Elke maand zetten we een opvallende Blu-ray release in de kijker. Dit keer is dat Jarhead 3: The Siege.

Jarhead 3: The Siege is, uiteraard, het derde deel in de Jarhead-reeks. Als je de films al een reeks mag noemen, want de drie hoofdstukken staan los van elkaar en hebben enkel de titel en de oorlogsinsteek gemeen. Je kan de prent dus ook als alleenstaande film bekijken.

Een actiefilm heeft vaak niet veel behoefte aan een diep uitgeschreven synopsis en Jarhead 3 is hier niet de uitzondering die de regel bevestigt: een marinier wordt overgeplaatst naar de Amerikaanse ambassade in het Midden-Oosten (om welk land het gaat wordt niet vermeld), maar een paar dagen later bestormt een half leger plaatselijke rebellen het gebouw, met uiteraard een hevige strijd tot gevolg.

Een plot zoals er dertien in een dozijn zijn, ook al krijg je soms de indruk dat er dankzij bepaalde personages meer diepgang gaat komen, zoals wanneer je ontdekt dat de broer van de rebellenleider zich tussen de Amerikanen bevindt. Of is het toch die stille ambassademedewerkster die voor een plot twist zorgt? We willen niets verklappen, maar keep it simple blijft gedurende de hele film de leuze.

jarhead-3-2

Echt grote namen vind je niet terug in de cast, al zal bij de fans van How To Get Away With Murder wel een belletje gaan rinkelen bij de naam Charlie Weber, die Frank Delfino speelt in de reeks. Ook Scott Adkins is geen onbekende en werd eerder al gecast in onder meer The Bourne Ultimatum, The Expendables 2 en Zero Dark Thirty.

Dennis Haysbert, ook al te zien in de eerste Jarhead, neemt opnieuw zijn rol op als Major Lincoln. Elke oorlogsfilm heeft natuurlijk ook vrouwelijk schoon nodig en die krijg je in de vorm van Sasha Jackson.

Regisseur William Kaufman brengt met Jarhead 3 niets verrassends, maar focust zich vooral op de actie. Dat is op zich geen slechte keuze, maar dan moet die natuurlijk wel echt sterk zijn om op te vallen. Films op z’n Schwarzeneggers of Stallones zijn al lang niet meer van deze tijd en een scenarist komt veel moeilijker weg met een no-brains verhaal.

Echt teleurstellend willen we Jarhead 3 niet noemen, maar we hadden na afloop het gevoel dat er veel meer in zat. Sommige rollen mochten een pak meer uitgediept worden, terwijl er ook qua gebruik van de locatie meer mogelijk was. Verder dan een sniperscène op het dak van de ambassade gaat het bijna niet, en de safe room waarin de hoofdpersonages een hele poos schuilen is naar onze mening iets te veel een onvindbare schuilplaats.

Een ultieme ontsnappingspoging doet bovendien nogal aan Arnold Schwarzenegger in Commando denken, waarin de held op zijn eentje tientallen bad guys neerknalt en zelf geen schrammetje oploopt. Maar hey, ’t is een film hé.

Dat wil echter niet zeggen dat Kaufman geen talent heeft: de regie en de sfeerschepping zijn meer dan oké en de actie is best overweldigend. Ons lijkt het dan ook geen slecht idee om de regisseur eens met een ander type film aan het werk te zien en afstand te nemen van pure oorlogsprenten.

Beeld

Bij een film als deze is de beeldschepping heel belangrijk: je mag als regisseur niet te veel in clichés vervallen, maar het moet ook herkenbaar zijn en de kijker moet er een zekere kick van krijgen. Jarhead 3 flirt bijwijlen met het been there, done that-spook, maar weet zich telkens net op tijd nog te herpakken.

jarhead-3-3

Kernlocatie van de film is de ambassade, en die wordt vooral in het begin goed in beeld gebracht, maar naarmate de actie toeneemt wordt de uitdieping van het gebouw iets te snel uit het oog verloren. Het knappe achter-de-schouder-filmwerk tijdens vuurgevechten maakt echter veel goed en eigenlijk krijg je als eindresultaat best een knap gemaakt verhaal. Hét beeld van de film is de bestorming van de ambassade, waarbij de overmacht en de slagkracht van de militanten overweldigend is.

Geluid

Geen speciale vermeldingen op vlak van geluid: de Blu-ray voorziet een 5.1 DTS-HD Master Audio-geluid, en bij een film als deze is dat toch wel het minimum. Met Dolby Atmos zou het geheel nog overweldigender zijn, maar bij een film met dit budget is dat misschien iets te veel gevraagd.

De soundtrack is wat je van dit type film mag verwachten: op de achtergrond als het moet, opzwepend als het mag.

Extra’s

Die meervouds-s mag je hier gerust weglaten, want op de Blu-ray vind je maar één extra en dat is ‘Making Jarhead 3: The Siege’. Een gekende behind-the-scenes met interviews met de acteurs en regie, waarin iedereen mekaar de hoogte in prijst. Daar is op zich niets mis mee, maar echt leuke weetjes of interessante verhalen krijg je jammer genoeg niet te horen.

 

Klik hier om producten in te laden

 

[gap height=”30″]

[review]

Reageer