Blackberry Passport

De nieuwe smartphone van Blackberry heeft dankzij zijn vierkante vorm en compact fysiek toetsenbord een heel speciaal uiterlijk meegekregen.

Het marktaandeel van Blackberry kreeg de voorbije jaren heel wat klappen, maar de fabrikant is zeker nog geen verleden tijd. Met de Passport giet het bedrijf herkenbare elementen in een compleet nieuw jasje.

Vierkant

Het vierkante scherm valt daarbij meteen op en is eigenlijk ongezien in zowat elke productcategorie: televisies, tablets en smartphones komen allemaal met een rechthoekig display. Het 4,5 inch aanraakscherm krijgt een resolutie mee van 1440 x 1440 pixels en wordt vergezeld door een smal fysiek toetsenbord. Blackberry mikt hiermee duidelijk op gebruikers die een groot scherm willen, maar toch ook graag fysieke toetsen gebruiken. Een moeilijke evenwichtsoefening die Blackberry al jaren creatief probeert op te lossen. Zo lanceerde het eerder al de slider Torch, moderniseerde het de klassieke Bold-lijn met de 9900 met volledig toetsenbord en een kleiner aanraakscherm, en deed het dat nog eens opnieuw met de Q10, maar dit keer dan weer met een iets groter scherm.

Elk van deze toestellen combineerde wel het gemakkelijke typen van een fysiek toetsenbord met de moderne besturing van een aanraakscherm, maar hier waren ook nadelen aan verbonden. Zo was de Torch een eerder dik toestel en was het schermoppervlak bij de Bold 9900 en Q10 eigenlijk te klein in vergelijking met smartphones van andere merken. Met de Passport wil Blackberry het dus anders aanpakken en met het 4,5 inch scherm zit het op dat vlak wel goed. Het wordt echter wel afwachten hoe goed typen gaat op zo’n smal toetsenbord.

Blackberry Passport

Geen selfies

Terug naar de specificaties dan: het Passport-scherm wordt beschermd door Gorilla Glass 3 om krassen te voorkomen. Onder de motorkap vind je een 2,2 GHz quad-core processor, 3 GB RAM, 32 GB opslaggeheugen en een 3450 mAh-accu. Aan de achterzijde zit een 13 megapixelcamera met optische beeldstabilisatie. Opvallend: de Passport krijgt geen camera aan de voorzijde mee, dus selfies nemen zit er niet in. Qua besturingssysteem biedt de smartphone Blackberry OS 10.3.

De Passport is momenteel nog niet verkrijgbaar in ons land, maar wel al in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het toestel gaat 649 euro kosten.

Reageer