Je kan een batterij een beetje vergelijken met een elektriciteitscentrale die een chemische reactie omzet in elektrische energie.

Elektriciteit bestaat uit een stroom elektronen, die als gevolg van een spanningsverschil van de negatieve elektrode (minpool) naar de positieve elektrode (pluspool) vloeien. De basiscomponenten van een batterij zijn grotendeels identiek en bestaan uit de twee vernoemde elektroden, die ondergedompeld zijn in een oplossing die als elektrische geleider (elektrolyt) dient.

Een batterij produceert energie door een chemische reactie. De chemische reactie start wanneer je de batterij in een toestel plaatst, en het circuit wordt voltooid. De meeste chemische reacties produceren energie in de vorm van warmte. Maar door de chemische elementen binnen een omhulsel te plaatsen, en de resulterende reactie door een separator te controleren, produceert de batterij elektrische energie.

[gap height=”32″]

De samenstelling van een batterij

  • Een metalen omhulsel: bevat de ingrediënten van de cel en vormt een kathode, een deel van de elektrochemische reactie
  • Een positieve elektrode (kathode)
  • Een negatieve elektrode (anode)
  • Isolator of separator: zorgt voor een elektrische scheiding tussen de elektroden
  • Elektrolyt: een waterige oplossing in water die zorgt voor de verbinding
  • Collector: een koperen pin in het midden van de cel die de elektriciteit geleid naar het elektronische circuit buitenaf

[gap height=”32″]

En een oplaadbare batterij?

Batterijen leveren meestal gedurende een bepaalde periode energie. Na een tijd is immers de chemische reactie uitgewerkt en zijn de batterijen onbruikbaar.

Een oplaadbare batterij bestaat net zoals een primaire batterij uit een anode, kathode, elektrolyt en separator. Maar daar houdt de vergelijking op. Bij herlaadbare batterijen is het gebruikte chemische proces omkeerbaar. De chemische bestanddelen worden bij het laadproces terug in hun oorspronkelijke positie gebracht, waardoor een nieuwe cyclus kan opstarten.

[gap height=”32″]

Wat is het vermogen van een batterij?

Het vermogen van een batterij is afhankelijk van de spanning enerzijds (uitgedrukt in volt) en de interne weerstand anderzijds (uitgedrukt in Ohm). De kracht van een batterij wordt bepaald door de mogelijkheid om een bepaalde energiestroom te leveren, en de mogelijkheid om bepaalde stroomsterktes aan te kunnen. Het vermogen is dus de mogelijkheid om in korte tijd hoge stromen te kunnen leveren.

Het vermogen van een batterij wordt uitgedrukt in ampère en wordt bepaald door de hoeveelheid grondstoffen (dit is de grootte van de batterij). Het vermogen is belangrijk voor de werking van een bepaald toestel. Het ene toestel is veeleisender dan het andere, en vereist dan ook meer vermogen voor zijn werking.

[gap height=”32″]

Reageer