De ontwikkelingen op het vlak van de elektrische fiets staan niet stil. Voor de nieuwste trends moet je op de beurs Euro Bike zijn, die begin september in het Duitse Friedrichshafen plaatsvindt.

Het Japanse Shimano, bekend voor zijn versnellingen, komt met een volledig nieuw systeem voor de elektrische fiets, Steps. Het moet het elektrisch fietsen even soepel maken als op een traditionele tweewieler. De 250W-motor zorgt niet alleen voor de aandrijving maar doet tegelijk dienst als dynamo en rem voor de motor. Concreet: tijdens afdalingen en rembewegingen gaat de vrijgekomen energie naar de batterij. Ook het opladen van de accu zou sneller gaan: in een uurtje is de klus geklaard. De batterij bevat bovendien het achterlicht, en maakt ook het licht vooraan deel uit van het Steps-systeem. De bedieningsknoppen krijgen een plekje in de remhendels.

De mensen achter het TranzX PST-systeem demonstreren een antidiefstalsysteem voor de elektrische fiets. Die werkt op basis van een keycard, die het elektrische circuit van de fiets uitschakelt wanneer de kaart niet in de nabijheid van de fiets is.

Reageer