Apple iOS8

Een van de grootste aankondigingen op Apples Worldwide Developers Conference was die van iOS 8, het nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPad.

Waar iOS 7 nog een grote design- en interfaceverandering voorstelde, is het hem bij iOS 8 vooral om kleine aanpassingen en allerlei tweaks te doen.

Notifications

In iOS 8 moet reageren op allerlei meldingen en notificaties gemakkelijker worden dankzij het Notification Center. Die haal je uit eender welke app naar je scherm door van bovenaan het scherm naar beneden te swipen. Het leuke aan het Notification Center is dat je ook rechtstreeks van hieruit kan reageren op je meldingen, zonder dat je daarvoor de huidige app moet afsluiten en een nieuwe moet openen.

Apple iOS8

Quicktype

De befaamde AutoCorrect van Apple, die door jou getypte tekst controleert en verbetert (ook al loopt het hierbij geregeld mis, met soms hilarische resultaten als gevolg), kreeg met QuickType een upgrade. De software zal je gewoontes en taalgebruik bijhouden en zo betere, persoonlijkere suggesties kunnen doen. Ook keyboards van derden worden vanaf iOS 8 toegelaten, iets waar Apple voorheen niet echt happig op was.

Apple iOS8

Messages

Ook je Messages worden aangepast, waardoor het nu gemakkelijker wordt om groepsgesprekken te voeren, mensen toe te voegen aan gesprekken en jezelf uit gesprekken te verwijderen.

Apple iOS8

In iOS 8 wordt het ook mogelijk jouw locatie meteen in een bericht te delen en ook audio en video toevoegen wordt eenvoudiger. Zo volstaat het bijvoorbeeld om binnen een gesprek je toestel naar je oor te brengen, waarna je meteen een antwoord kan inspreken. Breng je je telefoon weer naar beneden, wordt het fragment automatisch verzonden. Een ‘Do not disturb’-functie laat je toe om bepaalde gesprekken op mute te zetten.

Healthkit

Het nieuwe HealthKit moet als gezondheidsplatform de afstand tussen dokter en patiënt verkleinen. Momenteel loopt hiervoor een testproject met de Mayo Clinic in San Francisco. Het syteem zal ook data van derden, zoals van de Nike-app of FitBit, bijhouden.

Apple iOS8

Siri

De slimme zoekmachine Siri krijgt verschillende updates, waarvan de spraakgestuurde opstart van het programma zowat de opvallendste is. Zeg “Hey, Siri” tegen je toestel en Siri wordt opgestart. Ook muziekherkenning via Shazam behoort nu tot de mogelijkheden.

Family sharing

Je kan in iOS 8 gemakkelijker familieden toegang verlenen tot je iTunes-account of bestanden delen. Het systeem stelt je ook in staat om beperkingen voor je kinderen in te bouwen, zodat ze bijvoorbeeld niet voor tientallen of honderden euro’s aankopen kunnen doen.

Camera

Photos wordt vanaf iOS 8 volledig geïntegreerd in de iCloud, waardoor je via je iDevice gemakkelijk toegang hebt tot een pak meer foto’s dan enkel diegene die op je toestel zelf zijn opgeslagen.

In de app wordt foto’s bewerken ook overzichtelijker en meer in lijn met het iPhoto-programma van de Mac.

Continuity

iOS 8 en het even nieuwe Mac-besturingssysteem OS X Yosemite moeten meer met elkaar in verbinding gaan staan en voor meer continuïteit gaan zorgen. Het nieuwe Handoff moet ervoor zorgen dat er meer dan ooit naar één ecosysteem gestreefd wordt voor al je Apple-apparaten.

Reageer