Fujifilm X100T

Het toestel krijgt naast een optische en een elektronische viewfinder ook een elektronische rangefinder mee, waardoor je heel precies kan scherpstellen.

Hybride zoekers zijn helemaal niet nieuw bij Fujifilm: op Photokina 2010 stelde de fabrikant al de X100 voor, een compacte camera met hybride zoeker. Twee jaar geleden zorgde Fujifilm met de X100S voor een update van het systeem. Dit jaar zorgt de X100T voor een opvallende wijziging in de manier waarop je foto’s neemt.

Drie systemen

Een hybride systeem is op zich al noemenswaardig, maar Fujifilm breidt het systeem uit met een elektronische rangezoeker. Hierdoor kan je de hybride zoeker op drie manieren gebruiken. Je kan tussen de drie standen kiezen door middel van een hendeltje aan de voorzijde van de camera. Gebruik je de EVF (Electronic ViewFinder)-stand, dan klapt het scherm volledig voor de optische zoeker. Via de OVF (Optical ViewFinder)-stand heb je een optisch beeld, waarop de camerainstellingen op worden geprojecteerd.

Bij de nieuwe ERF (electronic rangefinder)-stand wordt er een klein stukje van de optische zoeker afgeschermd en hierop het digitale beeld weergegeven. In de kleine ‘focus area’ krijg je een uitvergrote weergave van het gebied waar je focuspunt zich bevindt te zien en kan je aan de hand daarvan heel precies gaan scherpstellen.

Andere specs

[quote font=”0″ font_style=”italic” bcolor=”#f10107″ arrow=”yes” align=”right”]”Een hybride systeem is op zich al noemenswaardig, maar Fujifilm breidt het systeem uit met een elektronische rangezoeker.”[/quote]

Daarnaast bracht Fujifilm ook op andere gebieden verbeteringen aan, zoals de ‘natural modus’ met een groot dynamisch bereik, de ‘shooting effect reflection’-modus toont instellingen van onder meer witbalans en kleurweergave. Bij de optische zoeker wordt de parallax-correctie (parallax is een afwijking in de positie van een voorwerp wanneer je er vanuit verschillende kijkhoeken naar kijkt) bovendien in real time berekend bij het scherpstellen.

Andere specificaties luiden een sluitertijd van 1/32 0000ste seconde, een 16 megapixek X-Trans II-sensor in APS-C-formaat, EXR II-beeldprocessor en een 23mm f/2-objectief (35mm kleinbeeldequivalent). Dankzij de gezichtsherkenning kan je nu ook gemakkelijker scherpe portretten vastleggen. Ook de filmfunctie werd verbeterd: filmen doe je nu in Full HD-resolutie aan 60 fps. Dankzij focus peaking kan je tijdens het filmen handmatig scherpstellen.

De X100T komt in november naar de markt en krijgt een adviesprijs van 1299 euro mee.

Reageer