Na het succes van animatiefilms als Ratatouille en Wall-E heeft Pixar opnieuw een pareltje afgeleverd: Up.

Film

Up is het verhaal over Carl Fredericksen, die na de dood van zijn levensgezellin Ellie, ietwat verbitterd en nors door het leven gaat. Tot hij op een dag besluit duizenden ballonnen aan zijn huis vast te maken, en de reis te maken waarvan hij en Ellie al hun hele leven van dromen: Paradise Falls. Toevallig blijkt ook de 8-jarige padvinder Russell aan boord te zijn. Samen beleven ze het ene avontuur na het andere en ontmoeten ze fantastische vrienden als Kevin, een met uitsterven bedreigde loopvogel, en Dug, een sprekende hond.

Up gaat over de keuzes die men in het leven moet maken, over vriendschap, en spreekt zowel een volwassen publiek als kinderen aan. Volwassenen zullen het mooie verhaal appreciëren, terwijl kinderen kunnen lachen met de vele, grappige dieren die het scherm bevolken.

De openingsscène(s) met Carl en Ellie is in feite een film op zich, en niet van de minsten. In minder dan zes minuten slagen de makers er in om ongeveer de hele levensloop van Carl en Ellie te vertellen. Gewoonweg schitterend.

Leuk om weten

De film kwam ook in 3D-versie in de bioscoop, in de toekomst mogen we naar alle waarschijnlijkheid een 3D Blu-ray verwachten. Up kreeg verder 5 Oscarnominaties, waaronder een voor Beste Film, slechts de tweede keer dat dit een animatiefilm te beurt viel. De laatste maal was in 1991 met Beauty & The Beast. Uiteindelijk ging het aan de haal met de oscar voor Beste Animatiefilm en Beste Muziek.

Genre? Animatie
Jaar? 2009
Speelduur? 96 minuten

Beeld

Net zoals andere Pixar-films is de beeldkwaliteit van Up opnieuw uitmuntend. Niet verwonderlijk voor digitale animatiefilms die traditioneel erg goed de transfer naar het Blu-ray formaat verteren. Bij Up is bovendien het beeld schermvullend, want er werd opgenomen in 16:9 (of 1.78:1 om precies te zijn). Hierdoor springt de film nog meer in het oog. Wat mag je verwachten? Een levendig kleurenpakket, diepte in de beelden, knappe details, mooi zwart, geen digitale artefacten of ruis. Kijk maar even naar de kledij van Carl of Russell, of de veren van Kevin.

up-wallpaper-15

Geluid

Even indrukwekkend als de beelden is het geluid, in de vorm van de Master Audio 5.1 DTS-HD in het Engels. Voor onze regio is er ook een Dolby Digital 5.1-track in het Nederlands en Vlaams. In een van de extra’s vertellen de makers dat ze zoveel mogelijk geprobeerd hebben de focus te bewaren op de karakters en het verhaal en dat het geluid niet de overhand mocht nemen. Daar zijn ze wonderwel in geslaagd.

Aan de surroundkanalen werd de nodige aandacht geschonken: niet alleen typisch voor de actiescènes (bv. de stormscène is een mooie demo voor je systeem) maar ook op andere momenten, bijvoorbeeld wanneer de woning krakend loskomt van de grond of verschillende effecten wanneer de ballonnen in beeld komen. De soundtrack is van de hand van Michael Giacchino, die ook instond voor de muziek van Star Trek (2009), Ratatouille, The Incredibles en de televisiereeksen Lost en Fringe. We willen ook nog zeker vermelden dat het stemmenwerk van Ed Asner (als Carl) tot de toppers behoort in het genre.

Extra’s

De extra’s zitten verspreid over de beide schijfjes. Op schijf 1 kan je onder meer genieten van Dugs speciale missie en de korte bioscoopfilm Plaatselijk Bewolkt (Partly Cloudy). Op disc 2 kan je het BD Live-spel Verkenners spelen, een soort geografische kwis die je kennis van de wereldbol test. Een aanrader voor wie wat meer wil te weten komen over de film zelf is Cine-Explore, met beeld-in-beeld commentaar van de regisseurs, storyboards, enzovoort.

Reageer