Automatische modus

De automatische modus op compactcamera’s zorgt ervoor dat je enkel nog hoeft scherp te stellen en af te drukken voor een geslaagde foto. De automatische knop krijgt doorgaans het gezelschap van de P-stand, die het diafragma en de sluitertijd bepaalt, maar de rest aan jou overlaat.

P-stand in veel gevallen beter

Beter is deze instelling te kiezen: zo zal niet meteen de ingebouwde flitser openspringen en kan je witbalans, de focuspunten en ISO-waarden nog selecteren. Achter twee andere knoppen schuilen de sluitertijd- en het diafragma-programma waarbij je de sluitertijd of de f-stop kan selecteren.

De laatste tijd krijgen deze vier knoppen het gezelschap van andere beeldverbeterende functies. De meest opvallende is gezichtsherkenning (Face Detection) waarbij de camera scherpstelt op gezichten binnen het kader. Maar ook functies als de glimlachstand (er wordt een foto gemaakt als de geselecteerde persoon lacht), ingebouwde rode-ogencorrectie en knipperwaarschuwing (waarschuwt wanneer iemand de ogen had gesloten) geven het maken van geslaagde portretten een duwtje in de rug.

Bewegingsdetectie en andere functies

Andere interessante functies zijn scènedetectie (zie hieronder) waarbij de camera automatisch de optimale scènemodus kiest; bewegingsdetectie, een functie die beweging van de camera en het onderwerp compenseert; en contrastprogramma’s die de belichting en het contrast bij situaties met hoog contrast en belichte achtergrond optimaliseren. Deze laatste is handig om onderbelichte opnames of opnames met veel tegenlicht te redden.

Scènes, door de camerafabrikant vooraf gedefinieerde instellingen voor standaardsituaties, zijn een grote hulp voor de beginner. Alle instellingen van de camera zijn vastgelegd bij een bepaalde scène. Wil je een zonsondergang vastleggen, dan hoef je niet als een professional alle instellingen te maken. Wil je een foto van het strand of een sneeuwlandschap hoef je niet te weten dat je best belichtingscompensatie toepast. De camera doet dat voor jou. Het aantal scènes waarover de camera beschikt kan voor jou bijvoorbeeld een belangrijk selectiecriterium zijn.

Manuele instellingen?

Wens je creatief te zijn? Kies dan voor manuele instellingen.

De iets gevorderde fotograaf wil de sluitertijd en het diafragma manueel kunnen instellen. De iets duurdere modellen en spiegelreflexcamera’s bieden volledige manuele controle, en laten bijvoorbeeld toe tegelijk sluitertijd en diafragma in te stellen. Goedkopere modellen kunnen enkel één van beiden tegelijk. Door de M-stand op het fototoestel te selecteren, krijg je toegang tot de manuele instellingen van de fotocamera.

Hou daarom de toekomst een beetje in het oog. Wil je serieus verder gaan met fotografie, dan zijn manuele instellingen op de camera en verwisselbare lenzen een must. Je zal dan aangewezen zijn op een digitale spiegelreflexcamera.

Reageer