Samsung Q9 QLED tv 2018
Foto: Samsung Q9 tv

Nu zowat alle televisies die in de winkels liggen over de 4K of Ultra HD resolutie beschikken, wordt het tijd om even op te sommen wat we zoal in 4K kunnen kijken.

Welke zenders, films of series (of andere videocontent) kunnen we vandaag al bekijken in Ultra HD? Een overzicht van het aanbod in Vlaanderen.

1Televisiezenders

Over de tv-zenders kunnen we kort zijn. Geen enkele van de Vlaamse zenders is in 4K te zien. De meeste uitzendingen zijn nu slechts in HD (maximaal 720p) en SD.

2VRT Nu, Stievie Premium en VTM Go

Het online platform van de VRT is sinds begin dit jaar aan het experimenteren met 4K-streaming. Het vierde seizoen van de reeks “Loslopend wild & gevogelte” kan in 4K bekeken worden. Hiervoor dien je wel VRT NU af te spelen op je laptop en die met een HDMI-kabel te verbinden op je 4K-tv.

Stievie Premium heeft een 18-tal Vlaamse zenders in het aanbod maar de videokwaliteit is belabberd; maximaal 720p. Ook VTM Go heeft nog geen programma’s in 4K.

3Telenet, Proximus en Orange TV

Telenet is nu zijn 4K settopbox aan het uitrollen, maar het 4K-luik zal voorlopig enkel betrekking hebben op de ingebouwde Netflix-app. Play Sports, Play More of het huren van films in 4K zit nog in een testfase.

Proximus kondigde in juni 2019 een 4K-decoder aan die draait op Android P. Die zal externe apps zoals Netflix in 4K kunnen draaien, en heeft ingebouwde Chromecast-functionaliteit.

Orange kijkt nog de kat uit de boom.

4Netflix

netflix-4k

Netflix was er als de kippen bij om te streamen in 4K. Zowat alle nieuwe series van Netflix zijn te bekijken in 4K, met af en toe de mogelijkheid van HDR (High Dynamic Range).

Om 4K te kijken via Netflix heb je het duurste abonnement nodig, oftewel 13,99 euro per maand.

5Amazon Prime Video

amazon-prime-video

De streamingdienst Amazon Prime Video is in Vlaanderen misschien nog niet zo bekend, maar heel wat series zijn er al beschikbaar in 4K. Voorwaarde is dat jouw smart tv ondersteuning biedt voor deze app in 4K. Dat is onder meer het geval voor recente tv’s van Samsung, Sony of LG. Ook is er sinds kort een Apple TV-app.

Amazon Prime Video kost 5,99 euro per maand. In vergelijking met Netflix is het aanbod in Vlaanderen wel stukken minder.

6Apple TV en Apple TV+

In de Apple TV-app is het aanbod aan 4K, te koop of te huur, aanzienlijk toegenomen. Momenteel zijn er al honderden films verkrijgbaar. Films in 4K met HDR (in de vorm van Dolby Vision) kosten tussen de 14 en 17 euro. Wat oudere films kan je soms al kopen vanaf 7 euro. Huurprijzen zijn doorgaans 5 euro.

Om de films in 4K te zien op je televisie, is wel een Apple TV 4K nodig of een tv die de Apple TV-app aanbiedt.

De streamingdienst Apple TV+ gaat ook het overgrote deel van de content in 4K aanbieden.

7Disney Plus

Disney Plus zal vanaf 2020 in België beschikbaar zijn via apps op iPhone en iPad, Apple TV, Android, Android TV, Google Chromecast, PlayStation, Roku en Xbox One. Op Apple-toestellen zal je moeiteloos kunnen inschrijven via een in-app aankoop. Hier zal ook heel wat 4K-materiaal tussenzitten.

8YouTube

Ook op YouTube is er al heel wat 4K-videomateriaal te vinden, al is de zoektocht naar degelijke 4K niet altijd even makkelijk.

9Blu-ray in 4K

4k-blu-ray

Wie een 4K UHD Blu-ray speler in huis haalt, kan ook via UHD Blu-ray schijfjes naar 4K-films en -series kijken. Ondertussen heeft zowat elk merk een UHD Blu-ray speler in het gamma, en ook via de Xbox One S en X kan je ze afspelen, maar niet via de PS4 Pro.

De films zijn wel nog aan de prijzige kant. Voor minder dan 25 euro (steekproef via Bol.com) is er niks kwalitatiefs te vinden.

10Satellietzenders in 4K

TV Vlaanderen heeft vorig jaar de eerste stappen gezet naar 4K. Een zender als Insight TV 4K kan met een UHD-satellietontvanger in combinatie met de Viaccess CI-module bekeken worden. De zender maakt deel uit van het basispakket.

Shopping tip: overzicht van 4K televisies

Heb je nog weet van 4K-uitzendingen in Vlaanderen, reageer gerust onderaan het artikel.

Reageer