De dashcam kreeg vorige zomer heel wat aandacht bij het opsporen van wegpiraten. Hoewel de toestellen in sommige situaties bijzonder handig kan zijn, zie je ze in België niet echt veel. Wij wilden weten of dat terecht is en reden enkele weken met de MiVue 538 Deluxe rond.

De dashcam: velen vinden er niets aan en vragen zich af wat voor nut zo’n toestel heeft, anderen gebruiken het toestel om zich veiliger en zekerder te voelen in het steeds drukker wordende verkeer.

Hoewel het gebruik van dashcams ook bij ons in de lift zit, behoren dashcamgebruikers in ons land nog steeds tot een kleine minderheid. In andere landen, zoals Rusland, rijdt bijna iedereen dan weer met een kleine camera in de wagen rond.

Dashcams zijn echter best handige toestellen die onder meer bij ongelukken of verkeersagressie uitsluitsel kunnen geven over incidenten en zo de politie en verzekeringsmaatschappijen een pak vooruit helpen. Bovendien kan een dashcam helpen om diefstal te bestrijden, aangezien sommige toestellen ook een parkeerfunctie hebben en opnames maken als er beweging gedetecteerd wordt.

De dashcam, best nuttig

Tijdens de eerste dagen dat wij met de dashcam geïnstalleerd rondreden, vroegen onze passagiers nogal snel “Een dashcam? Wat is daar het nut van?” en eigenlijk kan je hen in de meeste gevallen geen ongelijk geven dat ze die vraag stellen. Bij alledaags verkeer heb je de dashcam eigenlijk helemaal niet nodig en filmt het toestel gewoon de weg die je aflegt. Beelden waar je eigenlijk niet veel aan hebt, tenzij je een road trip maakt en het landschap rondom je wil vastleggen.

Maar de momenten dat de dash cam werkelijk zijn nut bewijst, zijn meestal wel belangrijke momentopnames, zoals bijvoorbeeld een ongeval. Gelukkig zijn wij tijdens onze testperiode niet in een ongeluk verzeild geraakt, maar het is ergens een soort zekerheid die je onbewust inbouwt. Als je immers een ongeluk hebt en je bent zelf in je recht, dan kan je dat aantonen met de beelden van je dashcam.

Om geknoei met je beelden te voorkomen, zal een speciale Event Recording Mode beelden van elke noemenswaardige gebeurtenis automatisch beveiligd gaan opslaan. Een 3-assige G-Sensor kan plotse wijzigingen in bewegingen (uitwijken, plots vertragen) vaststellen en springt in zulke gevallen automatisch in deze modus. Deze beveiligde beelden kan je dan later eventueel gaan gebruiken bij de analyse van het ongeval.

Wij testten deze sensor ietwat ongewild uit wanneer we heel kort moesten remmen voor een roekeloze bestuurder en zagen de camera meteen overschakelen naar deze Event Mode.

De MiVue 538 is trouwens ook meer dan zomaar een dashcam. Zelfs als er geen ongevallen gebeuren en er zich geen verkeersagressie voordoet, is het toestel nuttig. Het houdt je immers op de hoogte van vaste flitspalen en geeft aan of je te snel rijdt of niet. Op die manier kan je dus ook nog eens boetes vermijden.

Mivue538_Deluxe_2views

Heb je toch iets voor, dan kan je met de MiVue 538 meteen de schade vastleggen via de fotomodus. De MiVue heeft immers een ingebouwde batterij, waardoor je het toestel kan loskoppelen van jouw wagen en je botsingsschade meteen kan fotograferen.

Gemakkelijke installatie en gebruik

De MiVue 538 blinkt uit in gebruiksgemak. Gewoon vastklikken aan de houder aan je voorruit, koppelen aan de sigarettenaansteker van je wagen om op te laden en je bent klaar. Wanneer je je auto start en wegrijdt, zal het toestel ook automatisch inschakelen en wanneer je de sleutel weer uit het contact haalt, schakelt de MiVue 538 uit.

De bediening gebeurt via vier redelijk grote knopjes onder het scherm. Het toestel heeft geen aanraakscherm, wat enigszins jammer is maar door de beperkte afmetingen van het scherm ergens ook wel te begrijpen. De menu’s zijn overzichtelijk en duidelijk. De MiVue 538 is ook niet overladen met functies en dit is maar goed ook, want zo behoud je altijd het overzicht.

De MiVue 538 heeft een 130°-groothoeklens en legt de beelden vast in Full HD-resolutie. Een brede viewen een hoge resolutie maken de beelden dus extra goed zichtbaar en herkenbaar. Jouw beelden worden opgeslagen op een microSD-kaart, die trouwens netjes meegeleverd wordt in de doos

MiVue Manager

Bij de dashcam hoort ook de MiVue Manager-software, die je gratis kan downloaden voor pc of Mac. Met deze software kan je onder meer je beelden herbekijken en delen. Aangezien de MiVue 538 met een ingebouwde gps-lokalisator komt, kan je trouwens ook je afgelegde route bekijken. Let op: het toestel kan je niet gebruiken als gps tijdens je rit, maar houdt dus wel jouw traject telkens bij. Ook jouw snelheid en richting worden bijgehouden.

Dat traject kan je ook gaan bekijken in de MiVue Manager-software. Je kan de opgenomen beelden ook als <i>overlay</i> op jouw kaart gaan leggen zodat je perfect weet waar een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Met de Video Organiser kan je ook jouw opgeslagen filmpjes gemakkelijker sorteren en achteraf terugvinden. Ze staan dan georganiseerd op datum en type.

Kadering: mag ik wel rondrijden met een dashcam?

Een camera zomaar op de openbare weg richten: mag dat eigenlijk wel? De regels kunnen verschillen van land tot land en in België is er een ‘ja, maar’ van kracht. Het gebruik van dashcams in ons land is volledig toegestaan, maar er ontbreekt nog een duidelijk wettelijk kader.

Dashcambeelden voor ‘recreatief gebruik’, wanneer je bijvoorbeeld een road trip gedaan hebt en van die beelden een leuk filmpje wil maken, mogen enkel in huiselijke kring vertoond worden.

Beelden van auto-ongevallen worden gezien als legale persoonlijke gegevens en mogen dus als bewijsmateriaal gebruikt worden. Wel moet de persoon die gefilmd werd meteen na het ongeval op de hoogte gebracht worden om de rechtsgeldigheid van de beelden te kunnen claimen. Als eigenaar van het beeldmateriaal moet je ook een privéverklaring overhandigen aan de Belgische Privacy Commissie.

Voor dashcams in taxi’s bestaat een aparte regelgeving: taxichauffeurs mogen continu opnames maken, maar moeten dit bijvoorbeeld door middel van een sticker kenbaar maken.

De conclusie luidt dus dat je zonder problemen met een dashcam mag rondrijden en opnames van bijvoorbeeld een ongeluk mag gebruiken. Niet enkel politie, maar ook verzekeringsmaatschappijen erkennen dashcamfilmpjes als geldig bewijs. In het Verenigd Koninkrijk is het zelfs zo dat verzekeringsmaatschappijen kortingen tot 12,5% geven aan automobilisten die met een dashcam rondrijden. Ook in België raden sommige verzekeringsmaatschappijen het gebruik van een dashcam actief aan, aangezien het aanzet tot veiliger rijden.

Een goed omschreven wettelijke omkadering in ons land ontbreekt nog, maar lijkt maar een kwestie van tijd. Let wel: bovenstaande regeling is enkel geldig in België. Rij je in het buitenland, moet je uiteraard rekening gaan houden met de plaatselijke wetten. Gelukkig zijn in Europa al heel wat landen mee met hun tijd en staan ze in de meeste gevallen ook al verder dan België.

landen-dashcam

Zo mag je in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk (beelden van personen mag je niet delen zonder toestemming vooraf), Spanje, Noorwegen (alleen voor privégebruik), Italië en Servië zonder meer gebruik maken van jouw dashcam. Duitsland, Zwitserland en Zweden verkeren een beetje in dezelfde situatie als wij: een dashcam mag, maar er is nog geen duidelijke wettelijke kadering. In Portugal en Oostenrijk is het gebruik van een dashcam zonder toestemming dan weer niet toegestaan. In andere landen, zoals Griekenland, staan er zelfs zware boetes op het gebruik van dashcams.

Conclusie

De MiVue 538 Deluxe brengt zo goed als alle functies die je nodig hebt in een moderne dashcam. Enkel een gps-functie is niet voorzien. De 130°-groothoeklens en het Full HD-beeld zorgen er wel voor dat de hele rijweg duidelijk wordt weergegeven. Bovendien worden opnames van potentiële ongelukken of gevaarlijke situaties beveiligd opgeslagen, zodat je zeker bent dat je over beelden beschikt.

De MiVue Manager is dan weer een overzichtelijke software waarmee je heel gemakkelijk jouw opnames kan sorteren en jouw afgelegde route nog eens kan bekijken. Echt heel veel meer kan je er niet mee doen, maar dat is ook niet echt nodig.

Ga je een dashcam missen als je die niet in je wagen hebt? Nee, waarschijnlijk niet. Maar het is wel een handig apparaat eens je het gebruikt. Wij merkten dat we wel met een zekerder gevoel rondreden omdat er altijd een oogje in het zeil gehouden werd.

En hoe meer mensen er een dashcam gebruiken, hoe voorzichtiger andere weggebruikers (hopelijk) ook gaan worden aangezien de kans dat ze gefilmd worden ook groter is. Als ze dan iets mispeuteren en er is geen politie in de buurt, kunnen ze eventueel toch nog veroordeeld worden.

We denken dan ook graag dat dashcams voor een veiliger verkeer kunnen zorgen. Het kan in elk geval geen kwaad om een toestel te gebruiken, en voor de prijs van de MiVue 538 Deluxe moet je het ook niet echt laten: voor 169,99 euro is die de jouwe.

Reageer