iOS 13

De volgende versie van het mobiele OS, iOS 13, voegt opnieuw heel wat verbeteringen toe. Donkere modus, inloggen met je Apple ID en kleine verbeteringen aan bestaande apps zijn de belangrijkste. Een overzicht.

1Donkere modus

De iPhone krijgt een donkere modus, zoals we die al kennen van op de Mac. Alle apps en onderdelen krijgen dan een donkere of zwarte achtergrond. Het moet het lezen van tekst makkelijker en minder vermoeiend maken voor de ogen. Zeker in omgevingen met weinig licht. Deze modus kan je zelfs op een vooraf ingesteld tijdstip activeren.

2Slimmere Herinneringen app

Een app als Herinneringen krijgt enkele handige updates zoals het taggen van personen (indien ze over iMessage beschikken) en een nieuwe snelle knoppenbalk om tijd, datum, locaties, markeringen of foto’s snel toe te voegen. En Siri stelt zelf nieuwe herinneringen voor die je misschien wilt toevoegen, bijvoorbeeld als je plannen maakt in Berichten.

Slimme lijsten helpen je nog beter bij wat je doet, omdat ze je herinneringen automatisch organiseren en indelen op ‘Gemarkeerd’, ‘Gepland’ en ‘Vandaag’.

3AirPods

Wanneer je AirPods draagt zal Siri je berichten onmiddellijk voorlezen. Het werkt met Apple’s Berichten-app en elke andere app zolang ze gebruikmaken van SiriKit.

Het wordt ook mogelijk om twee paar AirPods aan dezelfde iPhone te koppelen en samen naar hetzelfde nummer te luisteren.

4Kaarten: meer details en opslaan van plaatsen

Apple Kaarten wordt detailrijker en je krijgt de mogelijkheid om eenvoudiger plaatsen op te slaan en ze in verzamelingen op te nemen. Zo kan je reizen beter inplannen.

Je zal ook met één tikje kunnen navigeren naar favoriete plaatsen, en aankomsttijden delen met familie, vrienden of collega’s, inclusief eventuele vertragingen.

Minder belangrijk voor onze regio: Apple Maps krijgt voor enkele Amerikaanse steden een rondkijkfunctie à la Google Street View.

5CarPlay

CarPlay krijgt een volledig vernieuwde interface met een vereenvoudigde weergave van de weg die voor je ligt. Met nieuwe, slimme suggesties van Siri kan je bijvoorbeeld de garagepoort openen bij thuiskomst of krijg je een herinnering van een volgende Agenda-activiteit.

Favorieten en Verzamelingen binnen Kaarten zijn ook te gebruiken in CarPlay.

In de Apple Music-app kan je nu ook albumhoesjes zien, en in de Agenda-app krijg je in één overzicht je afspraken zien.

Autofabrikanten kunnen CarPlay-systemen ontwikkelen waarbij niet-vierkante schermen van rand tot rand worden weergegeven.

6Foto’s, video’s en camera

In Portretbelichting kan je de intensiteit van het licht wijzigen, of een zwart-wit effect toevoegen. Het tabblad Foto’s krijgt een nieuwe, samengestelde weergave van de mooiste momenten.

Bijna alle tools en effecten die voor Foto’s bruikbaar zijn, kunnen nu ook voor videobeelden worden gebruikt.

7Betere prestaties

Opnieuw gaat er veel aandacht naar de snelheid van iOS. Zo moet de ontgrendeling via gezichtsherkenning (Face ID) 30% sneller worden. Het openen van apps moet dubbel zo snel worden, en downloads of updates worden ook stukken kleiner.

8Privacy

Met iOS 13 krijg je meer controle over het delen van je locatie. Je kunt ervoor kiezen om een app éénmalig toegang te geven tot je locatie, of alleen wanneer je die specifieke app gebruikt.

9Inloggen met Apple bij apps en websites

Je kunt je snel en makkelijk aanmelden bij allerlei apps en websites met de Apple ID die je al hebt. Wanneer je ‘Log in met Apple’ gebruikt, word je niet gevolgd en wordt er ook geen gebruikersprofiel van je aangemaakt. Het is de tegenhanger van de bekende inlogknoppen van Facebook en Google.

Je kunt er ook voor kiezen om Apple een uniek e-mailadres te laten aanmaken dat berichten doorstuurt naar je echte e-mailadres.

10Woning

Camera’s die geschikt zijn voor HomeKit kunnen nu bepaalde activiteit opvangen en opnemen, zoals mensen, dieren of voertuigen. Deze opnamen worden veilig bewaard in iCloud.

AirPlay 2-speakers kunnen voortaan opgenomen worden in scenario’s en automatiseringen.

Nieuw zijn ook de opname van routers binnen HomeKit. Zo voeg je een extra laag toe aan de beveiliging van je huis.

11Siri

Met SiriKit voor audio kan je nu muziek, podcasts, audio­boeken en radio afspelen met apps van derden, zoals Spotify. Tenminste als deze makers dit gaan ondersteunen.

12Apple Arcade

Met de Arcade-dienst kan je een abonnement nemen op meer 100 games.

13Bestanden

Je hebt nu ook toegang tot bestanden op een USB-stick, SD-kaart of externe harde schijf.

14Swipend typen

Het swipe-toetsenbord zoals dat al langer bestaat in Android komt nu ook naar iOS.

Reageer