Is een elektrische fiets wel iets voor mij, en welke voordelen biedt het mij? Zes dingen die heel wat duidelijker maken waarvoor de elektrische fiets staat.
1. Wat is een elektrische fiets?
Een elektrische fiets geeft extra ondersteuning bij het trappen op momenten dat je dat nodig vindt: bij het beklimmen van heuvels, felle tegenwind, extra gewicht of op het einde van een lange rit.
2. Wanneer is een fiets nu eigenlijk een elektrische fiets?
De elektrische fiets ziet er uit als een fiets. Je moet dus al goed kijken wil je het verschil zien. Het verschil is dat een elektrische motor bijspringt bij het trappen. De elektrische motor kan zich in het voorwiel, het achterwiel of zelfs rond de pedalen bevinden. Een tweede opvallend element is de batterij die doorgaans een plekje krijgt achteraan op de fiets onder de bagagedrager, of weggewerkt in het frame.
De elektrische fiets moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen om nog als ‘fiets’ te worden aanzien. Zo moet het vermogen van de elektrische motor maximaal 250 Watt zijn en van zodra de fiets 25 kilometer per uur overschrijdt, moet de assistentie van de elektromotor stoppen. Dat geldt ook als je ophoudt met trappen. Er mag enkel assistentie gegeven worden bij het gebruikmaken van de pedalen.
Wie niet aan deze criteria voldoet, komt in de categorie van de bromfietsen klasse B terecht, waar een valhelm en verzekering verplicht zijn.
3. Wie kan een elektrische fiets gebruiken?
Niet alleen senioren of mensen die minder beweeglijk zijn, zijn gretige afnemers van elektrische fietsen, ook steeds meer andere personen gebruiken de elektrische fiets. Bijvoorbeeld voor het woon-werkverkeer. De elektrische fiets maakt het net iets makkelijker om grotere afstanden af te leggen zonder volledig bezweet te arriveren op kantoor. Op fiscaal vlak zijn ze erg interessant: een elektrische fiets is voor de werkgever 120% aftrekbaar en is onbelast voor de werknemer.
Ook jonge gezinnen appreciëren het extra duwtje in de rug: met de spruit op een extra zadel of een extra fietsje dat wordt gekoppeld. Het maakt langere trips net iets aangenamer.
Vandaag zien de fietsen er hipper uit, zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleurtjes, en wegen ze ook iets minder dan de eerste generatie. Allemaal zaken die een aankoop erg aantrekkelijk maken.
4. Hoe werkt een elektrische fiets?
Een elektrische fiets maakt doorgaans gebruik van vijf extra componenten: een elektromotor, een sensor, een batterij, een controller en een display.
- De elektromotor: bij het trappen krijg je ondersteuning van de elektromotor die extra kracht overbrengt op één van de wielen.
- De sensor: die voelt wanneer en in welke mate het nodig is om elektrisch ondersteuning te bieden; meet de druk op de pedalen.
- De batterij: die het vermogen aan de motor doorgeeft.
- De controller: het brein van de fiets. Krijgt een signaal van de sensor en geeft dat door aan de elektromotor.
- Het display: voor de bediening van alle functies
5. Wat kost een elektrische fiets?
Elektrische fietsen zijn ontegensprekelijk duurder dan een gewone fiets. De instapmodellen zijn er al vanaf 1200 euro, maar er zijn evengoed modellen van 2000 tot 3000 euro. De prijs is afhankelijk van de afwerking, de gebruikte onderdelen en de batterij(en).
6. Hoe de batterij opladen?
De batterij sluit je door middel van de bijgeleverde lader aan op een 220V stopcontact. Je kan de batterij laden terwijl die zich nog op de fiets bevindt, maar je kan evengoed de batterij verwijderen en hem ergens anders opladen.
Reageer