Android 10 beste nieuwigheden

Het is weer zover. Google heeft de nieuwste versie van zijn mobiele OS gelanceerd, namelijk Android 10.

Tijdens de voorstelling op Google IO 2019 stond het nieuwe OS nog bekend als Android Q, maar nu heeft Google officieel gekozen om verder te gaan met een nummering. Android 10 wordt als eerste uitgerold naar Google’s eigen Pixel telefoons.

Nieuwe veegbewegingen

 


Met Android 10 presenteert Google een nieuwe (maar optionele) manier om doorheen je apps en telefoon te navigeren. Schakel je deze optie in dan worden de bekende knoppen aan de onderzijde van het scherm vervangen door één enkele witte balk, net zoals op de iPhone.

  • Naar boven vegen vanaf het witte balkje brengt je naar het hoofdscherm
  • Veeg recht over het balkje naar links of rechts en je kan wisselen tussen actieve apps
  • Als je omhoog veegt op het hoofdscherm, krijg je de App Drawer te zien
  • Terugkeren kan door vanaf de volledige linker- en rechterzijde van het scherm te vegen
  • Google Assistant oproepen kan je door te vegen vanaf de onderste hoeken van het scherm

Betere en slimmere meldingen

De telefoon zal je voortaan ook enkele standaardsuggesties geven om te reageren op berichten. Het was al beschikbaar voor de Google apps, maar nu wordt het ook toegankelijk voor apps als WhatsApp en Facebook Messenger. Zoals steeds zullen we voor de Nederlandstalige implementatie nog even geduld moeten uitoefenen.

Meldingen die over media gaan zoals bijvoorbeeld Spotify, YouTube en Google Play Music kunnen nu gebruikmaken van een progressiebalk. Zo kan je al vanaf het startscherm van je Android-smartphone muziek, podcasts en video doorspoelen.

Als je langer op een melding drukt, krijg je voortaan ook twee opties: Alerting en Silent. Met de eerste krijg je bij elke extra melding van die app een geluidje. Door Silent te selecteren kan je dat geluidje uitschakelen of je telefoon of vibreren zetten. Voorheen moest je telkens de Instellingen induiken om dit te configureren per app.

Makkelijker delen

Er was al langer kritiek op de logge manier waarop je in Android informatie kon delen. Met Android 10 krijgt dat deelmenu een upgrade en wordt het stukken sneller. Ook worden nuttige contacten of apps bij het delen opgeroepen.

Eindelijk een donkere modus

Met Android 10 heeft ook Google eindelijk een eigen, donkere modus. Het is de bedoeling dat die over het hele systeem actief wordt. Met één instelling kan je dan snel omschakelen naar een donker thema. Ook wanneer er moet bespaard worden op de batterij, kan je de donkere modus activeren.

Of jouw favoriete app ook een donkere modus krijgt, is afhankelijk van de developers. Zij kunnen een eigen thema uitwerken of Google toestemming geven een donkere modus te forceren.

Wi-Fi en QR-codes

Even snel je thuisnetwerk delen met familie of vrienden moet stukken eenvoudiger worden. Met een nieuwe functie in Android 10 kan je een QR-code aanmaken voor je Wi-Fi netwerk en deze snel delen. Handig toch?

Meer focus op privacy

Tot op heden had je enkel de mogelijkheid om een app helemaal niet of de ganse tijd toestemming te geven om je huidige locatie te weten. Met Android 10 kan je aangeven om je locatie enkel te delen zolang de app actief in gebruik is. Het is veiliger en spaart bovendien je batterij!

Privacy krijgt trouwens een pak meer aandacht binnen Android 10. Eindelijk is er een aparte afdeling binnen de Instellingen van je telefoon. Daar kan je per app de verschillende toestemmingen zien die door de app werden aangevraagd. Zoals jouw kalender, contacten, camera, microfoon en locatie.

Reageer