Beveiliging hoeft niet nodeloos ingewikkeld te zijn. Dat bewijst Bosch met zijn nieuwe generatie van inbraakdetectiesystemen, de Easy Series. Het eenvoudige bedieningspaneel geeft de status van het systeem aan via rood of groen gekleurde iconen en gesproken tekst in je eigen taal. De bediening gebeurt met een gecodeerde badge in de vorm van een sleutelhanger.

Bosch biedt zijn Easy Series aan in zes handige kits, die bovendien scherp geprijsd zijn. Het vooroordeel dat beveilingssystemen enkel toegankelijk zijn voor dure villa’s en grote bedrijven mag definitief naar de prullenmand verwezen worden. Het systeem dat Bosch ontworpen heeft, ligt binnen het bereik van iedereen.

Om het alarmsysteem te gebruiken hoef je dus geen ingewikkelde toegangscodes meer te onthouden. Een eenvoudige badge volstaat om toegang te krijgen tot het pand. Door af te stappen van het systeem met traditionele codes en door het gebruik van intelligente detectoren moet het fenomeen van te veel valse alarmen aanzienlijk afnemen.
Centraal staat een ovaal bedieningspaneel dat de grootte heeft van een hand, volledig tekstvrij is en enkel gebruik maakt van symbolen en kleuren. In een oogopslag zie je of de alarminstallatie in- of uitgeschakeld is. Alarmmeldingen kunnen worden gestuurd naar meldkamer, berichten naar de meldkamer, jezelf, familie of buren via telefoon of sms-berichten. Omgekeerd kan de alarm- en systeemstatus ook van op afstand via telefoon worden opgevraagd.

Gebruiksvriendelijk bedieningspaneel

Het activeren van het bedieningspaneel gebeurt via een RFID-badge die je even voor het paneel moet houden. Gekleurde symbolen en een stem in je eigen taal informeren over de actuele systeemstatus. Dat maakt het in- of uitschakelen van de alarminstallatie ook eenvoudig voor kinderen. Wie dat wenst kan het systeem ook activeren via spraaksturing, een wachtwoord of knopbediening.

Onder een schuifklepje zitten vijf toetsen verborgen, onder meer voor het invoeren van het wachtwoord of het verzenden van een medisch of paniekalarm. Het bedieningspaneel bevat daarnaast nog een aanwezigheidsdetector die automatisch het display inschakelt als iemand tot op minder dan 30 cm nadert.

Draadloos uitbreiden

De Easy Series is sinds kort ook voorzien van een draadloze uitbreiding, die een communicatie tussen detectoren en inbraakcentrale in twee richtingen mogelijk maakt. De draadloze detectoren en signaalgevers kunnen hierdoor makkelijk overal geplaatst worden. Voor de installateur is dit een grote tijdsbesparing, en ook voor de gebruiker zijn nu bepaalde plaatsen makkelijker te beveiligen.

Doordat de communicatie bij de Easy Series wLSN (wireless Local Security Network) inbraakcentrale in twee richtingen loopt, vergroot de betrouwbaarheid van het systeem. De ontvangst van een een alarm- of statussignaal wordt steeds bevestigd bij de inbraakcentrale. De communicatie verloopt via de Europese 868 MHz-frequentieband die speciaal is gereserveerd voor beveiligingssystemen. In tegenstelling tot bestaande draadloze systemen schakelt het draadloze systeem van Bosch automatisch tussen acht 25 kHz-kanalen binnen deze beveiligingsband. Dit vermindert gevoelig de ruis en geeft een uitstekend bereik. Storingen van andere draadloze apparatuur zoals DECT-telefoons of babyfoons is uitgesloten.

Via een handige afstandsbediening (RF) kan je voor het betreden van een pand nagaan of er een alarm is geweest, de afstandsbediening kan bovendien gebruikt worden om de garage- of toegangsdeuren te openen.

De uitbreiding van een bedraad systeem naar draadloze componenten gebeurt door de aansluiting van een hub op de Easy Series inbraakcentrale. De wLSN-hub communiceert met draadloze detectoren die ook daadwerkelijk zijn ontdekt tijdens de automatische herkenning. Om een optimale positie van de detectoren te bepalen doen installateurs een beroep op een hulpmiddel dat de signaalsterkte en het signaal- en ruisniveau aangeeft.

De betrouwbaarheid wordt verder vergroot door de continue bewaking van de werking van alle wLSN-detectors. Zo blijft een detector een signaal verzenden totdat de hub/centrale de ontvangst ervan heeft bevestigd.

De batterijen van de detectoren gaan langer mee doordat geen onnodige signalen worden verzonden wanneer het alarm is uitgeschakeld en slechts korte signaalpulsen synchroon met de intervallen van de verbindingstest worden uitgezonden voor de bewaking van de apparatuur.

Makkelijk voor de installateur

Dure trainingsprogramma’s of handboeken zijn niet meer nodig voor de installateur. Het kleine paneel heeft kleurgecodeerde aansluitstrips met een extra aanduiding van elk aansluitpunt door middel van eenvoudig te begrijpen symbolen. Er kunnen tot acht punten gedefinieerd worden en tot vier externe signaalgevers worden aangesloten, evenals een voedingsunit, een sabotageschakelaar en tot maximaal vier bedieningspanelen. Ook branddetectors kunnen erin opgenomen worden, zodat een compleet beveiligingsplatform ontstaat.

De configuratie en zelftest van het systeem verlopen spraakgestuurd en kunnen gestart worden met behulp van een DTMF-telefoon. Het is een beetje zoals het luisteren naar de voicemail van de gsm. Even eenvoudig is de voorconfiguratie en programmering met behulp van een optionele plug-in programmeersleutel. Ook het wijzigen van de systeemtaal is een fluitje van een cent: gewoon een spraakmodule – die leverbaar is in 20 talen – inpluggen.

De Easy Series inbraakcentrale laat tot 8 on-board bekabelde zones toe, die uitbreidbaar zijn tot maximaal 32 bekabelde of draadloze zones. Maximaal 20 gebruikers of afstandsbedieningen kunnen opgenomen worden in het systeem.

Instapkits

De Bosch Easy Series is beschikbaar in zes aantrekkelijke pakketten. De starterskit bestaat uit een inbraakcentrale, het bedieningspaneel, twee badges, twee PIR-bewegingsdetectors, twee magneetcontacten, een binnensirene en inbraakkabels.

Reageer