Fluorescentielampen (TL-lampen) zijn een stuk zuiniger maar nemen wel meer plaats in. Doordat deze lampen leverbaar zijn in diverse kleuren en kleurweergaven worden ze veelvuldig gebruikt voor algemene verlichting.

De fluorescentielampen en de compacte fluorescentielamp (spaarlamp) behoren beiden tot de familie van de lagedruk-kwikdamplampen. Een onzichtbare uv-straal wordt binnen een glazen buis geproduceerd. De wand van de buis is bedekt met een fluorescerend poeder, neemt de straal op en geeft licht af.
Doordat een brede reeks fluorescentiepoeders beschikbaar is, bestaan deze lampen in verschillende kleurtemperaturen en zijn ze bijgevolg geschikt voor vele toepassingen.

Bij eenzelfde vermogen geeft het licht van een tl-lamp makkelijk vier tot vijfmaal meer licht dan een gloeilamp. Daardoor kan je voor eenzelfde lichtsterkte kiezen voor een tl-lamp met een lager wattage. De tl-lamp kennen we vooral van zijn staafvorm, maar er zijn ook andere vormen zoals de cirkel en de u-vorm.

De TL-lamp is grosso modo opgebouwd uit een ballast en een starter als voorschakelapparatuur. Ze verslaat met gemak de gloeilamp als we kijken naar levensduur en energiebesparing. Nadeel is dan weer dat ze meer plaats inneemt en een aangepaste armatuur vraagt.

Geen flikkering en warmere kleuren

Fluorescentielampen van de oude generatie gaven een koel licht waarin het niet aangenaam vertoeven was, en waar het uiterlijk van mensen een bleke kleur aannam. De lampen van de nieuwste generatie TL-buizen flikkeren niet meer, en geven nu ook warmere lichtkleuren weer. Bovendien geven ze een trouwere kleurweergave van verlichte voorwerpen en lokalen.

Snelle en duurzame werking

De nieuwe buislampen met elektronische starter werken vrij vlug op volledige lichtsterkte, en hebben als bijkomend voordeel dat ze het langer uitzingen. De nieuwe, slankere TL-lampen passen in dezelfde armaturen, geven meer licht en zijn energiezuiniger dan hun voorgangers.

Kijk naar type T5

De T5 fluorescentielampen met een buisdiameter van slechts 16 mm zijn de facto de nieuwe standaard in dit segment. Ze nemen snel over van de ‘oudere’ T8 die een diameter van 26 mm heeft. De T5 fluorescentielamp biedt de lichtdesigner heel wat meer speelruimte. De kleinere diameter maakt compacte armaturen mogelijk, terwijl het lichtrendement toeneemt in combinatie met reflectoroppervlakken en -geometrieën. De T5-lampen zijn trouwens energiezuiniger dan de T8-lampen.

Voorbeeld

De originele fluorescentiebuis TL5 van Philips zorgde al voor een energiezuinige impuls in de verlichtingswereld. De Master TL5-lampen en de HF-voorschakelapparaten verbruiken nog eens 40% minder energie dan standaardsystemen. Op het einde van hun levensduur leveren deze lampen nog 90% van de oorspronkelijke lichtopbrengst.

De Philips Master TL5 Secura HO bijvoorbeeld is voorzien van een kunststof coating die lampcomponenten en glas bijeenhoudt ingeval van breuk. Bijkomende voordelen zijn het lage kwikniveau (1,4 mg), een kleurweergave van Ra85 en de mogelijkheid tot dimmen. Geschikt voor alle toepassingen die te maken hebben met de voedingsmiddelen- en drankenindustrie; sporthallen; dagverzorgingscentra en kinderdagverblijven.

Reageer