Je zou het haast vergeten, maar bij tuinverlichting hoort ook schrikverlichting, die dienst doet als afschrikmiddel tegen woninginbraken.
Door met schemerschakelaars te werken – die de buitenverlichting aan en uit schakelen zodra de lichtintensiteit onder een vooraf ingesteld luxniveau daalt – of je verlichting op domotica aan te sluiten, kan je bij afwezigheid en wanneer de nacht valt, de buitenverlichting inschakelen. Enerzijds wordt de indruk gewekt dat er nog iemand thuis is, anderzijds zijn inbrekers zo beter zichtbaar voor de buren, en speelt het effect van de sociale controle.
Een andere manier is een bewegingsmelder. Die schakelt automatisch de verlichting in zodra iemand binnen het bereik van de sensor komt. Nuttig voor je eigen gemak maar ook om ongewenste gasten af te schrikken. Zorg er wel voor dat deze bewegingsmelders buiten het bereik van de inbrekers hangen, dus voldoende hoog.
Beide manieren van verlichting hebben voor- en nadelen, dus je kan voor jezelf uitmaken welke van de twee je kiest. Het voordeel van het gebruik van een bewegingsmelder is dat de aandacht meteen getrokken wordt, terwijl dat bij een constante verlichting minder het geval is.
Anderzijds is het ook niet de bedoeling dat de verlichting aanspringt wanneer een klein dier, zoals een kat, passeert. Op die manier treedt er namelijk gemakkelijk gewenning op, waardoor de schrikverlichting zijn effect mist.
Reageer