Al jouw digitale foto’s in een klap kwijt, belangrijke documenten die je nooit meer zal terugzien. Hopelijk heb je een back-up achter de hand? Zoniet, ga dan maar meteen aan de slag met onderstaande tips.
Heel wat van onze herinneringen en prestaties zijn vandaag volledig digitaal: foto’s en video’s van onze families en vrienden, trouwalbums, vakantiefoto’s en -filmpjes, belangrijke e-mails en documenten. Op een dag crasht de harde schijf van jouw computer of erger nog: je woning gaat in vlammen op. Al je data is verloren tenzij je een goede back-up hebt gemaakt.
Op een dag ben je gegarandeerd al jouw data kwijt. Backup service Backblaze zegt dat de helft van de harde schijven al faalt na slechts vier jaar. Het is dus slechts een kwestie van tijd vooraleer jouw harde schijf de geest geeft, en dat ie dat zal doen is zo klaar als een klontje.
We vergeten back-ups te maken. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken zoals een van Acronis bij Britse consumenten: 1 op 5 personen gaf toe nooit een back-up te maken, en een even groot deel was al eens het slachtoffer van dataverlies door verloren, gestolen of beschadigde apparatuur.
Het gekke is dat we allemaal weten dat we een back-up moeten maken, maar op de een of andere manier slagen we er niet in dat te doen. We kunnen je al geruststellen: een back-up maken is supereenvoudig met deze 8 tips:
1. Plan een back-up in
Zowel op de pc als mac is het vandaag doodeenvoudig om een back-up in te stellen. De eerste maal wordt een volledige back-up gemaakt, daarna gaat de computer automatisch op vaste tijdstippen zoeken naar materiaal wat sinds de laatste back-up is bijgekomen of veranderd. Belangrijk om weten is dat er een volledige systeemkopie wordt gemaakt. Voor losse bestanden ga je op zoek moeten gaan naar specifieke software.
2. Back-up naar een externe harde schijf
De back-ups van jouw computer gebeuren best op een externe harde schijf of netwerkschijf (NAS). Zodra er iets mocht mislopen met jouw computer of laptop, verlies je geen gegevens. Zowel Windows 7 en 8 als Mac OS X beschikken over automatische back-upsoftware.
3. Backup naar de cloud
Zorg voor nog meer zekerheid door van je data, of toch minstens de allerbelangrijkste gegevens, ook een back-up te maken naar de cloud of het internet. Bij een woningbrand of inbraak hoef je dan geen schrik te hebben om je mooiste foto’s en filmpjes of cruciale documenten te verliezen. Voor een volledige reservekopie van je computer kan je gebruik maken van online diensten zoals Crashplan of Backblaze.
4. Welke data wil je bewaren?
Maak voor jezelf duidelijk welke gegevens je niet kwijt wil. Voor verschillende data zijn er verschillende oplossingen.
- Documenten. Geef je een plekje op Dropbox, Box, Google Drive of OneDrive.
- Foto’s. Kan je uploaden naar Flickr (liefst 1000GB gratis), Dropbox of Picasa.
- Muziek. Ondanks de populariteit van streaming muziekdiensten als Spotify heb je ongetwijfeld nog een uitgebreide digitale muziekcollectie op je computer. Een oplossing is om alle muziek in de cloud op te slaan via diensten als Apple iTunes Match of Google Play Music.
- Social Media. Er bestaan zelfs al tools om je social media zoals tweets of instagram-foto’s te bewaren.
5. Vertrouw de cloud niet
Maak een back-up van zaken die zich in de cloud bevinden zoals Gmail of Calendar. Hou er ook rekening mee dat een back-up naar het internet verschillende dagen duurt. En dat er misschien limieten zijn bij je internetprovider en de aanbieder die meestal slechts enkele GB’s per dag toelaten. De kleine lettertjes lezen loont dus de moeite.
6. Twee back-ups is beter dan één
Wil je liever geen gebruik maken van back-ups naar de cloud, zorg er dan voor dat je steeds een tweede externe harde schijf op een andere locatie als jouw hoofdverblijfplaats bewaart. Alleen in dat geval zijn jouw data beschermd tegen brand of inbraak.
7. Doe de test
Doe steeds een kleine test om te oefenen en te zien hoe de gekozen oplossing werkt. Of dat nu via lokale software is of de cloud. Zo weet je meteen hoe de vork aan de steel zit wanneer je computer echt de geest geeft. Bespaart je sowieso veel tijd.
8. Vergeet je smartphone of tablet niet
Onze smartphones staan vol foto’s en filmpjes die we liever niet kwijt zijn. Wie een iOS toestel heeft kan een back-up maken naar de computer via iTunes of Apple’s iCloud via WiFi. Windows Phone-gebruikers maken gebruik van OneDrive van Microsoft. Wie een Android-smartphone bezit kan een back-up maken met zijn Google-account, of andere back-up apps installeren.
Reageer