Op WWDC ging zoals verwacht een groot deel van de aandacht van Apple naar de volgende versie van het mobiele OS, iOS 12. Zo wordt iOS12 sneller en responsiever, en zal het heel wat nieuwe functies en verbeteringen mee krijgen. Een overzicht.

1Betere prestaties

Software VP Craig Federighi liet duidelijk verstaan dat iOS 12 sneller zal aanvoelen. Zo openen bepaalde apps tot 40% sneller (op een iPhone 6 Plus) en zal de camera tot 70% vlugger te voorschijn komen als je die oproept.

Straf is dat iOS 12 op dezelfde toestellen als vorig jaar bij iOS 11 beschikbaar zijn. Dat betekent dat bijvoorbeeld de iPhone 5S als oudste telefoon nog de gratis update zal meekrijgen.

2Screen Time

De nieuwe functie, Screen Time, stak er wat ons betreft bovenuit. Net zoals bij Google wil Apple ons bewuster laten omgaan met onze iPhones en iPads. Met Screen Time kan je voor jezelf zien hoeveel tijd je besteedt op je mobiele apparaat, en welke apps je het vaakst gebruikt. Wekelijks krijg je hiervan rapporten, inclusief het aantal meldingen van apps.

Net zoals in Android P, kan je jezelf limieten gaan opleggen, zelfs per app afzonderlijk. Teveel bezig met Instagram, beperk dan het gebruik tot een kwartier per dag! Wanneer je tijd is opgebruikt, krijg je een handige melding en kan je het gebruik verlengen.

Vooral voor ouders lijkt Screen Time welgekomen. Zo kan je jouw kroost eveneens limieten opleggen, of gewoon via diezelfde rapporten hun mobiel gebruik monitoren. De functie werkt via het ‘Delen met gezin’-onderdeel van iOS.

3Gegroepeerde meldingen

Een onderdeel waar Apple nog wat werk aan had waren de meldingen, die in sommige apps de spuigaten kunnen uitlopen. Met Grouped Notifications zou dat moeten verbeteren. Verschillende meldingen van éénzelfde app zullen in een stapeltje op je beginscherm verschijnen, met indicatie van het aantal stuks dat op je zit te wachten per app. Je zal ook meer controle krijgen over welke meldingen je iPhone doen trillen.

4Shortcuts-app

Via de nieuwe Shortcuts-app zal je bepaalde handelingen en acties binnen iOS 12 kunnen groeperen, en die oproepen via één Siri-commando. Het is iets wat bijvoorbeeld Amazon en Google met hun digitale assistenten nu al doen. Een voorbeeld: via de snelkoppeling ‘Naar huis’ kan je bijvoorbeeld volgende acties laten opstarten: de reisduur naar huis tonen, een bericht sturen dat je op komst bent (met je geschatte aankomsttijd) en de verwarming inschakelen via een compatibele thermostaat.

5FaceTime voor groepen

Apple’s app voor videochat, FaceTime, zal weldra tot liefst 32 mensen in één enkele sessie kunnen tonen. Wie aan het spreken is zal een groter venster in de app krijgen. De vernieuwde FaceTime zal over macOS en iOS geen kunnen gebruikt worden.

6Augmented Reality (AR)

Op het vlak van Augmented Reality lanceert Apple, met ondersteuning van Adobe en Pixar, het nieuwe bestandsformaat USDZ dat bruikbaar is in het hele iOS (Safari, Messages, Delen, …).

De betere AR die Apple voorziet in iOS 12 komt ook tot uiting in een nieuwe app: Measure. Hiermee kan je de afmetingen van objecten via de camera van je iPad of iPhone opnemen, in real-time.

Met de tweede generatie van het ARKit-platform moeten ook betere toepassingen mogelijk worden. Zo werd de gezichtstracking verbeterd, en zijn de renders realistischer. Zo konden we genieten van een demo van speelgoedfabrikant Lego waarbij je op basis van één Lego-set in AR kan verder spelen en bijbouwen, en zelfs tot vier andere gebruikers kan laten meespelen.

7Foto’s-app

Kleinere aanpassingen zien we in de Foto’s app. De zoekfunctie krijgt zoeksuggesties, en je kan ook op onder meer Plaatsen en Events gaan zoeken.

De nadruk in de Foto’s app komt ook sterk te liggen op het delen van foto’s met anderen. Via deelsuggesties detecteert de app foto’s van je vrienden of familie en doet het automatisch een aanbeveling met wie je de foto’s zoal kan delen. Straffer nog: klikken vrienden op een gedeeld album, dan kunnen ze zelfs hun foto’s van dat gedeelde moment aan toevoegen zodat je ook die hebt.

In de For You-tab worden oudere foto’s nog eens bovengehaald en worden bepaalde effecten voorgesteld die je kan toepassen op je foto’s. Samengevat kunnen we toch zeggen dat heel wat zaken zijn afgekeken van Google Photos.

8Nieuwe of vernieuwde apps: Apple Nieuws, Aandelen, Apple Books

De Apple Nieuws- en Aandelen app werden grondig vernieuwd, en krijgen op de iPad een handige sidebar. Ook kan je sneller je favoriete bronnen of aandelen opzoeken. Ook de dictafoon-app krijgt een upgrade, en komt naar de iPad. iBooks krijgt een naamsverandering naar Apple Books, en eveneens een nieuw design met een Reading Now-luik.

9CarPlay

CarPlay zal voortaan ondersteuning bieden voor apps van derde partijen. In de praktijk zal vooral de komst van Waze op gejuich onthaald worden.

Reageer