Samsung Q9 QLED tv 2018
Foto: Samsung Q9 tv

Nu zowat alle televisies die in de winkels liggen over de 4K of Ultra HD resolutie beschikken, wordt het tijd om even op te sommen wat we zoal in 4K kunnen kijken.

Welke zenders, films of series (of andere videocontent) kunnen we vandaag al bekijken in Ultra HD? Een overzicht van het aanbod in Vlaanderen.

1Televisiezenders

Over de tv-zenders kunnen we kort zijn. Geen enkele van de Vlaamse zenders is in 4K te zien. De meeste uitzendingen zijn nu slechts in HD (maximaal 720p) en SD.

2VRT Nu en Stievie Premium

Het online platform van de VRT is sinds begin dit jaar aan het experimenteren met 4K-streaming. Het vierde seizoen van de reeks “Loslopend wild & gevogelte” kan in 4K bekeken worden. Hiervoor dien je wel VRT NU af te spelen op je laptop en die met een HDMI-kabel te verbinden op je 4K-tv.

Stievie Premium heeft een 18-tal Vlaamse zenders in het aanbod maar de videokwaliteit is belabberd; maximaal 720p.

3Telenet, Proximus en Orange TV

Telenet en Proximus zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van nieuwe settopboxen die 4K ondersteunen. Pas tegen het eind van 2018 mogen we de eerste tests verwachten, en verwacht wordt dat ze pas in 2019 op de markt zullen verschijnen. Orange kijkt nog de kat uit de boom.

4Netflix

Netflix was er als de kippen bij om te streamen in 4K. Zowat alle nieuwe series van Netflix zijn te bekijken in 4K, met af en toe de mogelijkheid van HDR (High Dynamic Range).

Om 4K te kijken via Netflix heb je het duurste abonnement nodig, oftewel 13,99 euro per maand.

5Amazon Prime Video

De streamingdienst Amazon Prime Video is in Vlaanderen misschien nog niet zo bekend, maar heel wat series zijn er al beschikbaar in 4K. Voorwaarde is dat jouw smart tv ondersteuning biedt voor deze app in 4K. Dat is onder meer het geval voor recente tv’s van Samsung, Sony of LG. Ook is er sinds kort een Apple TV-app.

Amazon Prime Video kost 5,99 euro per maand. In vergelijking met Netflix is het aanbod in Vlaanderen wel stukken minder.

6Apple

In de iTunes-winkel is het aanbod aan 4K, te koop of te huur, aanzienlijk toegenomen. Momenteel zijn er al 239 films verkrijgbaar. Nieuwe films in 4K met HDR (in de vorm van Dolby Vision) kosten tussen de 14 en 17 euro. Denk aan films als Justice League en Blade Runner: 2049. Wat oudere films kan je zelfs al kopen vanaf 7 euro. Huurprijzen zijn doorgaans 5 euro.

Om de films in 4K te zien op je televisie, is wel een Apple TV 4K nodig.

7YouTube

Ook op YouTube is er al heel wat 4K-videomateriaal te vinden, al is de zoektocht naar degelijke 4K niet altijd even makkelijk.

8Blu-ray in 4K

Wie een 4K UHD Blu-ray speler in huis haalt, kan ook via UHD Blu-ray schijfjes naar 4K-films en -series kijken. Ondertussen heeft zowat elk merk een UHD Blu-ray speler in het gamma, en ook via de Xbox One S en X kan je ze afspelen, maar niet via de PS4 Pro.

De films zijn wel nog aan de prijzige kant. Voor minder dan 25 euro (steekproef via Bol.com) is er niks kwalitatiefs te vinden.

9Satellietzenders in 4K

TV Vlaanderen heeft vorig jaar de eerste stappen gezet naar 4K. Een zender als Insight TV 4K kan met een UHD-satellietontvanger in combinatie met de Viaccess CI-module bekeken worden. De zender maakt deel uit van het basispakket.

Shopping tip: overzicht van 4K televisies

Heb je nog weet van 4K-uitzendingen in Vlaanderen, reageer gerust onderaan het artikel.

Reageer