Apple stelde op zijn jaarlijkse keynote de iPhone 6S en grote broer 6S Plus voor. Een van de belangrijkste nieuwigheden is 3D Touch, waarmee je meer functies uit je menu’s en scherm kan halen.

De voorstelling van de iPhone 6S en 6S Plus mag geen verrassing heten, het was enkel nog uitkijken naar de precieze specificaties en nieuwe functies die het toestel zou bieden. De 6S wordt vooral gezien als ‘tussentoestel’ en opwarmer voor de iPhone 7 volgend jaar.

Echt veel vernieuwingen aan bijvoorbeeld het algemene design moet je dus niet verwachten, maar eerder enkele kleine ‘verfijningen’.

Hardware

Laat ons beginnen met de hardware en het design: de Apple 6S en 6S Plus zien er quasi exact hetzelfde uit als de voorgangers (met respectievelijk een 4,7 inch en 5,5 inch scherm), ware het niet dat Apple met Rose Gold een nieuwe kleur lanceert.

Onder de motorkap vind je de nieuwe 64-bit A9-chip. Die is 70 procent sneller dan de A8 en is op grafisch vlak zelfs 90% krachtiger. De processor is uitgerust met de M9 co-processor, die verantwoordelijk is voor de verschillende sensoren in de iPhone 6S (Plus). Ook de vingerafdruksensor Touch ID kreeg een upgrade en is nu twee keer sneller.

Uiteraard is er ook aandacht voor de camera. Die bleef al een aantal jaren steken op een resolutie van 8 megapixels, maar dit werd dit jaar opgekrikt naar 12 miljoen beeldpunten. Ook een betere autofocus werd ingebouwd en je kan ook in 4K gaan filmen, iets wat we bij veel topsmartphones van andere merken al zagen.

De camera aan de voorzijde heeft 5 megapixels. Net als bij Snapchat kan je het scherm doen oplichten om als flash te gebruiken bij selfies. Het scherm ligt daarbij drie keer feller op dan de normale maximale helderheid.

Ook nieuw is ‘live photos’: voor elke foto die je maakt, wordt ook een korte videoclip gemaakt.

Grootste vernieuwing: 3D Touch

De nieuwe camerafuncties en chip zijn interessante verbeteringen, maar waar het Apple vooral om te doen was, was 3D Touch. Dat moet een nieuwe manier vormen waarop je met jouw notificaties en schermfuncties omgaat.

Naast het klassieke swipen en scrollen wou Apple ook meer ‘diepte’ in jouw scherm stoppen. Het scherm van de iPhone 6S en 6S Plus kan registreren hoe hard je op jouw scherm drukt en zo enkele nieuwe functies oproepen, zoals ‘peeken’ naar verschillende shortcuts die je binnen een app kan oproepen, of een mail in een klein pop-upvenstertje openen zonder de mail echt te gaan lezen.

De iPhone 6S en 6S Plus komen met 16, 64 of 128 GB opslaggeheugen. De prijzen zouden ongeveer dezelfde moeten zijn als de iPhone 6 en 6 Plus, wat neerkomt op 699 euro (16 GB), 799 euro (64 GB) of 899 euro (128 GB) voor de iPhone 6S. De iPhone 6S Plus kost in die redenering 799 euro (16 GB), 899 euro (64 GB) of 999 euro (128 GB), maar werd nog niet bevestigd.

Ontdek hier de hele iPhone 6S-reeks
Klik hier om producten in te laden

 

Reageer