LG 8K OLED tv 88Z9

De gigantisch grote 88-inch 8K OLED tv zagen we eerder al dit jaar op de technologiebeurs CES. De lancering van de 8K tv’s in de Benelux staat nog voor dit jaar gepland.

De trend naar 8K televisies lijkt dit jaar een hogere vlucht genomen te hebben. Deze televisies met een resolutie van 7680 x 4320 pixels tellen viermaal meer beeldpunten dan 4K televisies, en bevatten doorgaans nieuwe aansluitingen zoals HDMI 2.1 waardoor filminhoud in 8K en in 60 frames per seconde mogelijk wordt.

De 88Z9 is gebaseerd op OLED technologie en biedt volgens LG de ‘ultieme 8K-ervaring’. Het Koreaanse merk maakt een verwijzing naar de strenge Information Display Measurements Standards (IDMS) voor 8K-resolutie.

Volgens die standaard moeten pixels voldoende van elkaar te onderscheiden zijn. Hiervoor wordt een meting met de naam contrastmodulatie (CM) gebruikt. Om de aangegeven resolutie van een scherm te kunnen leveren, moet de minimale CM-waarde van het scherm meer dan 50% bedragen én moet het een oppervlakte van 7680 x 4320 pixels hebben. Een 8K TV met een CM-waarde die minder dan 50% bedraagt, levert dus geen echte 8K-ervaring, ook al bedraagt de breedte van het scherm 7680 pixels.

LG laat weten dat uit verschillende tests is gebleken dat zowel de LG Signature OLED 8K als de LG 8K NanoCell TV (ref. 75SM99) CM-waarden hebben van meer dan 90%, wat resulteert in dus een echte 8K-ervaring.

LG 8K nanocell tv 75SM99
LG 8K NanoCell tv 75SM99

LG’s eerste 8K televisies zullen worden uitgerust met liefst vier HDMI 2.1-poorten. Ook zullen de tv’s overweg kunnen met de HDR-standaarden Dolby Vision en Technicolor HDR in een resolutie tot 4K, en HLG en HDR10 in een resolutie tot 8K.

De grootste uitdaging blijft, en dat geldt voor alle merken, het gebrek aan 8K materiaal. 8K via Blu-ray zit er niet meteen aan te komen, en ook streamingdiensten als Netflix hebben nog niks gelost over eventuele plannen inzake 8K.

Een grote rol is dan ook weggelegd voor de upscalingkrachten van deze nieuwe lichting televisies. Zowel de 8K Signature OLED als de 8K NanoCell van LG zijn voorzien van de tweede generatie α (Alpha) 9 Gen 2 8K intelligente processor.

LG benadrukt dat de tv’s Apple Airplay 2 en HomeKit ondersteunen, net zoals Google Assistent en Amazon Alexa in bepaalde regio’s. Ook Dolby Atmos is aanwezig.

De 8K televisies zullen later deze week te zien zijn op de stand van LG tijdens de technologiebeurs IFA.

Overzicht van huidige line-up LG televisies

Reageer