerd is in Vlaanderen. Nederland zit wel al een stap verder: daar werden onlangs enkele winkels op de luchthaven in Schiphol uitgerust met NFC-lezers.

Buigbare schermen

Het scherm is bij een smartphone uiteraard heel belangrijk. Jammer genoeg is het ook het eerste wat stukgaat en vanzelfsprekend betekent een groter scherm ook meteen een grotere telefoon die in je broekzak moet. Op deze twee problemen kan echter binnenkort misschien een oplossing voor gevonden worden dankzij de komst van buigbare schermen. Samsung toonde op CES eerder dit jaar al een smartphoneprototype met een buigbaar scherm, terwijl naar verluidt ook Google en Motorola met de techniek bezig zijn. Een buigbaar scherm maakt gebruik van de oled-techniek, waardoor je scherm allerlei vormen kan aannemen en dus bijgevolg ook minder breekbaar is. Bovendien moet je het scherm kunnen samenplooien zodat het minder plaats inneemt in je broekzak, of de smartphone zelfs kunnen herleiden tot een polshorloge of armband.

Ultra HD-schermen

Als we het puur op gebied van resolutie gaan bekijken, kenden mobiele telefoons de afgelopen jaren een opmerkelijke verbetering. Waar we bij de eerste iPhone nog een schermresolutie van 480 x 320 pixels haalden, zijn dit jaar de eerste smartphones met Full HD-scherm en dus een resolutie van 1920 x 1080 pixels verschenen. Als deze lijn doorgetrokken wordt, halen we binnen de kortste keren smartphones met Ultra HD-scherm (7680 x 4320) in huis.

Oled

Buigbare schermen en een Ultra HD-resolutie hangen nauw samen met oled-schermen. De oled-techniek is nog relatief nieuw, maar verschillende bedrijven blijven onderzoek voeren en met de eerste oled-televisies die op de markt gekomen zijn, mag het duidelijk zijn dat we ons stilaan mogen opmaken voor oled-schermen in onze omgeving. Het lijkt dan ook een meer dan logische stap dat smartphones zullen volgen en met de energievriendelijke techniek uitgerust zullen zijn. Het resultaat? Dunnere schermen, scherpere beelden, een efficiënter energieverbruik en, zoals eerder aangehaald, de mogelijkheid om buigbare schermen te produceren.

Spraakherkenning

Binnen de wereld van mobiele telefoons wordt al een tijdje geëxperimenteerd met spraakherkenning (denk maar aan Siri van Apple of S Voice van Samsung, of verschillende applicaties die je woorden omzetten naar tekstberichten), maar je telefoon echt gaan bedienen met je stem is op dit moment nog steeds meer sciencefiction dan realiteit. Vorig jaar zette Samsung de eerste stapjes in spraakherkenningsmodules bij de toptelevisies en het lijkt dan ook een kwestie van tijd vooraleer ook smartphones deze functie ondersteunen. Heel handig voor als je in de auto nog snel een berichtje wilt sturen of een mail wilt beantwoorden.

Hologrammen

We hebben momenteel al smartphones met 3D-scherm (denk aan de LG Optimus Max 3D), en we hebben ook telefoons met ingebouwde projectoren (zoals Samsung Galaxy Beam), maar wat als we de twee combineren? Het resultaat wordt een hologram: een 3D-beeld dat geprojecteerd wordt. Denk hierbij aan filmpjes die je op YouTube bekijkt, foto’s of zelfs mensen die je opbellen.

Biometrie

Smartphones zitten vol met sensoren: een versnellingsmeter (die je toestaat je scherm automatisch te laten draaien van portretmodus naar landschapsmodus), een proximitysensor (die ervoor zorgt dat het scherm uitgeschakeld wordt wanneer je een oproep beantwoordt en zo voorkomt dat je ongewilt op een toets duwt), enzovoort. Sommige smartphones kunnen ook vochtigheid, luchtdruk en de kijkhoek van je gezicht of ogen analyseren. Het lijkt dan ook maar een kwestie van tijd vooraleer de apparaten onze vingerafdruk kunnen aflezen of een oogscan kunnen uitvoeren om de identiteit van de gebruiker te bepalen.

Betere batterijduur

Als de consument één aspect zou mogen kiezen waarop de smartphone moet verbeteren, dan is dat zonder de twijfel de batterij. Als je vandaag de dag niet al te kwistig met je smartphone omgaat, haal je nog zo’n twee dagen uit een oplaadbeurt, terwijl intensieve gebruikers na amper 24 uur hun smartphone alweer aan de oplader mogen hangen. Uiteraard leidt dit tot heel wat frustraties, en de kracht van de batterij verbeteren staat bij veel fabrikanten dan ook bovenaan het lijstje. Zeker aangezien smartphones steeds meer een manusje-van-alles worden waarmee we niet enkel bellen, sms’en en surfen, maar ook foto’s mee nemen, bankieren, betalen, enzovoort.

Megapixelrace?

Uiteraard worden ook de smartphonecamera’s steeds beter. Momenteel ligt de megapixelteller op 13, maar ook dankzij de steeds beter wordende optiek en bijhorende software vervangen smartphones steeds meer de compactcamera. Fabrikanten pakken dan ook graag uit met het hoge aantal megapixels die hun camera biedt, zodat een echte megapixelrace bezig lijkt om toch maar met een hoger getal te kunnen uitpakken. De kwaliteit van foto’s hangt echter niet enkel van het aantal megapixels af, iets wat HTC met de One duidelijk maakte door niet op megapixels in te zetten, maar voor elke primaire kleur een aparte ‘laag’ te voorzien en nadien die lagen samen te voegen. Het resultaat is een uitzonderlijk straffe camera, en dat zonder de megapixels op te voeren. Maar omdat de consument nog graag terugvalt op puur cijfermateriaal, lijkt de megapixelrace nog niet te stoppen en kijken we uit naar smartphonecamera’s met 20 megapixels en meer.

Geen roamingkosten meer in EU

Iets waar we ook reikhalzend naar kunnen uitkijken, is de afschaffing van de roamingkosten binnen de Europese Unie. Eerder deze maand gingen de eerste stemmen al op binnen het Europees Parlement dat bellen, sms’en of surfen met je gsm of smartphone in het buitenland vanaf 2015 zonder bijkomende kosten moet kunnen. De roamingkosten werden onlangs nog met 36 procent verlaagd, wat uiteraard al een stap in de goeie richting is.

Smart Glasses

Als afsluiter zien we ons genoodzaakt de vraag te stellen of we binnen afzienbare tijd wel nog een smartphone zullen gebruiken. Als het immers van bedrijven als Google afhangt, lopen we binnenkort namelijk allemaal met ene slimme bril rond, die zowat alle functies van een smartphone kan vervangen: berichten sturen, bellen, op het internet surfen, foto’s nemen, enzovoort. Hierdoor wordt de smartphone volledig overbodig en hebben we via simpele vingertikjes en spraakcommando’s alle smartphonefuncties gewoon op onze neus. Op dit moment klinkt dat nog allemaal als toekomstmuziek, maar als de technologie aan het huidige tempo blijft evolueren, zou Smart Glasses wel eens eerder dan verwacht in onze omgeving te vinden zijn.

Reageer