Aan afwassen hebben de meeste mensen een broertje dood. Daarom kiezen steeds meer gezinnen voor een vaatwasser of afwasmachine. De apparaten gebruiken steeds minder energie en kennen vaak een lange levensduur (10-15 jaar).

Energieverbruik

Het energieverbruik van een vaatwasser is in de winkel eenvoudig te herkennen aan het energielabel. Dit label geeft informatie over het energieverbruik, het watergebruik en de afwas- en droogprestaties van het toestel. Tegenwoordig hebben de meeste vaatwassers een A-label voor het energieverbruik en wasresultaat en een B-label voor het droogresultaat.

De zuinigste vaatwassers op de markt hebben een A+++ label voor het energieverbruik en een A-label voor het droogresultaat. Het waterverbruik ligt doorgaans rond de 10 liter bij de meest zuinige apparaten.

Een warmwateraansluiting maakt het mogelijk rechtstreeks warm water af te nemen van je verwarmingsketel of warmtepomp.

Uitrusting

Uitgestelde start
De vaatwasser treedt in werking op een door jou vastgesteld tijdstip, bijvoorbeeld op momenten waar het lagere nachttarief voor elektriciteit geldt.

Aantal bestekken
Het aantal bestekken dat in een 60 cm brede afwasmachine past, bedraagt zo’n 12 bestekken. Bij een 45 cm breed model is dit aantal 9.

Flexibele indeling binnenruimte
Gebruiksgemak wordt steeds belangrijker bij de fabrikanten van vaatwassers. De korven kunnen soms versteld worden ten opzichte van elkaar, of weggenomen worden. Standaard is de mogelijkheid om de bovenste korf te verstellen in de hoogte, zelfs in beladen toestand. Zo maak je plaats voor grotere potten of pannen onderin de vaatwasser. Inklapbare bordenrekjes of steunen voor glazen zorgen voor bijkomende flexibiliteit. Goed kijken en uittesten is dus de boodschap.

Sommige vaatwassers hebben niet langer een bestekkorf maar een besteklade. Hierdoor is de kans op een schoner resultaat voor je bestek beter.

Beschikt de vaatwasser over een intensieve zone onderin, dan plaats je best daar de meest vervuilde potten of pannen. Hardnekkig vuil zal dan in combinatie met het intensieve programma beter verwijderd worden.

Regeling zout en spoelmiddel
Bij een vaatwasser kan je de hoeveelheid zout en spoelmiddel regelen, door verschillende standen te selecteren. Wanneer het leidingwater in jouw buurt veel kalk bevat, kan je zo de waterhardheid nauwgezet neutraliseren.

Interieurverlichting
Ingebouwde verlichting is handig bij het vullen en ledigen van de vaatwasser.

Comfort & veiligheid

Geluid
De ene vaatwasser maakt meer geluid dan de andere. Let dus op de hoogte van de decibels: een vaatwasser van ongeveer 42 dB(A) werkt voldoende stil. Dit is zeer handig ‘s avonds of ‘s nachts in alle stilte de vaatwasser zijn werk wil laten doen.

Indicatie voor zout en spoelglansmiddel
Verklikkerlichtjes geven aan wanneer het tijd is om het zout of spoelglansmiddel aan te vullen. Maak je gebruik van alles-in-één vaatwastabletten, dan heb je doorgaans de optie om deze waarschuwingslampjes uit te schakelen.

Resttijdaanduiding
Geeft aan hoelang het programma nog duurt. Sommige vaatwassers projecteren een lichtbundel op de keukenvloer, waardoor je meteen ziet dat de vaatwasser nog in werking is. Vooral handig bij volledig geïntegreerde vaatwassers waar er geen bedieningspaneel meer zichtbaar is. Doorgaans krijg je bij het beëindigen van het programma ook een akoestische verwittiging.

Aquastop
Beveiligingssysteem dat de watertoevoer stopt als er een lek optreedt.

Programma’s

Basisprogramma
Elke vaatwasser is uitgerust met een aantal basisprogramma’s: spoelen, normale vaat en sterk vervuilde vaat.

Automatisch programma
Sinds kort zijn er vaatwassers die zelf het meest geschikte programma kiezen. Het programmaverloop wordt automatisch aangepast aan de vuilheid van de vaat. Verschillende sensoren staan daarvoor in.

Eco-programma
De vaatwasser gaat zijn energie- en waterverbruik beperken. Aan te raden als de vaat niet al te vuil is. Doe de test met dit programma om te kijken hoe schoon de vaat is.

Delicaat programma
Een programma op iets lagere temperatuur voor delicaat serviesgoed.

Intensief programma
Een programma op hoge temperaturen (vb. 70°C).

Snel of tijdsbesparend programma
Als optie of volwaardig programma om de duur van de afwasbeurt te bperken. Handig als er veel volk over de vloer komt.

Voorwas of inweken
Het vooraf afspoelen onder de kraan is overbodig.

Plaatsing: vrijstaand of inbouw?

Je hebt de keuze uit twee manieren van plaatsing: vrijstaand of inbouw. Een vrijstaande vaatwasser kan overal geplaatst worden (zolang er elektriciteit, water en afvoer is). Bijna alle vrijstaande modellen zijn geschikt voor onderbouw, waarbij je het bovenblad kan verwijderen en ze onder het aanrechtblad plaatst.

Bij de inbouwvaatwassers maken we een onderscheid tussen volledig geïntegreerde en geïntegreerde vaatwassers. Bij de eerste is er helemaal geen bedieningspaneel meer te zien en wordt de volledig machine afgewerkt met een meubelpaneel. Een geïntegreerde vaatwasser heeft bovenaan nog een bedieningspaneel.

Qua afmetingen heb je naast de standaard breedte van 60 cm ook de mogelijkheid om een vaatwasser met een breedte van 45 cm te kopen, of een compacte vaatwasser die minder hoog is. Anderzijds heb je bij de 60 cm modellen iets hogere exemplaren.

Reageer