1. UV-filters
Dergelijke filters halen het UV-component uit het licht. In onze contreien is de UV-straling aan de beperkte kant. Daarom is het grootste voordeel van deze filter vooral dat het je lens beschermt tegen krassen. Maar hiervoor zou je evengoed de zonnekap kunnen gebruiken…
2. Polarisatiefilters
Een van de meest populaire filters voor je lens. Het versterkt de kleuren, vermindert reflecties van water of glas (geen metaal!) en vermindert nevel. Wordt vaak aangekocht voor reisfotografie in zonnige oorden waar de hemel meer blauw wordt. Past goed bij lenzen met een groothoek tot normaal bereik (bv. 17-55mm): verder van de zon wordt de lucht donkerder gekleurd wat de focus meestal naar het onderwerp brengt.Er zijn twee types: circulair en lineair. Een circulaire polarisatiefilter bevat een extra laagje dat het lineair gepolarizeerd licht omzet naar een circulaire polarisatie. Voor spiegelreflexcamera’s is een dergelijke circulaire polarisatiefilter noodzakelijk.De polarisatiefilter bestaat uit twee delen: een deel om op de lens te bevestigen en een draairing waarmee je het effect kan doseren. Een blauwe hemel kan je dan donkerder maken naargelang de hoek van de lens tegenover de hemel. Het meest effectief is de filter wanneer het op 90 graden van de zon wordt gehouden. De zon staat dus links of rechts van jou.
Een nadeel van de polarisatiefilter is dat je langer moet belichten (iets langere sluitertijd). Binnenshuis haal je de filter het beste eraf.
3. ND-filters (Neutral density)
Hiermee kan je de helderheid beperken en win je een stop of twee in zeer zonnige omstandigheden wanneer het onmogelijk is verder te diafragmeren. Wordt vooral gebruikt bij landschapfotografie. Laat je toe in fel daglicht foto’s te maken van een waterval met tragere sluiertijden.Als er geen direct zonlicht is dan werkt de polarisatiefilter als een ND-filter.Een bijzonder versie is de Graduated Neutral Density Filter of gradueel dichtheidsfilter. Deze filter is bovenaan heel donker en wordt gradueel lichter tot aan de onderzijde, waar de filter volledig doorzichtig is. Het donkere deel blokkeert als het ware het licht dat op dat deel van de sensor valt, waardoor foto’s met een sterk contrast tussen donker en licht makkelijker te nemen zijn.
4. Kleurfilters
Kleurfilters gebruikt men doorgaans bij zwart/wit fotografie. Een gele filter doet de wolken beter uitkomen; met een oranje/rode filter zorg je voor meer dramatiek. Bij kleurfotografie kan je een bepaalde kleurtemperatuur verbeteren. Door Photoshop e.d. zijn kleurfilters minder populair geworden.
5. Skylight-filters
Vervanger van een UV-filter als de lens met camera wat te koud van toon is. Warmt de beelden op door de blauwzeem te verminderen. Ziet er rooskleurig uit.
6. Enkele weetjes
- De prijzen van de filters zijn in verhouding tot de diameter van de lens. Hoe groter de diameter hoe hoger de prijzen.
- Op een lens waarvan de objectieflens draait bij het scherpstellen kan je geen filters monteren. Enkel op lenzen met een inwendige focussing kan je een filter gebruiken zonder hem telkens te hoeven losschroeven.
Reageer