robotgrasmaaier tips

Een broertje dood aan grasmaaien? Geen tijd? Met een robotgrasmaaier wordt jouw gazon automatisch gemaaid, net alsof er kaboutertjes aan het werk zijn geweest.

Bij het maaien wordt het grasmaaisel extra fijn vermalen en dient het als natuurlijke bemesting voor jouw gazon. Het fijne maaiafval composteert en je hoeft dus ook niet langer gras bijeen te harken of talrijke opvangbakken te legen.

1 Check op voorhand of je gazon geschikt is

Moeilijkere terreinen vragen een studie ter plekke. Denk aan een een oneffen gazon met grote hellingen en waterpartijen. Afhankelijk van die hellingsgraad zal je op zoek moeten gaan naar een bepaald type robotgrasmaaier die deze hellingen kan nemen.

Vroeger was het niet de moeite om een klein gazon te maaien met een robotgrasmaaier. Maar de laatste jaren zijn er ontwikkelingen gedaan zodat ook kleinere gazons perfect met een robotmaaier kunnen worden onderhouden.

In de specificaties van de fabrikanten wordt steeds de maximale capaciteit aangegeven. Hou je daar zeker aan en neem voor alle zekerheid best een 10% marge. Bij een gazon met hellingen en veel obstakels neem je een nog grotere marge.

2 Hoe baken je het terrein af?

Dit werkt nog steeds bij het overgrote deel van de robotgrasmaaiers via een perimeterdraad of grensdraad. Die zakt na verloop van tijd zo’n 3 à 4 centimeter in de grond. Optioneel kan je die ook wat dieper ingraven, wat handig is als je regelmatig wil verticuteren of om draadbreuken te vermijden door spelende kinderen of huisdieren.

Sommige modellen werken met een sensor onderaan de robotmaaier, die detecteert of de robot zich nog op het gras bevindt.

3 Kan ik ook de voortuin met de robotmaaier doen, of andere zones?

Naast een hoofdzone waar het oplaadstation zich bevindt – doorgaans jouw achtertuin – kunnen de robotgrasmaaiers vandaag ook al meerdere zones aan. Denk bijvoorbeeld aan je voortuin of gazon aan de zijkant(en) van je woning.

Bij de robotgrasmaaiers die met een perimeterdraad werken, dien je een smalle straat van perimeterdraad aan te leggen naar een tweede zone. Zelfs als er een terras tussen de twee zones ligt, kan de robotgrasmaaier toch zijn weg nog vinden naar deze tweede zone. Voorwaarde is wel dat het terras goed effen ligt.

Is er geen connectie tussen de twee zones kan je de robotgrasmaaier ook handmatig verplaatsen naar een tweede zone.

4 Wat met een tuin met onregelmatige vormen en obstakels die in de weg staan?

Dat dien je met extra perimeterdraad op te lossen. Tegen stevige voorwerpen van minstens 10 à 15 cm hoog zoals een boom, paal of trampoline zal hij gewoon opbotsen. De botssensor detecteert dit en stuurt de maaier een andere kant uit. Twijfel je of wil je op zeker spelen, kan je ook daar een perimeterdraad rond leggen. Lage struiken, borders en bloemperken baken je best af met een perimeterdraad.

Losslingerende kledingstukken of speelgoed verwijder je best van het gazon. Ook gazons met veel bomen die takken en vruchten verliezen, kunnen voor problemen zorgen, afhankelijk van de sterkte van de messen.

5 Wat moet je allemaal installeren bij een robotgrasmaaier?

Voor je in je ligzetel kan gaan toekijken hoe de robotgrasmaaier jouw gazon maait, moet je wel nog enkele zaken gaan installeren. Reken hiervoor op een paar uur.

Eerst geef je een plaats aan het basisstation. Doorgaans is het beste plekje er een in de border, zo blijft het gazon vrij. Het meest arbeidsintensief is het plaatsen van de perimeterdraad die het maaigebied bepaalt. Die moet je met haakjes vastleggen in het gazon en dient steeds één grote lus te vormen.

Wanneer de perimeterdraad is geplaatst, dien je deze te verbinden met het basisstation, dat vervolgens wordt aangesloten op een stopcontact. Dat oplaadstation mag buiten blijven staan. Check wel even of de stroomadapter ook waterdicht is.

Daarna kan je de robotgrasmaaier gaan programmeren door aan te geven wanneer hij wel of niet moet maaien.

6 Best niet maaien bij natte grasmat

Sommige robotgrasmaaiers doen ook in de regen of op nat gras hun werk, zonder dat ze stuk gaan. Maar fabrikanten raden dit af, omdat er heel wat nat gras blijft kleven aan de onderzijde van de robotmaaier. Hierdoor gaat hij zwaarder wegen, minder efficiënt werken en sneller energie verspillen. Bovendien is nat maaien ook niet zo goed voor je gazon.

Daarom hebben de meeste robotgrasmaaiers een ingebouwde sensor die de vochtigheid meet, zodat ze bij regen of nat gras niet uitrijden. ‘s Nachts maaien is dus ook uit den boze, omdat het gras wat nat ligt.

7 Wat voor onderhoud vraagt de robotgrasmaaier?

Aangeraden wordt de messen elk jaar te vervangen. Dat zegt onder meer fabrikant Robomow die gebruik maakt van dunne messen. Er zijn ook fabrikanten die zwaardere messen gebruiken, zoals bijvoorbeeld Ambrogio. Deze messen zijn omkeerbaar en kunnen worden geslepen – en gaan dus langer mee.

Om de 3 à 5 jaar kan de batterij aan vervanging toe zijn.

Hou ook regelmatig de onderzijde en de wielen proper houden van gedroogd zand en grasresten. Verwijder ook gras van het oplaadstation. In de winter plaats je best de robotgrasmaaier en het oplaadstation binnen.

8 Amper nog bemesting nodig van je gazon

Je kan nog steeds bemesten maar het zal alvast stukken minder zijn dan voorheen. De robotgrasmaaier mulcht immers het gras, waardoor de grasmat als het ware zichzelf bemest. Bovendien krijgt onkruid veel minder kans om in bloei te schieten en zich te verspreiden. Met een robotmaaier heb je dus gegarandeerd een mooier gazon.

9 Beveiliging tegen diefstal?

De meeste robotgrasmaaiers zijn beveiligd met een PIN-code. Zonder zijn ze helemaal niet bruikbaar. Desgewenst kan er ook een alarm worden ingeschakeld. In Nederland bijvoorbeeld vallen ze al onder de inboedelverzekering, dus ben je bij diefstal gedekt.

10 Hoeveel verbruikt zo’n robotmaaier?

Een robotmaaier verbruikt veel minder dan het brandstofverbruik van een traditionele grasmaaier op benzine. Reken op ongeveer 1 à 2 euro per maand aan elektriciteit.

11 Wat bedraagt de autonomie van een robotgrasmaaier?

Minstens een uurtje maaien, dan minstens een uur tot 90 minuten opladen. Wanneer de batterij bijna leeg is, gaat de robot via de perimeterdraad naar zijn laadstation, en zal hij zijn taak voortzetten als hij volledig is opgeladen.

12 Kan ik mijn robotmaaier op afstand bedienen?

Hoewel de robotgrasmaaiers automatisch naar hun laadstation terugkeren, kan een afstandbediening in sommige gevallen wel praktisch zijn. Zoals wanneer je een afgelegen zone of stukje tuin wil maaien, en geen perimeterdraad wil of kan leggen.

Die afstandsbediening was vroeger altijd bedraad, maar gaat nu meer en meer de richting op van draadloos: via Bluetooth of een ingebouwde gsm-module. Bij Robomow kan dat zelf via een gratis app via Bluetooth.

Op grotere afstand kan je bepaalde modellen van robotgrasmaaiers desgewenst in de gaten houden door een optionele gsm-module in te laten bouwen. Maar deze optie is niet goedkoop.

13 Is een robotgrasmaaier wel veilig genoeg?

Alle fabrikanten raden af dat kinderen of huisdieren zich op het gazon bevinden tijdens het maaien. De machines bevatten immers nog steeds scherpe messen.

Een veiligheidssysteem doet wel de messen stoppen met maaien als de robotmaaier wordt opgetild en kantelt. In uiterste nood kan je nog steeds op de drukstopknop duwen. Die manuele drukstopknop bevindt zich in duidelijke rode kleur bovenaan op de maaier.

14 En wat kost een robotgrasmaaier?

Reken voor een degelijk instapmodel op zo’n 1000 euro. De prijs loopt snel op als je een groter gazon te maaien hebt.

Met dank aan Robomow voor de toelichting bij enkele vragen.

Wist je dat? De robotmaaier wint in België trouwens steeds meer marktaandeel ten opzicht van de traditionele maaiers. Zo is het marktaandeel in 2014 gestegen naar 12 procent.

Reageer