Led-verlichting heeft een heleboel voordelen, maar ook enkele nadelen. Wij zetten de belangrijkste even op een rij.

Voordelen

Energiezuining en dus goed voor de portemonnee

Led-verlichting werkt op een laag voltage en is daardoor bijzonder energiezuinig. Ze hebben een hoge lumen/watt verhouding waardoor zeer efficiënt met de energie wordt omgegaan.

In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een led-lamp zowat de helft minder elektriciteit: de elektrische energie wordt immers rechtstreeks omgezet in licht, en de warmteproductie is gering. Het licht van ledlampen wordt ook in één richting uitgestraald, waardoor er een pak meer energie-efficiënter omgesprongen wordt met de energie dan bij bijvoorbeeld gloeilampen.

Duurzaam en onderhoudsvrij

Met een levensduur van gemakkelijk 40.000 branduren dient led-verlichting niet zo snel vervangen te worden. Halogeenverlichting moet het doorgaans stellen met 3000 branduren. Leds bevatten geen gloeidraad, die vaak stuk gaat bij traditionele verlichting. Daarom is led-verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn, zoals bepaalde tuinverlichting.

De lange levensduur biedt een heleboel voordelen voor openbare ruimtes, hotels en verlichting van hoge ruimtes zoals inkomhallen en trappenhuizen. De verlichting van bijvoorbeeld hotelkamers is goedkoper en bovendien lopen hotelgasten minder het risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Het vervangen van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is ook minder vaak nodig, zodat het laddergebruik sterk beperkt wordt.

Slagvast en schokbestendig

De led-lampjes zijn haast onbreekbaar en schokbestendig, en zijn ook goed bestand tegen koude en trillingen. De gebruikte halfgeleider zit mooi ‘verpakt’ in een omhulsel van epoxyhars, dat waterbestendig is.

Koel en dus veilig

Led-verlichting geeft niet veel warmte af, waardoor het een zeer kindvriendelijke verlichting is.

Geen straling

Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of om oude voorwerpen in musea te verlichten.

Geschikt voor sfeerverlichting en andere verlichtingseffecten

Via de techniek van de veranderende kleuren, kan je oneindig met kleuren spelen. RGB-leds combineren immers de drie kleuren rood, groen en blauw in één behuizing waardoor de creatie van het hele kleurenspectrum mogelijk wordt. Doordat led-verlichting richtbaar en programmeerbaar is, kan de kleurintensiteit en -mengeling snel aangepast worden.

Geschikt voor monochrome toepassingen

Leds zijn heel geschikt voor monochrome toepassingen, omdat het licht niet dient gefilterd te worden. Een gloeilamp met een lichtfilter is minder helder dan een led-lampje in de juiste kleur.

Miniatuur lichtbron

Ze zijn bijzonder klein en compact. Ontwerpers kunnen daarom bijzonder creatieve armaturen ontwerpen.

Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)

Heeft geen ‘opwarmtijd’ nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is.

Nadelen

De lichtoutput

De huidige leds zenden beperkt licht uit en dit vaak in een beperkte hoek, terwijl gloeilampen en fluorescentielampen licht naar alle kanten uitstralen. Dit wordt opgelost door meerdere led-lampjes te groeperen in de armaturen.

De hoge prijs van led-verlichting

De huidige led-verlichting is drie- tot tienmaal duurder in aankoopprijs dan andere verlichtingsbronnen.

Niet altijd dimbaar

Hoewel de laatste jaren steeds meer led-lampen ook gedimd kunnen worden, is het nog altijd beter specifiek op deze eigenschap te letten als je van plan bent om te gaan dimmen. Led-lampen zijn immers niet altijd compatibel met dimsystemen die voor andere lampen gemaakt zijn.

Reageer